Yavru ve Yetişkin Kediler Günde Kaç Saat Uyur?

06.03.2021 Deniz Öz


Kedilerle yaşamanın en ilginç keşiflerinden biri de onların ne kadar uzun süre uyuduklarına şahit olmaktır. Kediler günlerinin ortalama 15 saatini uyuyarak geçirirler; bu iyimser bir yaklaşımdır. Uykuda göründükleri süre gözler kapalı dinlenmelerle artabilir. Gelişim dönemlerindeki ihtiyaçları doğrultusunda da "kediler günde kaç saat uyur?" sorusunun yanıtları değişebilir. Bu yazımızda hem kedilerde uyku alışkanlıkları hakkında hem de "kediler ortalama kaç saat uyur?" sorusunun detayları ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.

Kedilerde Uyku Alışkanlıkları

Kediler avcı hayvanlardır, alacakaranlık ve şafak arasında oldukça aktif olurlar. Tıpkı aslanlar gibi geceleri avlanabilecek donanımlara sahip oldukları bilinir. Fakat kediler ne kadar gelişmiş içgüdülere sahip avcılar olsalar da doğal yaşamda da kendilerini korumaları gereken hayvanlar vardır. Bu nedenle gün boyunca sessiz ve güvenli bir yerde uzun soluklu zaman geçirmeleri onların hayatta kalma stratejilerinin önemli bir parçasıdır. Kedilerin rahat ve konforlu uyuması için sakin bir ortama ihtiyaçları vardır ve doğru konumlandırılmış kedi evleri bu ihtiyaçlarını karşılamanın en pratik yollarından biridir. Kedi evi ve kedi yuvası kategorimizi buradan inceleyebilir, minik dostunuzun konforlu uyumasını kolaylaştırabilirsiniz.

Evcil kedilerde gündüz uyuma alışkanlıklarının temeli de bu gerçeğe dayanmaktadır. Nitekim kedinizin geceleri aktif olduğuna, yaramazlık peşinde koştuğuna, ses çıkardığına ve hatta kendi kendine oyun oynadığına sıklıkla denk gelebilirsiniz. Bizlere oranla çok daha fazla uyusalar da kedilerin bizimkine benzer uyku evreleri bulunur. Yoğun bir enerji patlaması yaşarlar, sonra genellikle çok hızlı bir şekilde uykuya dalarlar. Önce yavaş dalga uykusuna ve sonra da REM fazına geçerler. Kediler de tıpkı insanlarda olduğu gibi REM uykusunda rüya görürler. Kedinizin REM uykusunda olup olmadığını göz kapağı hareketlerini inceleyerek keşfedebilirsiniz. Tabii pati hareketlerine ve iç çekmelere de dikkat!

yastığında uyuyan yavru tekir

Yavru Kediler Günde Kaç Saat Uyur?

Yavru kediler gün içerisinde 20 saat kadar uyuyabilirler. Günün geri kalan saatlerinde de aşırı enerjileri ile baş döndürebilirler. Yavruluk döneminde uyanık olduklarında insanlarla ilk etkileşimlerini yaşadıkları için bu süreçte onlarda mümkün olduğunca güven uyandırılması gerekir. Haftalar geçtikçe ve yavru büyüdükçe uyku sürelerinde yavaş bir azalma meydana gelir. Ergenlik dönemine girdiklerinde uyku süreleri kısalır ve hareketlilikleri belirgin derecede artar. Elbette tüm canlılar gibi yavru kedilerin de uyku alışkanlıklarını etkileyen çeşitli faktörler olduğunun unutulmaması gerekir. Uyumak için sessiz, güvenli bir ortam bulmalarının sağlanması ve uyku esnasında rahatsız edilmemeleri önemlidir. Bilişsel gelişimleri için çok önemli bir gereklilik olan uyku sürelerinde azlık ya da belirgin ölçüde artış meydana gelirse veteriner hekimlere danışmak gerekebilir.

Yetişkin Kediler Günde Kaç Saat Uyur?

