Kediler Salya Akıtırsa Ne Yapılmalı?

Kediler Salya Akıtırsa Ne Yapılmalı?

26.06.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Kedilerin sevildikleri ya da keyifle mırladıkları zamanlarda salya akıtması son derece normaldir. Vücudun rahatlaması ve gevşemesi nedeniyle bu gibi durumlarda salya akıntısı meydana gelir. Kedi aşırı stres olduğunda ya da korktuğunda ağzının kenarında bir miktar salya ya da köpükler görmeniz mümkündür. Her iki durumda da kedinin salyasının akması son derece normaldir. Ancak salya zehirlenme, ağızda fiziksel travma ya da çeşitli diş hastalıklarına bağlı olarak da gelişebilir. Kısacası "Kedilerde salya neden akar?" sorusunun birden fazla cevabı bulunabilmektedir.

dilini burnuna doğru dışarı çıkaran kedi

Kedilerde Zararsız Salya Akıntısı

Vücudun rahatlaması ile beraber kedilerde salya görülmeye başlanır. Kediler özellikle mutlu ve rahat hissettikleri zamanlarda patilerini masaj yapar gibi açıp kapatmaya başlarlar. Bu hareket aslında onların yavruluk döneminden kalma bir harekettir. Yavru kediler annelerini emerken sütün gelmesini tetiklemek için annenin karnına masaj yaparlar. Bu hareket kediler ile anneleri arasında güçlü bir bağın oluşmasını sağlar. Bu bağ kalıcı olduğu için yetişkinlik döneminde de patileriyle masaj yapmaya başladıklarında salyaları akar. Kedinin salyasının bu şekilde akması aslında onun sevgi göstermesi olarak düşünülebilir.

Köpeklerin aksine kedilerde mama gördükleri zaman salya akıntısı olmaz. Ancak çok nadir olarak bazı kedilerde bu durum görülebilmektedir. Kediniz sadece mama gördüğünde ya da mamanın kokusunu aldığında salya akıtmaya başlıyorsa bu durumdan korkmaya gerek yoktur.

Stres ya da korku da kedilerde aşırı salyaya yol açan bir diğer durumdur. Araba yolculuğu, veteriner ziyareti ya da evde çok gürültülü ortam kedinin aşırı salya salgılamasına neden olabilmektedir. Kedinizin sürekli olarak strese bağlı salya akıntısı yaşadığını düşünüyorsanız bu konuda veteriner hekime danışabilirsiniz. Çünkü bu durumun sürekli olması kedinin psikolojik olarak zor bir durumda olduğunun göstergesidir.

salyası akan kedi

Kedilerde Anormal Salya Akıntısı Nedenleri

Kedinin ağzından sürekli salya akması alışıldık bir durum değildir. Bazı sağlık problemleri böyle bir duruma yol açabilmektedir. Tüm kediler sağlıklı olsalar dahi senede bir defa rutin veteriner hekim muayenesine gitmelidir. Bu muayenelerde hastalıklar daha belirti göstermeden teşhis edilebilir ve erken teşhis sayesinde ilerlemeden tedavi sağlanabilir. Aşırı salya akıntısının görülmesi durumunda yıllık düzenli ziyareti beklemeden kedinin muayeneye götürülmesi gereklidir.

Kedilerde birçok sebebe bağlı olarak salya görülmektedir. Genellikle bu duruma neden olan hastalık tedavi edildiğinde salya akıntısı kendisi de ortadan kalkar.

Diş Hastalıkları

Kedilerde bazı diş hastalıkları ciddi ağrı ve hastalıklara neden olmadan önce belirti göstermeden ilerler. Kedinin ağzında aşırı ağrı hissetmesi salyaya neden olmaktadır. Ağızda meydana gelen ülserler, diş yaraları, diş eti hastalıkları, rezorptif lezyonlar ve enfeksiyonlar kedilerde salya akıntısı neden olan ağız problemleri arasında yer alır.

Veteriner hekim muayenesinde kedinin dişleri detaylı bir şekilde kontrol edilmektedir. Salya akmasına neden olan problem teşhis edildiğinde diş çekimi ya da ağız temizliği gibi gerekli müdahaleler gerçekleştirilir. Bu işlemlerin önemli bir kısmı genel anestezi altında yapılmaktadır. Enfeksiyon durumlarında ise antibiyotik ilaçlar kullanılarak salya akmasına neden olan problem ortadan kaldırılır.

Mide Bulantısı

Mide bulantısı olan ya da kusan kediler de genellikle aşırı salya akması görülür. Mide bulantısının ve kusmanın kedilerde birçok nedeni olabilmektedir. İç parazitler, böbrek hastalığı, gastrointestinal rahatsızlıklar bunlardan bazılarıdır. Eğer kedinizin midesi bulanıyorsa, kusuyorsa, iştahsızsa ve salya akıntısı varsa veterinere gitmek faydalı olacaktır.

Yabancı Cisim

Kedinin ağzına bir cisim takıldığında bu durum salya akmasına yol açar. Oyuncağın bir parçası, tüy yumağı, çimen ya da bir bitki yaprağı salya akmasını tetikleyebilmektedir. Kedinizin ağzında bir iplik sarktığını görürseniz bunu zorlayarak çekmemeniz gerekmektedir. Çünkü iplik midede ya da bağırsaklarda bir yere dolanmış olabilir. İpliği çektiğinizde kedinizin iç organlarına zarar verebilirsiniz. Bunun yerine açık bir veteriner kliniğine gitmek kedinizin bu problemden daha kolay kurtulmasını sağlayacaktır.

Zehirlenme

Zehirli kimyasal sindiren, çiğneyen ya da yalayan kedilerde aşırı salya akması görülen belirtilerden bir tanesidir. Kediler için zehirli olan bitkiler, kimyasallar ya da gıdalar bu duruma yol açabilmektedir. Böcek ya da fare zehri gibi bazı topikal kimyasalların tüketilmesi ile beraber salya akması görülmektedir. Kedinizin zehirlendiğinden şüphelendiğinizde vakit kaybetmeden veteriner kliniğine götürmeniz gerekmektedir. Kedinizin ağzında zehirli olabilecek bir madde gördüğünüzde bunu alma şansınız yoksa çok zorlamamanız gerekmektedir. Bu durum vakit kaybına neden olacağı gibi kedinin daha fazla toksik maddeye maruz kalmasına da yol açabilmektedir.

Travma

Ağız içerisinde meydana gelen yaralanmalar bir diğer aşırı salya akması nedenidir. Elektrik kablosunu kemiren kedilerde çarpılma ya da ağız için yanıklara bağlı olarak salya akıntısı görülmektedir. Ayrıca çene kırılmasına yol açan fiziksel travmalar sonrasında da aşırı salya akması sık görülen bir durumdur. Bu yaralanmaların bazıları dışarıdan bakıldığında görünmemektedir. Eğer kedinizde bir anda meydana gelen aşırı salya görürseniz ve nedenini bulamazsanız veteriner hekim ile iletişime geçmek en iyi seçenektir. Çünkü kediler hastalıklarını ya da sağlık problemlerini saklamada usta canlılardır.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.