Ayağı Kırılmış Kediye Nasıl Bakmalısınız?

17.06.2023 Aysegül Tunçay


Oldukça esnek ve çevik canlılar olsalar da kedilerde uzuv kırıkları nadir görülen bir durum değildir. Yaramaz patili dostlarımız çeşitli nedenlerle yaralanabilir ve bu yaralanmaların sonucunda da uzuv kırıkları meydana gelebilir. Bu yazımızda ayağı kırık kedi bakımı hakkında merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

veteriner hekim tarafından muayene edilen ayağı bandajlı kedi

Ayağı Kırılan Kedinin Durumunu Değerlendirme

Kediler de her canlı gibi kaza yaşayabilir ve bu kazalar kedilerin uzuvlarında burkulma, incinme ya da kırık ile sonuçlanabilir. Kazalar sonucunda yaşayabilecekleri, bahsettiğimiz durumlarsa kedilerde benzer belirtilere neden olabileceği için sürecin iyi gözlemlenmesi ve konu ile ilgili mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir.

Burkulma ve Kırık Arasındaki Farklar

Araba kazası, yüksekten düşme, sıkışma gibi durumlar sonucunda burkulma, incinme ya da kırık meydana gelebilir. Burkulmuş bir bacak ile kırık bir bacağın belirtileri çok benzerken, burkulma bir bağ ya da tendonun gerilmesi, kırılma ise kemiğin yaralanmasıdır. Yumuşak doku travması olan burkulmanın belirtileri, kedinin acısını belli etmesi şartıyla miyavlama, yürümede zorlanma, topallama şeklinde ortaya çıkar. Bu belirtiler uzuv kırıklarıyla benzer olduğu için mutlaka bir veteriner hekimden destek alınmalıdır.

Kedilerde Kırık Belirtileri

Gizlenme: Kedilerin acıya karşı toleransları oldukça yüksektir ve sağlık sorunu yaşadıkları zaman gizlenme eğilimleri ortaya çıkar. Kediniz normal rutininden farklı olarak gizlenmeye başlar ve ortalarda gözükmezse bir sağlık sorunu olabileceğini göz önünde bulundurmanız gerekir.

Yürümede değişim: Kedilerde ayak kırığı söz konusu olduğunda meydana gelen en temel değişim yürüyüşte gözlemlenir. Kedi kırık olan ayağa ya da bacağa ağırlığını vermekten kaçınır.

Hareket kısıtlanması: Kediler oldukça esnek ve çevik canlılar olarak bilinirler ve genel sağlık durumlarında bir sorun olmadığında mükemmel hareketliliğe sahiptirler. Tüylerini temizlemek için insanı hayrete düşürecek seviyede kıvrılabilirler, imkânsız gözüken noktalara zıplayabilirler ve insanı kıskandıran esneme hareketleri yapabilirler. Bacak ve/veya ayakta bir kırık olması hâlinde kediler hareket etmeye karşı isteksiz olurlar.

Şişlik: Kemik kırıklarının iltihaplanması oldukça yaygındır. İltihaplanmaya bağlı şişlikler dikkat çektiğinde vakit kaybetmeden kedinin bir veteriner hekime götürülmesi gerekir.

Miyavlama: Bazı kediler sağlık sorunu yaşadıklarında içlerine kapansa da bazıları sorunları olduğunu anlatma konusunda daha aktiftir. Kedinin acı çektiğini ifade eden inleme ya da ağlama şeklinde meydana gelen miyavlamalar mutlaka dikkate alınmalıdır.

Rutinde değişim: Kediler rutinlerine bağlı canlılardır ve pek çok kedi sahibi patili dostunun günlük rutinine hâkimdir. İştah azalması, günlük bakımın yapılmaması gibi değişimler kedinin bir sağlık sorunu olduğuna işaret eder.

patisi alçıda kedi

Veteriner Hekime Başvurmadan Önceki İlk Yardım Uygulamaları

Kedinizde olası bir kırıktan şüpheleniyorsanız ve kontrol etmek istiyorsanız olabildiğince nazik olmalısınız. Kontrol esnasında kediyi hareket ettirmemeye çalışmak gerekir.

Kedinin yaralanma sebebiyle agresif tavırları olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle de başka kazaların önlenmesi için çocukların ve diğer evcil hayvanların kediden uzaklaştırılması, kedinin daha rahat hissedeceği bir alan oluşturulması gerekir. Kedinin çok fazla hareket etmesi, yaralanmanın kötüleşmesine neden olabileceği ya da sakat kalma riskini artırabileceği için müdahalenin minimumda tutulması gerekir.

Kırılan kemik, açık yaraya neden olduysa kesinlikle geri itilmemeli ya da başka bir müdahalede bulunulmamalıdır. Kedinin mümkün olduğunca hareket etmemesi sağlanmalı, imkân varsa açık yara hijyenik bir sargı bezi ya da gazlı bez ile kapatılmalıdır.

Kedi çok hareketliyse ve dokunulduğu zaman koşmaya ya da kaçmaya çalışıyorsa onu bir battaniyeye sararak taşımak daha güvenli olabilir. Kedinin, hareket etmesini önlemek için nazikçe bağlanması da gerekebilir.

bacağı alçıya alınmış yakalık takan kedi

Ayağı Kırılan Kediye Evde Nasıl Bakım Yapılmalı?

Kırık kemiklerin iyileşmesi zaman alır. Kırığın boyutuna ve kedinin genel sağlık durumuna göre kedinin bir süre izole edilmesi gerekebilir. Çok fazla hareket etmenin sakıncalı olduğu durumlarda kedinin yaşam alanı kısıtlanmalı, bir kafes içerisinde kontrol altında tutulmalıdır.

Eğer kedi ameliyat edildiyse ilgili bölgeye düzenli pansuman yapılması gerekir. Süreçte veteriner hekimin tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır. İlaç kullanımı da ameliyat, açık yara gibi farklı unsurlara göre değişiklik gösterebilir.

Kırığın iyileşme hızına ve durumuna göre kedinin kafeste kalma süresi değişiklik gösterir. İyileşme hızına ve veteriner hekiminizin önerisine göre kedinin öncelikle bir odaya alınması, sonrasında da kademeli olarak normal yaşantısına dönmesi tavsiye edilir.

Kırıkların hızlı iyileşmesi için beslenmeye de özen gösterilmesi gerekir. Kedinin iyileşme döneminde mutlaka yaşına ve kilosuna uygun şekilde dengeli beslenmesi gerekir. Kalsiyum ve fosfor eksikliği olan kediler uzuv kırıklarına karşı daha hassastır; bu nedenle kedide herhangi bir mineral eksikliği olup olmadığı kontrol edilmeli, eksiklik söz konusuysa takviye gıda kullanımı da veteriner hekim tarafından verilen önerilere gerçekleştirilmelidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.