Kediler yetişkinlik dönemine geçtiklerinde uyku süreleri günde 12-16 saat aralığına düşer. Bu süreler elbette ki genelleme niteliği taşır. Yetişkin kedilerin yavruluk dönemindeki kadar uyuması da beklenenden az uyuması da mümkün olabilir. Bu nedenle her kedinin kendi uyku düzenini takip etmekte fayda vardır. Böylece uyku problemleri yaşaması halinde gerekli tedbirler alınabilir. Yetişkin kedilerin beklenenden çok daha uzun süre uyuması çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu dönemde kronik böbrek hastalıkları başta olmak üzere kedilerin sağlığını tehdit edebilen çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Artrit gibi ağrıya yol açan bir sorun da kedilerin daha uzun süre uyumasına neden olabilir. Alternatif olarak kediler az uyuduğunda ancak buna rağmen bitmek bilmez bir enerjiye sahip olduğunda da tiroit bezlerinin aşırı çalışması söz konusu olabilir. Kötümser bir bakış açısı benimsemek yerine tetikte olunması dostlarımızın karşılaştığı sağlık sorunlarının erken fark edilmesi için önemli bir gerekliliktir.

sahibinin yatağında uyuyan kedi

Yaşlı Kediler Günde Kaç Saat Uyur?

Yaşın ilerlemesi enerji düşüklüğüne yol açabilen en temel nedendir. Bu nedenle yaşlı kedilerin genç yetişkinlere oranla daha çok uyuduğu bilinmektedir. Yine de unutulmaması gereken, yaşlılığın bir hastalık olmadığı gerçeğidir. Yaşlı sınıflandırmasında yer alan, gün içerisinde enerjisi yüksek olan ve oyun peşinde koşan birçok kedinin olduğu unutulmamalıdır. Yaşlı kedilerin uyku düzeni oturduktan sonra onların mümkün olduğunca sıcak ve güvenli alanlar bulmasına yardımcı olunmalıdır. Hareket problemleri yaşandığı takdirde uyku yerine, mamasına - suyuna ve tuvaletine kolay erişebildiğinden emin olunmalıdır.

En Çok Uyuyan Kedi Cinsleri

Kedilerin genel sağlık durumları, kendilerini nasıl hissettikleri, gün içerisinde ne kadar oyuna davet edildikleri, cinsleri, yaşları ve karakterleri "kediler kaç saat uyur?" sorusunun yanıtlarını etkileyebilir. Bazı cinslerin diğerlerine oranla uykuyla arasının çok daha iyi olduğu da bilinmektedir.

American Shorthair: En popüler kedi cinslerinden olan American Shorthair nazik doğası ve sevgi dolu halleri ile herkesi kendine hayran bırakıyor. İnsanının yanında olmaktan çok hoşlanan bu ırk yatakta ya da insanının yanında uyumayı da çok seviyor. Uykuyla ve dinlenmekle araları oldukça iyi olduğundan kilo problemi yaşamaları ihtimali de artıyor.

İran Kedisi: İran kedileri uykuya gerçekten çok düşkün oluyor. İnsanları evde olsa ve oyun oynamaya çalışsa da onlar genellikle rahatlamayı ve çevrede gözlem yaparak yatmayı tercih ediyor. Çok hareketli bir yapıya sahip olmadıkları için onlarla sakin bir hayat sürmek oldukça kolay!

Ragdoll: Yumuşak ve ipeksi tüyleri, gelişmiş iletişim yetenekleri ve sevecen doğaları ile dikkat çeken Ragdoll cinsi kediler en çok uyuyan ve dinlenmeyi en çok seven kedi cinsleri arasında yer alıyor. Hareket etmeyi pek sevmeyen bu cins, istediği zamanlarda ev içerisinde sahiplerini takip etmekten keyif duyar. Çocuklarla da oldukça iyi anlaşırlar.

Exotic Shorthair: Yumuşak bir mizaca sahip olan ve sevimliliği ile de sürekli kucaklanmak istenen bir ırktır Exotic Shorthair. Cinsin sesi nadiren duyulur, rahatlık onların en temel ihtiyacıdır. Kendi bölgelerinde zaman geçirip dinlenirler. İlgi istediklerinde ise çok net bir şekilde ifade ederler.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.