Kedilerde Kusmaya Neden Olan Hastalıklar

Kedilerde Kusmaya Neden Olan Hastalıklar

20.11.2022 Aysegül Tunçay


Evini bir kediyle paylaşan birçok kişi kedisinin kusmasına alışkındır. Kusma ufak ve önemsiz bir sebepten kaynaklanabileceği gibi çok ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu nedenle kediniz kustuğunda onu birkaç gün yakından takip etmeniz gerekebilir.

Kediler uyanık oldukları zamanın büyük bir kısmını tüylerini taramaya ve temizlemeye ayırır. Bu esnada yuttukları tüyler birikerek vücuttan atılacak hâle gelir. Kediler bu tüy toplarını vücutlarından kusarak atarlar. Bu nedenle arada sırada kusmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak kedinin kusma sıklığının artması ya da gün içerisinde birkaç kez kusması durumunda veteriner hekime muayeneye gitmeniz tavsiye edilir.

kusmak üzere olan kedi

Kusma ve Regürjitasyon

Kediler çok farklı nedenlere bağlı olarak kusabilir ve kusmuğun görünümü içeriğine, kusma nedenine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kedi sahipleri tüy kusmalarına alışkındır. Tüyler sindirilemediği için ağız yoluyla dışarı atılır. Daha ciddi nedenlerden kaynaklanan kusmalarda kan, safra, mukus ya da kısmen sindirilmiş yiyecekler görülebilir. Kusma sıklığı zamanlaması ve görünümü konusunda veteriner hekime detaylı bilgi vermeniz gerekebilir.

Kusma mide ve üst bağırsak içeriğinin kuvvetli bir şekilde ağızdan atılmasıdır. Kusma genellikle birkaç dakika süren aktif bir süreçtir ve bu sırada kedi hasta görünebilir, salya akıtabilir, öğürebilir. Kusmak üzere olan kedilerin bazılarında karın bölgesinde şişlik görülebilir.

Regürjitasyon ise sindirilmemiş ya da kısmen sindirilmiş besinlerin mide ya da yemek borusundan ağza geri gelmesi durumudur. Hızlı ve genellikle herhangi bir uyarı vermeden gerçekleşen bir eylemdir. Kedi tipik olarak iyi durumda gözükür ancak öğürmeden veya kıpırdamadan bir anda tükürür. Regürjitasyon ile kusma birbirinden farklıdır. Bu nedenle kedinizin bu süreçte hangisini yaşadığını bilmek veteriner hekime bilgi verirken önemlidir.

dili dışarda duran kedi

Kusmuk Renkleri Ne Anlama Gelir?

Evcil hayvan sahipleri genellikle kedilerinin kusmasının nedenini kusmuğun rengine ya da kıvamına bakarak teşhis etmeye çalışır. Ancak bu hem o kadar kolay bir yöntem değildir hem de çok doğru bir sonuç vermeyebilir. Çünkü kedinin kusmuğunun rengi kedinin ne yediğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin kedinin yediği mamada ya da ödül mamalarında kullanılan boyalar ve diğer maddeler kusmuğun renginin değişmesine yol açar. Bu durumu göz ardı etmeden farklı renkteki kusmukların farklı anlamlarını ise genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

Yeşil, turuncu ya da kahverengi: Bu renklerde kusmuk midede yarı sindirilmiş mama ya da safra bulunması durumunda görülebilir.

Kırmızı ya da pembe: Mide içeriğinde kan olabileceğine işaret eder. Bunun dışında kedinin yuttuğu bir yabancı cisim ya da mama içerisinde yer alan bir madde de kusmuğun pembe ya da kırmızı renkli olmasına yol açabilir.

Açık renkli ya da beyaz: Yemek borusundan tükürüğün geri gelmesi nedeniyle ya da kedinin aç karnına kusması durumunda kusmuk açık renkli ya da beyaz olur.

Yeşil: Mide içeriğinde safra bulunması, kedinin yeşil renkli yabancı cisim yutması ya da içerisinde yeşil boya bulunan yiyecekler tüketmesi kusmuğun yeşil renkli olmasına yol açabilir.

