Kediler Büyüdükçe Sakinleşir mi? Yaşa Göre Kedi Davranışları

30.06.2021 Deniz Öz


Yavrunuzu sahiplendiğiniz ilk günlerde biraz çekingen, çokça ürkek, fazlaca meraklı ama aynı oranda da temkinli davranışlar sergilediğine şahit olabilirsiniz. Yavruluk dönemine özgü tanışma süresi çekingenliği dostunuzun size alışmaya başlaması ile yerini büyük bir enerji tufanına bırakır. Günün büyük kısmı uyusalar da uyanık oldukları süre boyunca tüm enerjileri ile evin altını üstüne getirebilirler. Koşarlar, oyuncaklarıyla oynarlar, üzerinize tırmanırlar, perdelerde serbest tırmanış egzersizleri yaparlar, peşinizden oda oda dolaşıp sizi oyuna davet etmek için minik patileri ile ayaklarınıza sevimli tuzaklar kurarlar. Yavruluk dersiniz, sonsuz enerjisini hayranlıkla izlersiniz. Zaman geçer, artık yavrunuz ergenliğe doğru adım atar. Hala henüz bir yavrudur ve dünyaya karşı merakında gram azalma yoktur. İster istemez aklınızda şu soru belirebilir: "kediler büyüdükçe sakinleşir mi?". Yavru kediler büyüdükçe sakinleşir mi? sorusuna verilecek tek yanıt "evet, olgunlaşırlar ve sakinleşirler" değildir. Bu sorunun yanıtı yaşam evresine göre değişmekle birlikte kedinin karakteri ile de ilintilidir. Normal şartlar altında kediler büyüdükçe sakinleşir, enerjileri azalır, yıllar boyu tatmin ettikleri merakları eskisi kadar belirgin olmaz. Ama istisnalar da kaideleri pek bozmaz. Nitekim 10 yaşına gelen, yavruluk enerjisini gün içerisine yaymasa da günün büyük bir bölümünde oyun peşinde koşan ve enerjisi ile baş döndüren kediler de vardır. Bu yazımızda kediler büyüdükçe sakinleşir mi? ve normal şartlar altında yaşa göre kedi davranışları nasıldır? hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Kediler Büyüdükçe Sakinleşir mi?

Kediler yüksek enerjili ve bir o kadar da sevgi dolu canlılardır. Bazen sahip oldukları enerji baş döndürücü seviyeye yükselebilir ve daha dingin bir yapıya bürünüp sakinleşmeleri imkansız gibi görünebilir. Ancak bu oldukça normal ve beklenen bir süreçtir; dostunuz büyüdükçe, normal şartlar altında sakinleşir. Kedilerin enerjileri yaşam evreleri arasında geçiş yaptıkça düşer ve bu düşüş sakinlik olarak kendini belli eder.

Yavruluk döneminde tüm kedilerin onları çevreleyen dünyaya karşı muazzam bir merakları vardır, vücutları gelişirken yaptıkları egzersizler onları güçlendirir, enerjilerinin atılması ise büyük bir hareketlilik anlamına gelir. Dolayısıyla bu sürecin biraz aksiyonlu geçmesi oldukça normaldir. Kediler büyüdükçe sakinleşir mi? sorusunun genel yanıtı evet olsa da bu sakinleşmenin ne zaman gerçekleşeceği, daha doğrusu normal şartlarda ne zaman gerçekleşmesinin beklendiği de önemlidir.

Kediler yaklaşık 1 yaşına geldiklerinde yetişkinlik dönemine girerler ve bu dönem onların sakinleşmelerinin beklendiği dönemdir. Kısırlaştırma ameliyatı olan kedilerde cinsiyet hormon salınımının eskiye oranla yok denecek kadar az olması da sakinleşmeleri üzerinde güçlü bir etki yaratır.

Kediler de tıpkı insanlar gibi yaş aldıkça öğrenirler ve günlük rutinlerini oturturlar. Orta yaşlı ve yaşlı kediler eskiye oranla çok daha sakin olur ve fiziksel olarak da eski yetileri azaldığı için ağırbaşlı tavırlar sergilemeye başlarlar. Çevrelerine olan ilgilerinin eskiye oranla azalmaya başladığı bu yaşlarda daha sakin ve stabil bir yaşantıya adım atarlar. Bu dönüşümde kedilerin bireysel özelliklerinin etkili olduğunun unutulmaması gerekir. Her kedi özeldir ve istisnai durumlarla karşılaşılması çok mümkündür.

