Kediler Açlığa Kaç Gün Dayanır?

13.03.2023 Deniz Öz


Kediler söz konusu yemek olduğunda oldukça seçici olabilir. Üstelik bu seçicilik sadece mamanın içeriği ile sınırlı değildir. Bunun yanı sıra yemeği nerede, ne sıklıkta ve nasıl bir mama kabından yedikleri gibi birçok farklı etken kediler için son derece önemlidir. Kedilerin birden iştahının kesilmesi ise kedi sahipleri için oldukça can sıkıcıdır. Bu da akla hemen "Kedi açlığa kaç gün dayanır?" sorusunu getirir.

Kedilerin metabolizması onların uzun süre açlığa dayanmasını sağlar. Ancak böyle bir durumla karşılaşıldığında sorunun altında yatan nedenin tam olarak teşhis edilmesi için veteriner hekime danışılması tavsiye edilir. Çünkü kedideki iştahsızlığın arkasında mama kabının yerini beğenmemesi gibi basit bir durum da ciddi bir sağlık sorunu da olabilir.

Sizler için hazırladığımız yazımızın devamında kedilerin açlık duygusu ve metabolizması hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir, kedi beslenmesi ile ilgili önemli sorulara yanıt bulabilirsiniz.

1. Kedilerin Metabolizması Nasıl Çalışır?

Kedilerde metabolizma, hormonlar ve enzimler tarafından düzenlenir. Metabolizmada rol oynayan ana hormon, pankreas tarafından salgılanan insülindir. İnsülin, vücutta glikoz alımını ve kullanımını düzenler. Enzimler, vücuttaki kimyasal reaksiyonları katalize eden özel proteinler olarak kedilerde besinlerin parçalanması ve kullanılmasında rol oynar.

Kedilerin metabolizma hızı yüksektir, bu da vücut fonksiyonlarını sürdürmek için çok fazla enerjiye ihtiyaç duydukları anlamına gelir. Ayrıca zorunlu etoburdurlar, yani vücutları hayvansal protein kaynaklarından gelen besinleri sindirmeye ve emmeye uyum sağlamıştır. Sindirim sistemleri otçullara göre daha kısadır ve mideleri proteini parçalamak için daha fazla asit üretir.

Kedilerin metabolizması yaş, cinsiyet ve aktivite seviyesi gibi faktörlerden de etkilenir. Yavru ve genç kediler yetişkin kedilere, erkek kediler ise dişi kedilere kıyasla daha yüksek metabolizma hızına sahiptir. Daha aktif olan kedilerin metabolizma hızı da daha az aktif olanlara göre daha yüksektir.

tabaktaki ete uzanan kedi

2. Kediler Ne Sıklıkla Yemek Yemelidir?

Kedilerin ne sıklıkla besleneceği yaşına, sağlık durumuna, hareketliliğine ve yediği mama türüne göre değişiklik gösterir. Genel olarak yetişkin kedilerin günde 2 - 3 öğün yemesi yeterliyken yavru ya da yaşlı kedilerin daha sık aralıklarla beslenmesi şarttır.

Yavru kedilerin enerji ihtiyacı daha yüksek olduğu için yetişkin kedilere göre daha sık beslenmesi gerekir. Gün içerisinde az miktarda olmak üzere 3 - 4 öğün şeklinde beslenmeleri yeterlidir. Yavru kedilerin aynı zamanda sürekli olarak suya erişimi olduğundan emin olmalısınız. İleri yaştaki kedilerde ise enerji ihtiyaçları düştüğü için yine az miktarda ancak daha sık öğünlerden oluşan bir beslenme düzeni oturtulmalıdır. Bu kediler yüksek kaliteli, düşük kalorili ve yüksek proteinli mamalar ile beslenmelidir.

Yetişkin kedilerin ise gün içerisinde 2 - 3 öğün yemesi yeterlidir. Bu öğünlerin aralıklarının düzenli olması gerekir. Günde 3 öğün yemek yiyen kedilerin öğünlerinin arasında 8 saat olması bu düzeni oluşturmak için idealdir.

3. Kedinizin Açlık Sınırı

Uzun süre aç kalmak kediler için tehlikeli olabilir. Kediler, sağlıklarını korumak için gerekli olan enerji ve besinleri mamalardan sağlarlar. Bu yüzden uzun süre aç kalmak kediler için çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir. Bunların arasında hipoglisemi, hepatik lipidoz, yağlı karaciğer hastalığı, dehidrasyon ve bağışıklık sisteminde zayıflama gibi ciddi problemler bulunur.

Aç kalma, kedinin kan şekeri seviyesinin düşmesine neden olarak hipoglisemiye yol açabilir. Bu da hâlsizliğe, uyuşukluğa, nöbetlere ve hatta komaya neden olabilir. Karaciğer yağlanması ise kedi yeterince yemek yemediğinde ortaya çıkabilen ciddi bir karaciğer hastalığıdır. Karaciğer, vücuda enerji sağlamak için depolanmış yağı parçalamaya başlar ancak bu süreç karaciğere aşırı yüklenerek karaciğer yetmezliğine yol açabilir.

Yiyecek eksikliği, kedilerin yiyeceklerinden yeterince sıvı alamadıkları için susuz kalmalarına neden olabilir. Dehidrasyon ve böbrek hasarı da dâhil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Özellikle yaş mama ile beslenen kedilerde bu duruma rastlanmaktadır.

mama yiyen tekir kedi

4. Kediniz Ne Kadar Süre Aç Kalabilir?

Tüm hayvanlar gibi kediler de hayatta kalmak ve sağlıklarını korumak için yiyeceğe ihtiyaç duyar. Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler.

Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez. Bu süreden sonra, kedinin vücudu enerji için kendi kas dokusunu ve yağ depolarını parçalamaya başlayacaktır. Bu da karaciğer yetmezliği ve elektrolit dengesizlikleri gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Dehidrasyon, yemeyen veya içmeyen kedilerde de ciddi bir sorun hâline gelebilir.

Yavru kedilerin, yaşlı kedilerin ve diyabet veya karaciğer hastalığı gibi belirli sağlık sorunları olan kedilerin kısa süreli gıda yoksunluğuna bile tahammül edemeyebileceğini unutmamak önemlidir. Bu kediler yakından izlenmeli ve gerektiğinde mama yemeleri ve su içmeleri sağlanmalıdır.

5. Kedinizi Aç Bırakmamak İçin Öneriler

Her ne koşulda olursa olsun kedinizin aç kalmaması önemlidir. Onun aç kalmadığından emin olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Üstelik bunlardan bazıları alarm kurmak gibi oldukça zahmetsizdir. Bununla beraber kedinin hem aç kalmasını engellemek hem de beslenme düzenini oluşturmak için otomatik mama kapları oldukça kullanışlıdır. Bu mama kapları otomatik açılan kapaklara sahiptir ve önceden belirlenmiş saatte, önceden belirlenmiş miktarda mamayı kedinin yemesi için erişime açık hâle getirir. Kediler için otomatik mama kabı seçeneklerini buradan inceleyebilirsiniz.

Mama kabını görünür bir yere koymak da çözümlerden bir tanesi. Kedinin mama kabının gün içerisinde vakit geçirdiğiniz bir odada olması ve sürekli ortada bulunması mama vermeyi unutmayı zorlaştıracaktır. Bu gibi alınacak önlemler ile kedinizin yiyeceksiz kalmasını önleyebilirsiniz.

tabaktaki salamlara bakan kedi

6. Kediniz İçin Doğru Yiyecek Seçimi

Kedi beslenmesi oldukça önemli bir konudur. Bununla beraber piyasada çok fazla seçeneğin olması sizin için karar verme sürecini daha zorlaştırmaktadır. İlk olarak kırmızı et ya da balık gibi yüksek kaliteli protein kaynaklarını içeren kedi mamalarını değerlendirmelisiniz. Dolgu maddeleri, yapay tatlar veya koruyucular içeren kedi mamalarından kaçınmanız daha iyi olacaktır.

Kedilerin yaşamlarının farklı aşamalarında farklı beslenme gereksinimleri vardır. Örneğin, yavru kediler ve yaşlı kediler yetişkin kedilerden farklı bir beslenme ihtiyacına sahiptir. Kedinizin diyabet veya böbrek hastalığı gibi herhangi bir sağlık sorunu varsa yine mama tercihi diğer kedilerden farklı olmalıdır. Mama seçimi yaparken bu durumları göz önünde bulundurmak son derece önemlidir. Farklı içeriklere sahip kedi mamalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

7. Kedinizi Düzenli Olarak Besleme

Kedinizi düzenli olarak dengeli ve besleyici bir mamayla beslemek, sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Ayrıca uygun miktarda ve düzenli olarak beslenme, obezite riskini ortadan kaldırır ve kedinizin sağlıklı kilosunu korumaya yardımcı olur. Dengeli beslenme sağlıklı sindirimi desteklemeye ve kabızlık veya ishal gibi gastrointestinal problem riskini azaltmaya katkıda bulunabilir. Vitaminler ve mineraller gibi temel besinler açısından zengin bir mama, bağışıklık sistemi işlevini destekleyerek kedinizin enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha az duyarlı olmasını sağlayabilir.

dili dışarıda siyah beyaz kedi

8. Kedinizin Ağırlığını Kontrol Etme

Kedinin vücut ağırlığını düzenli olarak kontrol etmek gerekir. Özellikle yaşın ilerlemesi ile beraber aşırı kilolu kedilerde çeşitli sağlık problemleri görülebilir. Kedinizin kilosunu düzenli olarak kontrol etmek ise son derece basittir. Bunu yapmanın en etkili yöntemi bir tartı kullanmaktadır. Kendiniz tartıldıktan sonra tartının üstüne kedinizle beraber çıktığınızda kendi kilonuz ile kediyle çıktığınızda gördüğünüz kilonun arasındaki fark kedinin ağırlığıdır.

9. Kedinizin Açlık Sınırını Aşması Durumunda Yapmanız Gerekenler

Kedilerin açlık sınırı tehlikeli noktadır. Bu sınır aşıldığında çeşitli sağlık problemleri baş gösterebilir. Kediniz saatlerce aç kaldıysa ilk adım ona az miktarda yiyecek vermektir. Herhangi bir sindirim sorununu önlemek için onlara yavaş yavaş mama vermek önemlidir. Bir anda çok miktarda mama verdiğinizde kedilerin açlık duygusu devreye girer ve hızlı bir şekilde mamayı tüketerek sağlık problemi yaşayabilirler. Kediniz az miktarda verdiğiniz mamayı yerse sonraki birkaç saat içinde verdiğiniz mama miktarını kademeli olarak artırabilirsiniz.

Kedinizin her zaman bol miktarda taze suya erişimi olduğundan emin olmalısınız. Özellikle de bir süredir yemek yemediyse bu durum bir kat daha önemlidir. Kuru mamalar kedinin hızlı bir şekilde susamasına neden olur. Bu esnada çevrede taze su bulunmaması kedi için probleme neden olabilecek bir durumdur.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.