En Uysal Kedi Cinsleri Nelerdir?

18.11.2020 Deniz Öz


Sevimli dostlarımızın her biri ayrı karakterlere sahipler. Bazıları çok sevecen olurken bazıları sevgisini belli etmekte zorlanabiliyor; bazıları gün boyu bitmek tükenmek bilmeyen enerjileri ile ailelerini oyuna davet ederken bazıları rahatsız edilmemek için evin en ücra köşelerine çekilebiliyor. Onların davranışları ile ilgili genelleme yapmak çok doğru bir yaklaşım olmasa da bazı kedi cinsleri ile karakterize davranış kalıplarının olduğu da biliniyor. Bu yazımızda en sakin kedi cinsleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

çimlerde ayakta duran uzun tüylü kedi

İran Kedisi (Persian)

En eski kedi cinslerinden biri olarak kabul edilen; uzun tüyleri ve basık suratları ile ayırt edici bir görünüme sahip olan İran kedileri en uysal kedi cinsleri arasında yer alıyor. Sakinlikleri dillere destan olan bu cins eve yabancılar geldiğinde saklanma eğiliminde oluyor ve kalabalık ortamlara pek tahammül edemiyor. Yine de adaptasyon yeteneklerini zorladıklarında çocuklu aileler için muhteşem bir ev arkadaşı olabildikleri biliniyor. Bu özellikleriyle evde bakılabilecek kedi cinsleri arasında yer alıyorlar. Diğer kedilerle anlaşabiliyorlar ancak kendilerini güvende hissetmelerinin sağlanması gerekiyor. Pek oyuncu olmadıkları için aile bireyleri tarafından sürekli oyuna çağrılmaları onların bu davetlere yanıtsız kalmasına neden olabiliyor. Gün içerisinde sakin sakin dinlenmeye bayılan İran kedileri bu özellikleri nedeniyle obeziteye de yatkın olabiliyor.

kısa tüylü gri kedi

British Short Hair

Aile bireyleri ile çok derin bağ kuran ve sakinlikleri ile bilinen British Shorthair dinlenmeyi sever ve ilgi peşinde koşan bir cins değildir. Cins genel anlamda oldukça uysal olsa da bazılarının inanılmaz bir şekilde hareketli oldukları söylenebilir. Oyun oynamayı seven ve agresifleşmeye pek meyilli olmayan bu cins kucaktan kucağa taşınmaktan pek hoşlanmaz. Kucakta zaman geçirmek onların tarzı değildir, dolayısıyla zorlama hareketlere karşı kaçarak tepki verebilirler. Gün içerisinde yeterince egzersiz yapmamaları ve yemek yemeyi sevmeleri onlarda da fazla kilo sorununu gündeme getirebilir.

çimlerde yatmış mavi gözlü uzun tüylü kedi

Birman

Siyam cinsi kedilerle karıştırılan Birman kedileri göz alıcı bir güzelliğe sahip olur. Boyun bölgelerinde aslan yelesini andıran uzun tüyleri ile ayırt edici bir görünümleri olan bu cins sevgi dolu halleri ile kalpleri ısıtır. Onlarla ilgili en karakteristik özelliklerden biri de en sakin kedi cinsleri arasında yer almalarıdır. Ev hayatına mükemmel derecede uyum sağlarlar, istedikleri zaman ilgi görmeye bayılırlar ve zaman zaman kıskanç tavırlar sergileyebilirler. Yüksek sesle konuşmaları ya da miyavlamalarına denk gelmek pek mümkün değildir. Uysal ve nazik bir yapıya sahip oldukları için çocuklu ailelere mükemmel derecede uyum sağlayabilirler.

ahşap yuvasında oturan sarı siyah beyaz kedi

Exotic Shorthair

Çok ses çıkarmazlar, oldukça sakin ve uysal bir karakterleri vardır. Seslerini duymak için şanslı olmak gerektiği bile söylenebilir. Exotic Shorthair cinsi kediler ev hayatına mükemmel şekilde uyum gösterirler ve güzellikleri ile kalpleri çalarlar. Rahatlarına ciddi anlamda düşkün olmaları ve huzur veren sakinlikleri onların en dikkat çekici özellikleridir. Üstelik diğer birçok cinsten farklı olarak kucakta zaman geçirmeye de bayılırlar! Sahiplerine büyük bir aşkla bağlanırlar ve beklenmedik zamanlarda eğlenceli halleri ile onları oyuna davet edebilirler. Tüm kediler gibi en tatlı kedi cinsleri arasında yer alan Exoctic Shorthair kediler, çocuklarla da iyi geçinmeleri ve agresifliğe meyilli olmamaları sayesinde de ailenin değişmez üyesi olurlar.

masanın üzerinde yatan uzun tüylü gri kedi

Maine Coon

Bakmayın onların devasa ve heybetli görünümlerine, kendileri en sakin ve en şefkatli kedi cinsleri arasında yer alır. Oldukça güçlü olan Maine Coon cinsi kediler sevecenlikte sınır tanımazlar. Tasma ile gezdirilmeye bayılan bu heybetli dostlarımızın geçmişleri de oldukça eskiye dayanmaktadır. Sosyal oldukları ve iletişim kurmayı sevdikleri bilinir ancak yalnızlığa da yüksek ölçüde tolerans gösterebilirler. Çocuklar dahil olmak üzere tüm yaş grubundaki kişilerle oldukça iyi anlaşan bu cinsin ayırt edici özelliklerinden biri köpeklerle de uyum içerisinde yaşayabilmeleridir. Onları saldırgan bir ruh halinde görmek oldukça zordur, tüm sakinliklerine rağmen dışa dönük mizaçları ile oyun isteklerini de geri çevirmezler.

yatan kahverengi beyaz uzun tüylü himalayan cinsi kedi

Himalayan

Uzun ve kabarık tüylerinin ardında sakin ve uysal bir kedi yatıyor! Himalayan cinsi kediler en uysal kedi türleri arasında yer alıyor. İlgi görmeyi sevseler de ilgi çekmeye çalışmak pek onların tarzı değildir. Sakinliğe bayıldıkları için gürültülü ortamlarda kaçma eğilimi gösterirler. Aile bireylerinin tamamı ile çok yakın olmazlar, genellikle en çok güvendikleri kişiler arasında seçim yapar ve ona bariz bir farklılıkla sevgi gösterirler. Diğer bir deyişle onlar, favori insanlarını belirlerler. Agresifleşmeye meyilli olmazlar, ancak çocuklarla iletişime geçmeyi tercih ettikleri söylenemez. Oyun oynamayı severler yine de oynayacakları oyunları da onlar seçerler. Çok hareket etmelerine yol açan oyunlardan ziyade yatarak oynayabilecekleri oyunlar favorileridir.

En uysal kedi cinslerini sıraladık, peki ya en oyuncu olanlar hangileri? En Oyuncu 5 Kedi Cinsi hakkında detaylı bilgi için içeriğimizi okuyabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.