Kedim Neden Kağıt Yiyor?

13.01.2022 Aysegül Tunçay


Kedilerin bazı garip davranışları bulunur. Bazı kediler duvarları ya da duşakabin camlarını yalamayı sever, bazıları görünmez avların peşinde koşar. Her kedinin kendine has davranışları olabileceği gibi bazı davranışlar kediler arasında popülerdir. Kulağa her ne kadar inanılmaz gelse de karton ya da kâğıt yeme kediler arasında son derece yaygın görülen bir davranıştır. Kedinizin tuvalet kağıdı ile oynadığını zannettiğiniz zamanlarda aslında tuvalet kağıdını yemeye çalıştığını bilseydiniz tepkiniz ne olurdu? Bazı kağıtların kokusu ya da tadı kedileri etkilemiş olabilir. Ancak kedilerde yenmemesi gereken materyalleri yeme bozukluğu olarak da bilinen Pica sendromu da kâğıt yemenin bir nedeni olabilir. Pica sendromu oldukça yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Kedilerin kâğıt yemesi bu rahatsızlık yüzünden olabilir. Ancak kâğıt ya da karton yemenin başka nedenleri de bulunmaktadır. Bu yazımızda kedilerin kâğıt yemelerine neden olan durumlar hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

gazete kağıtları üzerinde yatan kedi

Kediler Kağıdı Sindirebilir mi?

Kedilerin neden kâğıt yediğini ele almadan önce kâğıt yemenin olası zararlarından bahsetmek istiyoruz. "Kediler kâğıt yerse ne olur?" sorusu kedi sahiplerinin genelde telaş içinde sorduğu bir sorudur. Kedilerin kâğıt ya da karton yememesi gerekir. Bu ürünlerin sindirilmesi oldukça zordur. Ancak ufak bir miktarda kâğıt ya da karton yedikleri zaman ciddi bir sorun ortaya çıkma ihtimali çok azdır. Küçük miktarlar sindirim sisteminden rahat şekilde atılabilir. Ancak kedilerin kâğıt ya da karton tüketimi sebebiyle zarar görmemesi için direkt yutmak yerine yeterince çiğnemesi gerekir. Kâğıt ya da karton son derece kuru materyallerdir ve bu nedenle yutulması için çok çiğnenmesi önemlidir. Eğer çok çiğnenmediyse kartonların sivri köşeleri kedilerin boğazına takılabilmektedir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekir. "Kediler neden kâğıt yer?" sorusunun birçok cevabı vardır. Ancak buradaki tek tehlike kâğıt yemeleri değildir. Kâğıt üzerinde ataş, iğne ya da zımba gibi sivri metallerin bulunması durumu daha tehlikeli hale getirmektedir. Bazı kediler kâğıt yemek için gazeteleri tercih ederler. Gazetelerde kullanılan mürekkep çok tüketildiği takdirde kediler için tehlikelik olabilmektedir. Kısacası kâğıt yemenin akla gelmeyecek farklı zararları bulunabilmektedir. Bu nedenle varsa bu eğilimden uzaklaştırmak son derece önemlidir.

kağıt yırtan kedi

Kedilerde Kağıt Yemenin Yaygın Nedenleri

Kedinizin kâğıt yediğini gördüyseniz aşağıda ele alacağımız nedenleri inceleyerek, kâğıt yeme nedenini bulmaya çalışabilirsiniz.

Sıkıntı

"Kediler neden karton yer?" sorusunu cevabı çok basitçe sıkılmak olabilir. Kediler yeteri kadar kaliteli vakit geçirmediklerinde dikkat çekmek için farklı davranışlar sergilemeye başlarlar. Kartonu parçalama, ısırma ve yeme bunlardan birisidir. Onunla yeteri kadar vakit geçirerek kâğıt yemesinin önüne geçebilirsiniz. Gün içerisinde farklı zamanlarda oyunlar oynadığınızda ve onunla ilgilendiğinizde yavaş yavaş bu alışkanlıklarını geride bıraktığını görebilirsiniz. Kedilerin keyifli zaman geçirmesi için iç güdülerini uyaracak oyuncaklarla oynamaları genellikle sıkılmalarını engeller. Kedilerin iç güdülerine uygun oyuncakları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Pica Sendromu

