Siyam Kedilerinin En İlginç Özellikleri

26.11.2020 Deniz Öz


Güzellikleri, asaletleri, oyuncu halleri ve cana yakın davranışları ile dünya genelinde en popüler kedi cinsleri arasında yer alan Siyam kedileri, sahip oldukları özelliklerle de merak uyandırıyor. Konuşkan halleri ile gün boyu insanlarının çevresinde dolaşma potansiyeline sahip oldukları bilinen Siyamlar tüy renklerinden sadakatlerine, yaratıcı zekalarından sosyalleşmeye yatkınlıklarına kadar haklarında en çok konuşulan kedi cinslerinden biri olmayı sürdürüyor. Bu yazımızda Siyam kedisi hakkında bilmek istediğiniz her şey sizi bekliyor. Öncelikle genel bir şekilde siyam kedisi özellikleri hakkında bilgi vereceğiz, daha sonra da yalnızca Siyam fanlarının bilmek isteyecekleri özelliklere değineceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

Siyam Kedilerinin Özellikleri

Oldukça uzun bir geçmişe sahip olduğu bilinen Siyam kedileri, evcilleştirilen ilk kedi ırklarından biri olma özelliği taşır. Tayland orijinli bu güzel ırkın geçmişi 14. yüzyıla kadar dayanır ancak Amerika'ya 19. yüzyılda ulaşmışlardır. Siyam kedilerinin iki farklı türü vardır; geleneksel ve modern olarak betimlenen türler arasında kafa şekil farklılıkları bulunur. Modern siyamların kafaları ve kulakları üçgen şekildedir ve oldukça narin ama aynı oranda kaslı bir vücutları vardır. Mavi renkli büyük gözleri onların en belirgin özelliklerinden biridir. Ortalama yaşam süreleri 8-15 yıl olarak varsayılsa da bazılarının 20 yıl kadar yaşadıkları bilinmektedir. Bakımları oldukça kolaydır denebilir, siyam kedileri orta derecede tüy dökerler. Sonbahar ve ilkbahar ayları tüy dökülmelerinin arttığı dönemlerdir. Bu dönemler haricinde haftada bir ya da iki kere fırçalanmaları tüy sorunu ile baş etmek için yeterli olacaktır. Atletik bir yapıya ve yüksek bir enerji düzeyine sahip olsalar da kilo almaya meyilli olduklarının unutulmaması gerekir. Siyam kedilerinin ideal kilolarını korumaları için sağlıklı beslenmeleri belirleyici öneme sahiptir. Buraya kadar yazılanları siyamlar hakkında en çok bilinenlerdir. Peki ya siyam kedilerinin en ilginç özellikleri nelerdir?

Siyamlar Sosyal Kelebeklerdir

Siyam kedileri oldukça zeki olurlar ve karşılaştıkları kişileri ya da hayvanları başarılı bir şekilde sınıflandırabilirler. Aile bireylerini tanırlar; karşılaştıkları bir bebeğin ya da çocuğun ailelerinin bir parçası olup olmadığını anlayabilirler ve bunu fark ettiklerinde onların koruyuculuğunu üstlenebilirler. Ailenin tüm bireylerine ayıracak zamanları her zaman vardır, ama içlerinden bir kişiye ayrı bir şekilde bağlanırlar. Ailede farklı evciller varsa onlara da tüm sevecenlikleri ile yaklaşabilirler.

Tüylerinin Rengini Yalnızca Genetik Faktörler Belirlemez

Genetik faktörlerin tüy renkleri üzerinde bir etkisi vardır, evet. Ancak siyamların tüy renklerini belirleyen bir diğer unsur olduğu da bilinmektedir. Doğduklarında tamamen beyaz tüylere sahip olan siyam kedilerinin tüylerindeki kahverengi kısımlar dört haftadan sonra ortaya çıkar. Bu aşamada da yaşadıkları ortamdaki sıcaklık doğrultusunda kahverengi tüylerinde ton farklılıkları oluşur. Sıcak ortamda yaşayan siyam yavrularının kahverengi tüylerinin tonu daha açıkken soğuk iklimlerde yaşayanlarda daha koyu olur.

Karanlıkla Pek İyi Göremezler

Kedilerin gece görüşlerinin çok iyi olduğu yönünde genellikle doğru bir bilgi vardır. Söz konusu siyam kedileri olduğunda işler biraz değişir, bu genelleme doğruluğunu yitirir. Siyam kedileri karanlık olduğunda tüm detaylara hakim olamazlar. Bu durumun temel nedeni de onlarla özdeşleşen mavi göz rengine yol açan pigmenttir. Ek olarak gözlerinde tapetum lucidum adı verilen doku katmanı bulunmaz.

koridorda oyun oynayan siyam kedisi

En Tatlı Denetçilerdir

Çok sevgi dolu olurlar ve ailenin tüm bireylerine karşı sıcak tavırlar sergilerler. Ama bir kişiye bağlanırlar ve tam anlamıyla onun gölgesi olurlar. Gün içerisinde peşinde dolaşırlar, onları gözlemlerler, denetlerler ve hatta onlara yardımcı olmayı bile deneyebilirler. Bağlandıkları kişiyi hiçbir zaman görmezden gelmezler. Onların ilgilerini isterler, kucaklarında otururlar ve onlar evde olmadığı takdirde kendilerini yalnız ve depresif hissedebilirler.

Suyla Oynamayı Severler

Kediler akan suyun sesine bayılırlar, musluk açıldığında suyun akışını izlemek ve o huzur verici sesi duymak içgüdüsel olarak taze su içecekleri mesajı almalarına yol açar. Yine de suda ıslanmak onlar için oldukça rahatsız edicidir. Siyam kedileri hem suyun akışını dinlemeyi hem akan sudan içmeyi hem de suyla oynamayı çok severler. Oldukça meraklı ve oyuncu oldukları için su ile oynarken görülmeleri yüksek ihtimaldir.

Konuşmaya Bayılırlar

Kediler miyavlar, kediler dikkat çekmek için türlü sesler çıkarır ama siyamlar konuşmaya çalışır. Nitekim aile bireyleri ile yaptıkları uzunlu kısalı konuşmalar ile dertlerini net bir şekilde anlatabilirler. Acıktıklarında, susadıklarında, oyun oynamak istediklerinde, ilgi çekmek istediklerinde; kısacası her an o güzel sesleri ile insanlarının karşısında belirebilirler.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.