Kedilerde Pati Şişmesi Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri

04.12.2023 Aysegül Tunçay


Evcil hayvan sahibi olduktan sonra onların sağlıkları ile ilgili en küçük değişim büyük hassasiyetleri beraberinde getiriyor. Söz konusu kediler gibi yerinde duramayan ve merakları ve sakarlıkları ile nam salan canlılarla yaşamak olduğunda ise her an tetikte olmak gerekebiliyor. Kedilerde pati şişmesi; kedilerin pati bölgesinde meydana gelen, bir patinin diğerinden daha büyük gözükmesi ile karakterize olan ve ek semptomlara yol açması hâlinde veteriner hekimlere gidilmesini gerektiren bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Parmaklarının arasında sıkışmış olan yabancı cisimler başta olmak üzere parmak aralarını etkileyen enfeksiyonlar, travmalar sonucu oluşan doku hasarı, tırnaklarının çok uzaması ve alerji gibi birçok farklı neden kedinin patilerinde şişmeye neden olabiliyor. Belirtileri altta yatan nedene göre değişebilen kedilerde pati şişmesi hem ağrılı hem de ağrısız meydana gelebiliyor. Patilerde şişmeye ağrı eşlik ettiğinde veteriner hekim ziyaretlerinin önceliklendirilmesi gerekiyor. Bu yazımızda kedilerde pati şişmesi nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

uzun tırnaklarını çıkarmış kedi

Kedilerde Pati Şişmesi Neden Olur?

Kedilerde pati şişmesi nedenleri son derece çeşitlidir. Kedinizin patisi şiştiğinde bazı zamanlarda ağrı belirgin bir şikâyet olarak öne çıkarken bazı durumlarda ağrıya rastlanmayabilir. Pati şişmesi nedenleri ağrılı ve ağrısız pati şişmesi nedenleri olarak iki ayrı grupta incelenebilmektedir:

Kedilerde Ağrılı Pati Şişmesi Nedenleri

  • Zaman zaman sokağa çıkan ya da evde farklı kedilerle birlikte yaşayan kedilerde pati şişmesinin yaygın nedenlerinden biri ısırılmadır. Kavga esnasında pati ısırıldığında yara enfekte olabilir, iltihap kapabilir ve sonucunda ağrıyla pati şişmesi eş zamanlı görülebilir. Kedi ısırması nedeniyle pati şiştiğinde, bölge incelendiğinde ısırık izi ile karşılaşılması mümkündür.
  • Enfeksiyonlar ve apseler kedinizin patisinde şişmeye neden olan unsurlar arasındadır. Avlanırken, kavga ederken ya da tırnaklarının pati bölgesine batması sonucu pati şişmesi meydana gelebilir.
  • Travmalar da kedilerde pati şişmesi nedenleri arasında yer alır. Ezilme, burkulma ve kırılma pati şişmesine yol açabilir ve kedilerin ağrı sorunu yaşamasına neden olabilir.
  • Kedilerde hem ağrıya hem de pati şişmesine neden olabilen diğer unsur arı ve sivrisinek gibi böcekler tarafından ısırılmadır.
  • Patilere yabancı cisim batması, sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasındadır. Patiler yabancı bir cisimden zarar gördüğünde doku zedelenmesi nedeniyle şişebilir. Kırık cam parçaları, metal objeler, antifriz ve patilere zarar veren temizlik malzemelerine karşı her zaman dikkatli olunmalıdır.

Tüm bunlara ek olarak tırnakları idealden fazla uzadığında ve çok sıcak bir yüzeye temas ettiklerinde de kedilerde pati şişmesi ağrı ile birlikte gözlemlenebilir. Aynı zamanda artrit, kemik ve yumuşak doku hastalıklarının da kedilerde pati şişmesine yol açtığı bilinmektedir. Kedilerde Artrit Nedenleri ve Belirtileri adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kedilerde Ağrısız Pati Şişmesi Nedenleri

Kedilerde pati şişmesine ağrının eşlik etmediği durumlar da neden olabilir. Bu nedenlerden ilki ödemdir. Ödem oluşumunun ardında farklı gerekçeler bulunmakla birlikte ödem kaynaklı pati şişmesi genellikle iki ya da tüm patilerde eş zamanlı ortaya çıkar. Nadir görülen kemik hastalıkları, alerjik reaksiyonlar ve bağışıklık sistemi tepkileri de kedilerde pati şişmesi ile sonuçlanabilir.

