“Kedimin Burnu Akıyor” Diyenlere Özel Kedilerde Burun Akıntısı

11.02.2021 Deniz Öz


Kedinizin burnunda akıntı varsa "kedimin burnu akıyor, acaba hasta mı?" sorusu nedeniyle endişe yaşayabilirsiniz. Kedilerde burun akıntısı birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir, bu nedenlerden bazıları kendiliğinden ortadan kalkarken bazıları veteriner hekimlerin tedavisine başvurulmasını gerektirir. Kedilerde burun akıntısının nedenleri değişebileceği için doğru teşhis ve teşhise yönelik tedavi süreçleri için veteriner hekimlere danışılması ihmal edilmemelidir.

Tıpkı insanlar gibi kedilerde de burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve bu semptomlara eşlik eden hapşırık ortaya çıkabilir. Kedilerde burun akıntısı tek taraflı ya da çift taraflı olabileceği gibi akıntının miktarı ve rengi de altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu yazımızda "kedilerin burnu neden akar?" hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kedide Burun Akıntısının Belirtileri

Burun akıntısı tek başına ya da eşlik eden farklı şikayetlerle birlikte ortaya çıkabilir. Burun akıntısı meydana geldiğinde "kedimin burnu tıkalı gibi nefes alıyor", "kedimin burnu akıyor hapşırıyor" gibi ek şikayetlere de sıklıkla rastlandığını ifade edebiliriz. Kedide burun akıntısına hava geçişinin azalmasına bağlı burun tıkanıklığı, hapşırık, gözlerde akıntı, iştah kaybı ve kilo kaybı gibi belirtiler eşlik edebilir. Az önce de ifade edildiği gibi bu belirtilerin önemsenmesi ve neden ortaya çıktıklarının belirlenmesi gerekir.

Kedilerde Burun Akıntısı Nedenleri

"Kedimin burnu akıyor" diyorsanız büyük bir ihtimal dostunuzun burun boşluklarında veya sinüslerinde bulunan dokular iltihaplanmış ve enfeksiyon kapmıştır. Fakat bu sorun sürekli hale geldiyse üst solunum yolu enfeksiyonlarından şüphe edilebilir. Genellikle virüsler nedeniyle meydana gelen üst solunum yolu enfeksiyonlarına, bakteriyel enfeksiyon şüphesi de eklenebilir. Basit üst solunum yolu enfeksiyonlarının haricinde kedilerin burun akıntısı yaşamasına neden olabilen farklı sorunların olabileceği gerçeği de göz ardı edilmemelidir.

Rinit: Hava yollarının iltihaplanması ve akıntı oluşturması durumu oldukça yaygındır. Rinit üst solunum yolu enfeksiyonları, bakteriler, virüsler ve daha az yaygın olarak mantarlar nedeniyle meydana gelebilir. Alerjiler de rinit oluşumunu tetikleyebilir.

Travmalar: Buruna alınan darbe neticesinde kedilerin burnundan kanlı bir akıntı gelebilir. Eş zamanlı enfeksiyon görüldüğü takdirde akıntının rengi yeşile dönebilir. Enfeksiyonun yayılmaması ve olası zararlarının engellenmesi adına veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.

Tahriş: Toksinlere maruz kalan kedilerin burunlarında şiddetli tahriş oluşabilir, bu durum neticesinde iltihaplanma ve akıntı gündeme gelebilir.

Bakteriyel Enfeksiyonlar: Burun akıntısı kötü kokulu, sarı ve kıvamlı olduğunda bakteriyel enfeksiyon şüphesi ön plana çıkar. Bu gibi bir durumda zaman kaybetmeden veteriner hekimlere danışılması gerekir. Detaylı muayenelerin ardından antibiyotik tedavisine başlanması gerekli olabilir.

Yukarıda sayılan kedilerde burun akıntısı nedenleri haricinde burun boşluğunda tümör yerleşiminin, burun boşluğuna yabancı cisimlerin kaçmasının, akciğer iltihaplanmasının ve burun poliplerinin de kedilerde burun akıntısına yol açabileceği bilinmektedir.

hapşıran gri kedi

Kedilerde Burun Akıntısının Tedavisi

Burun akıntısı sorunu olan kedilerin veteriner hekimler tarafından muayene edilmesi ve varsa yaşadıkları ek semptomların da hekimlere bildirilmesi gerekir. Yapılan detaylı muayenelere ek olarak doğru teşhis için kan testleri, sürüntü testleri veya bilgisayarlı tomografi gibi ek görüntüleme tetkiklerine gerek duyulabilir.

Kedilerde burun akıntısı tedavisi neden doğrultusunda planlanmaktadır. Bu nedenle burun akıntısının hangi sebeple meydana geldiğinin belirlenmesi gerekir. Burun akıntısının nedeni poliplerse veya burun boşluğuna kaçan yabancı cisimlerse operasyonlar gündeme gelebilir. Burun akıntısı enfeksiyonlar nedeniyle oluşmuşsa ilaç tedavisi başlatılabilir. Alerjenler nedeniyle burun akıntısı meydana geliyorsa bu durumda alerjenin tespit edilmesi ve alerjen maruziyetinin azaltılması ile burun akıntısı giderilebilir.

Kedilerin burun akıntısının iyileşme süreci, yine burun akıntısına neden olan faktör doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Kronikleşen burun akıntılarının tedavisinde temel amaç hem akıntı nedenlerinin ortadan kaldırılması hem solunum kalitesinin artırılması hem de olası enfeksiyonların önlenmesi veya var olan enfeksiyonların giderilmesidir. Bulaşıcı bir durum varsa çok kedili evlerde hasta kedinin tedavi süreci tamamlanana kadar izole edilmesini sağlamak önemlidir.

Kedimin Burnu Akıyor Ne Yapmalıyım?

Kedinizin burun akıntısı varsa telaşa kapılmadan veteriner hekimlere ziyarete gitmenizi öneriyoruz. Uzmanlar kedinizin burun akıntısının nedenlerini bularak nedenler doğrultusunda tedavi uygulayacaktır. Burun akıntısı için veteriner ziyaretlerinizi semptomlar çok şiddetlenmeden gerçekleştirmeniz gerekir. Böylece erken dönemde gerekli önlemleri alarak sağlıkla ilgili ek şikayetlerin oluşmasını önleyebilirsiniz. Kediler de insanlar gibi hastalanabilirler. Bu durumlarda kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirecek takviyeler veteriner hekim onayı ile kullanılabilir. Kedi bağışıklık güçlendirici takviyelere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.