Pica sendromu bir davranış bozukluğudur. Kediler yenilmeyecek şeyleri yemek için bir istek duyarlar. Bunların arasında saç tokaları gibi eşyaların yanı sıra plastik, ahşap ve kâğıt bazlı ürünler de bulunmaktadır. Mama konusunda çok seçici olan kediler bile bu sendrom ile bulabildikleri farklı nesneleri yemeye çalışırlar. Pica sendromu özellikle genç kediler arasında yaygındır ve nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak nedeni ne olursa olsun kedilerin yiyecek dışı şeyleri yemesini engellemek gerekir. Kedinizin kâğıt ve farklı materyalleri yediğinden şüphelendiğiniz zaman mutlaka bir veteriner hekime danışmanız gerekir.

Stres ve Endişe

Kediler stresli olduklarında da bazı insanlarda olduğu gibi yeme eğilimleri artar. Ancak kediler genellikle yenmeyecek nesneleri yemeyi tercih ederler. Özellikle evde eşyaların değişmesi, eve yeni bir evcil hayvanın gelmesi ya da yeni bir aile üyesinin katılması gibi bir anda meydana gelen değişikler stres ve endişeye neden olmaktadır. Bunun önüne geçmek için kedi evdeki değişikliğe alışıncaya kadar onunla daha fazla vakit geçirmelisiniz. Ayrıca tuvalet, mama ve su erişiminin bu değişiklikten etkilenmesine izin vermemeniz gerekir. Kediler yeni düzenlerine alıştıktan sonra genellikle stres ve endişe ortadan kalkar.

kutu içinde duran kedi

Diş Çıkarma

Yavru kediler yetişkin dişlerini çıkarırlarken diş etlerinde acı ve rahatsızlık hissederler. Bir şeyler çiğnemek onlara inanılmaz bir rahatlama sağlamaktadır. Genellikle bu dönemde lastik eşyaları çiğnemeye bayılırlar. Ancak karton ya da kağıtlar da favoriler arasında yer almaktadır. Kâğıt genellikle daha kolay erişilebilir ve daha çok miktardadır. Bu nedenle diş çıkaran kediler etraflarındaki kağıtları ısırarak çiğnerler. Diş çıkarma dönemindeki kediler için çiğneme oyuncakları almak bir çözümdür.

Ağız ve Diş Hastalıkları

Ağızda, dişlerde ve özellikle diş etlerinde meydana gelen bir hastalık ağrıya, sızıya ya da şişmeye neden olabilir. Özellikle yaşlı kedilerde bu durum sıkça görülebilmektedir. Diş çıkarmaya benzer bir şekilde diş eti ağrısında da bir şeyler çiğnemek ve ısırmak kedileri rahatlatır. Bu gibi durumlarda kedilerin dişlerini ve diş etlerini kontrol etmek gerekir. Ağızda, suda ya da mamada kan izlerine rastlanabilmektedir. Kâğıt yeme ağız hastalıkları kaynaklı olduğunda vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulması gerekmektedir. Kedilerde ağız ve diş hastalıklarının önüne geçebilmek için ağız ve diş bakımı oldukça önemlidir. Erken dönemde başlanan ağız ve diş bakımı ile pek çok sorun önlenebilir. Kediler için özel üretilen ağız ve diş bakım ürünlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Yetersiz Beslenme

Kediler nadiren de olsa yetersiz beslenme yüzünden kâğıt yemeyi tercih edebilmektedir. Elbette bu onların beslenmelerinde kağıdın yeri olduğunu göstermez. Ancak protein, lif ya da yağ miktarı az olan mama tüketimine bağlı kâğıt yeme meydana gelebilir. Bazı durumlarda kediler yaşamsal gıdaları için farklı kaynak arayışına girebilir ve bu nedenle kâğıt yemeyi tercih edebilirler. Beslenmelerinde yapılacak değişiklikle beraber bu hareketin önüne geçmek mümkündür. Kediler için besleyici formülleri ile hem lezzetli hem de sağlıklı kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.