Siyah ya da kahverengi: Kahve telvesi gibi gözüken siyah ve kahverengi kedi kusmuğu sindirim sisteminde bir kanama belirtisi olabilir. Bu nedenle kedinizin siyah ya da kahverengi kusması durumunda veteriner hekim ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir.

ot kusan kedi

Kedilerde Kusma Nedenleri

İnsanlar gibi kediler de birçok nedene bağlı olarak kusabilirler. Kusmaya yol açan bazı durumlar ciddi değildir ve bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkar. Diğer taraftan bazı ciddi sağlık problemlerinin de kusmaya yol açabildiği göz ardı edilmemelidir.

Tüy

Kediler kendilerini yalarken tüylerinin üzerinde yer alan papillalar, cansız ve güçsüzleşmiş tüyleri alır. Kedi daha sonra bu tüyleri yutar. Midede büyük miktarda tüy birikmesi durumunda kedi bu tüyleri kusar. Tüy kusma kediler için endişelenecek bir durum değildir. Ancak kediniz sık sık tüy yumağı kusuyorsa bunu veteriner hekimle görüşebilirsiniz. Bazı durumlarda tüy yumakları mide ve bağırsak problemlerinin erken işareti olabilir. Kedilerde tüy yumağı oluşumunu azaltmak ve tüylerin doğal yollarla atılmasına yardımcı olmak için takviye kullanımı tercih edilebilir. Kediler için özel formüle edilen tüy topağı önleyici takviyeleri ve mamaları burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Mide ve Bağırsak İltihabı

Mide ve bağırsak iltihabı beslenme değişikliği, toksinler ya da tedavide kullanılan bir ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkabilen bir mide rahatsızlığıdır. Mide ve bağırsak iltihabı nedenleri hafiftir ve kendi kendine düzelir. Ancak yine de veteriner hekimin muayene etmesinde fayda vardır çünkü iltihap ilerleyerek daha ciddi problemlere yol açabilir.

Yabancı Cisim

Kediniz oyuncak, ip parçaları ve saç tokası gibi yabancı maddeler yutarsa bu durum mide ve bağırsak sisteminde tıkanmaya ve kedinin kusmasına neden olabilecek bir hasara yol açabilir. Yabancı obje yutulması sonucunda meydana gelen kusma oldukça ciddi bir problemdir ve acil bir şekilde veteriner hekim tarafından müdahale edilmesi gerekir.

Gıda Alerjisi

Kedilerde gıda alerjisi çok yaygın görülen bir durum değildir. Ancak kedi alerji tetikleyici bir mama yediğinde sindirim sisteminde oluşan iltihaplanma nedeniyle kusabilir. Bazı kedilerde kusma ile birlikte kronik ishal de görülebilir.

Kronik Hastalıklar

Böbrek hastalığı, pankreatit, hipertiroidizm gibi kronik hastalıkların tümü çeşitli nedenlere bağlı olarak mide bulantısı ve kronik kusmaya neden olabilir. Böyle bir durumdan şüphelenildiğinde öncelikle altta yatan sağlık probleminin veteriner hekim tarafından teşhis edilmesi gerekir. Kronik hastalıklar ve buna bağlı kusma durumlarında genellikle ömür boyu ilaç tedavisi uygulanır.

Parazit

Parazit kaynaklı kusma yavru kediler arasında daha sık görülen bir durum olsa da parazitler her yaştan kedinin kusmasına neden olabilir. Bazı durumlarda kusmuğun içerisinde canlı parazitler görülebilir. Parazitler kolay bir şekilde tedavi edilebilir ve tedavi sonrasında kusma da ortadan kalkar.

Kanser

Kedilerin sindirim sisteminde kanser görülmesi nadir bir durumdur. Ancak bu kanser türleri sindirimi etkileyerek kusmaya yol açabilir. Ayrıca kedilerin vücudunun diğer bölgelerinde meydana gelen kanser türlerinin de mide bulantısına, rahatsızlık hissine ve kusmaya neden olabileceği unutulmamalıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.