Yaşa Göre Kedi Davranışları

Kediler de tıpkı insanlar gibi farklı yaşam evrelerinde farklı davranışlar sergileyebilirler. Bu davranışlar enerjilerinden uyku düzenlerine kadar geniş bir perspektifte değişebilir.

0 - 6 Aylık Yavru Kedilerin Davranışları

Yavru kediler tam bir enerji yumağına benzetilebilir. Gelişimlerinin hızla devam ettiği ve gelişmiş duyularının etkisine girdikleri bu dönemde cinsel olarak henüz olgunlaşmamışlardır. Dünyalarındaki her şeyi keşfetmeye çalışırlar. Dışarıdan gelen bir ses, yere düşen bir ağaç gölgesi, dışarıda cıvıldayan bir kuş onların akıllarını başlarından alabilir. Bu dönem onların oyun oynamaya en istekli olduğu süreçlerden biridir.

6-12 Aylık Kedilerin Davranışları

Evet, genç kedilerin namı boşa değildir. Bu aşamada yavru kediler insanlarına zorlu zamanlar geçirtebilirler. Bazen meydan okurlar bazen üstünlüklerini ispatlamaya çakışırlar. Hareketlidirler ve artık cinsel olarak da olgunlaşmaya başlamışlardır. Evden kaçma girişimlerine bu dönemde dikkat edilmelidir.

1-2 Yaşlarında Kedi Davranışları

Artık minik dostunuz yetişkinliğe adım atıyor! Bu süreçte doğru davranışları benimsemesi oldukça önemli çünkü yaşam boyu bu davranışları sergilemeye devam edebilir. "Yavru kediler büyüdükçe sakinleşir mi?" sorusuna "evet" denilebilecek dönem de 1-2 yaş aralığındadır. Yavruluğa oranla enerjilerinin bir miktar azaldığı yine de fazlaca olduğu yetişkinlik döneminde kedilerin algıları da oldukça açık olur. Yavru kedilerin yetişkinlik sürecine geçtiğinde davranışlarında farklılaşmalar gözlemlenmeye başlar. Olgun ve sakin davranışları başlarda endişe yaratabilir, yine de bu dönüşüm oldukça doğal olduğu için sağlığı ile ilgili fark edilebilir değişimler olmadığı takdirde korkulacak hiçbir şey yoktur. Doğal büyüme döngüsünün bir parçası olan olgunlaşmayı uyku rutinlerindeki farklılık da takip eder.

3-6 Yaşlarında Kedi Davranışları

Erken olgunluk döneminin başladığı bu süreçte kedilerin karakterleri belirgin derecede oturmuştur. Artık farkındalığı her zamankinden yüksektir ve tam bir "kedi" olmuştur. Genç yetişkinlik dönemine oranla daha sakin bir profil çizen kedilerden bazılarının enerjilerinin hiç ama hiç azalmaması da mümkündür.

7-10 Yaşlarında Kedi Davranışları

Orta yaşların keyfini sürmeye başlayan kedilerin enerjisinin biteceğini düşünmek büyük bir yanılgıdır. Henüz gençliğin etkileri devam eder, enerjileri de yavruluk kadar olmasa da oldukça yüksektir. Yaşamlarının bu evresinde kedilerin değişimlere direnç göstermesi mümkündür, hayatlarındaki yeniliklerden pek hoşlanmamaya başlarlar.

11-14 Yaşlarında Kedi Davranışları

Olgunluk dönemi geri kaldı, artık sevgili dostunuz mutlu olabileceği ve sağlığını sürdürebileceği yeni bir yaşam evresinde. Bu dönemde enerjisinin geride bırakılan yıllara oranla belirgin derecede az olduğu kolaylıkla fark edilebilir. Sağlıklı beslenmenin ve hayata karşı ilgisinin her zamanki kadar önemli olduğu bu süreçte kedilerin düzenli veteriner kontrollerine gitmesi kritik derecede önemli. Sağlık sorunlarının başlama ihtimalinin yüksek olduğu bu dönemde onu mutlu etmek ve bilişsel fonksiyonlarını desteklemek için kedi oyuncaklarının büyük bir yardım sunduğu biliniyor. Kedilerin bilişsel fonksiyonlarını destekleyen kedi oyuncaklarını buradan inceleyebilirsiniz.

15 yaşından büyük kedilerde enerji azlığı yaygın bir durum olarak karşımıza çıkar. Gözlerine bakıldığında yavruluk enerjisi görülse de bu dönemde daha sakin ve stabil bir hayata ihtiyaçları olur. Fiziksel sağlıklarına olduğu kadar psikolojilerine de bu dönemde özen gösterilmelidir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.