Unutulmaması gereken ciddi sağlık sorunlarının da kedilerde pati şişmesine yol açabileceğidir. Böbrek hastalıkları, sistemik enfeksiyonlar, kalp rahatsızlıkları, kullanılan bazı ilaçlar veya zehirlenme, karaciğer hastalıkları kedilerde pati şişmesine neden olabilir.

patisi şişmiş kedi

Kedilerde Pati Şişmesi Belirtileri

Kedilerde pati şişmesi, özellikle uzun tüylü kedilerde her zaman net bir şekilde fark edilemeyebilir. Bu nedenle belirtilerinin bilinmesi önemlidir. Kedilerde yürürken topallama, aktivite düzeylerinde azalma, patileri her zamankinden sık yalama ya da ısırmaya çalışma, iştahta düşüş, patilerde ısı artışı ve patilerden kokulu akıntı gibi belirtilere karşı dikkatli olunması önerilmektedir.

patisi tedavi edilen kedi

Pati Şişmesi Tedavi Yöntemleri ve İpuçları

Kedinizin patisi şiştiyse ilk olarak yapılması tavsiye edilen genel sağlık durumunu kontrol etmektir. Kedinizin patisinde şişlik varsa ancak günlük hayatında hiçbir değişiklik gözlemlenemiyorsa birkaç gün yakından takip edilmesi mümkündür. Fakat bazı durumlarda kedilerde pati şişmesi acil tıbbi müdahale gereksinimi gündeme getirebilir.

  • Şişlik çok belirgin düzeydeyse,
  • Kedinizin patisi ile birlikte bacağında da şişlik oluşmuşsa,
  • Kediniz ağrı sorunu yaşıyorsa, daha çok saklanıp daha çok miyavlıyorsa ya da agresifleşmişse,
  • Şişliğe neden olabilecek bir travma durumu yaşandığını biliyorsanız,
  • Şişlik dışında kanama, bölgede ısı artışı gibi semptomlar görülüyorsa,
  • Kediler nefes almakta zorlanıyorsa, aşırı hâlsizse zaman kaybetmeden veteriner hekimlere danışılması gerekir.

Veteriner hekimler patide şişliğin nasıl ve ne zaman oluştuğuna, hangi belirtilerin pati şişliğine eşlik ettiğine, şişliğin zaman içerisinde nasıl bir seyir izlediğine dair sorular sorabilir. Detaylı tetkiklerden sonra kedilerde pati şişmesi nedenleri bulunur ve tedavi planlaması da nedenler doğrultusunda kedi özelinde gerçekleştirilir.

Örneğin enfeksiyonlar nedeniyle görülen bir pati şişmesi varsa antibiyotik kullanımı önerilebilir. Kedilerde Antibiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? adlı içeriğimizde önemli bilgiler bulabilirsiniz. Pati şişmesine ek olarak ağrı sorunu yaşanıyorsa ağrı kesiciler reçete edilebilir. Alerjiler nedeniyle meydana gelen pati şişmelerinde anti-inflamatuar ilaçların kullanılması gerekebilir. Pati şişmesinin nedeni uzayan tırnaklar ise kedilerin tırnak kesimleri gerçekleştirilir ve düzenli bakım için kedi sahipleri bilgilendirilir. Kedi bakımı kapsamında tırnak kesimi yaparken kullanabileceğiniz kedi tırnak makası çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz. Kedilerde pati şişmesi eklem sorunları nedeniyle görülüyorsa bu durumda kedilerin eklem sağlığını destekleyen takviyelerin kullanılması gerekliliği ortaya çıkabilir. Kedilerin sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmesi adına özel olarak formüle edilen kedi vitamin ve takviyelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedilerde pati şişmesine neden olan sistemik enfeksiyonlar ve kronik hastalıklar olduğunda daha detaylı bir tedavi planı oluşturulması mümkündür. Bu gibi durumlarda orta ve uzun vadeli kesintisiz bir tedavi süreci başlatılabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.