Bazı İnsanların Kedilerle Arası Neden İyi Değildir?

05.09.2022 Aysegül Tunçay


Kediler oldukça kabarık, sevimli ve yumuşacık canlılardır. Kedi sever insan sayısı da oldukça fazladır. Ancak kediler sevmeyen kişiler de bulunmaktadır. Her ne kadar bu kedi sever insanların anlamakta oldukça zorlandığı bir durum olsa da bazı kişilerin kedileri sevmemek için geçerli bir sebebi olabilmektedir.

kedi kapısından dışarıya bakan kedi

Bağımsızlıklarına Düşkün Olmaları

Aslında kedi besleyenler kedi sahibi değildir. Çünkü tam anlamıyla kedi sahibi olmak imkânsızdır. Kediler istediği bir şeyi, kendi istedikleri şekilde ve kendi istedikleri zamanda yaparlar. Aksi ise mümkün değildir. Kediler komutlara da pek uymazlar ve ruh hallerine bağlı kalmayı severler. Bu durum kedilerin kibirli gözükmesine neden olur ve bazı insanlar bundan hoşlanmaz.

Tırmalama Davranışı

Kediler için tırmalama oldukça önemlidir. Kediler sahiplendikleri bir nesneyi tırmalarlar. En sevdikleri oyuncaklarını ya da mobilyaları tırmalarken görebilirsiniz. Buna insanlarda değildir. Kediler köşeye sıkışmadığı ya da zarar verilmediği takdirde saldırmazlar. Tırmalamaları genellikle bir sevgi göstergesidir. Bazen köpekler bile çok heyecanlandıklarında ya da çok sevindiklerinde benzer bir davranışta bulunabilirler. Bu durum herkesin hoşlanabileceği ya da tolere edebileceği bir davranış değildir. Tırmalanmaktan hoşlanmayan kişiler genellikle kedilerden uzak dururlar.

kucakta oturan yavru kedi

Sevgilerini İfade Şekilleri

İnsanların evcil hayvanlardan en büyük beklentilerinden birisi de gösterdikleri sevginin ve ilginin karşılığını almaktır. Ancak kediler genellikle ilgi ya da sevgi gösteren canlılar değillerdir. Kediler köpeklerin aksine sahipleri eve geldiğinde aşırı heyecanlanmaz, zıplamaz, hemen sahiplerini yalamaz. Üstüne üstlük genellikle sarılmayı ya da kucaklanmayı da çok sevmezler. Kediler sahiplerini temelde severler ancak bunu daha pasif bir şekilde yaparlar ve insanların beklentilerinden farklı şekilde gösterirler. Bu da herkesin memnuniyetle karşılayacağı bir durum değildir.

hapşıran sahibine bakan kedi

Kedi Alerjisi

Kedi alerjisi olan kişiler kedileri çok sevseler de bir arada bulunamazlar. Bu da kişilerin kedilerle arasının kötü olmasına yol açar. Kedilerin tüylerinin ve kepeklerinin insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açtığı düşünülmektedir. Aslında bu olayın temelinde kedinin kürkünü korumayı sağlayan koruyucu proteinler yer alır. Bu proteinler kedinin cildi tarafından salgılanır. Kedi alerjisi olan bazı kişiler kedinin idrarında ya da salyasında olan proteinlere karşı da alerjik reaksiyon verebilir. Bu nedenle her ne kadar etrafta uçuşan tüyün ya da tozun kedi alerjisine yol açtığı düşünülse de aslında alerji nedeni tüyler ve tozlar değildir. Alerjini nedeni vücudun doğal bir kimyasala verdiği tepkidir. Kedi alerjisi çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Hatta bazı kişiler anaflaktik şok geçirebilir ya da solunum yolları kapanabilir. Bu kişilerin acil tıbbi yardım alması gerekmektedir. Aksi takdirde can kaybı meydana gelebilmektedir.

oyuncağına sarılıp uyuyan kedi

Her Zaman Oyuncu Olmamaları

Kediler günün büyük bir kısmını uyuyarak, yatarak ya da yalanarak geçirmekten hoşlanır. Birçok kişi ise evcil hayvanlarıyla oynamayı ve onlarla vakit geçirmeyi sever. Köpeklerin büyük bir kısmı oyun oynamaya bayılır. Kediler de ise durum biraz farklıdır. Kediler insanlarla oynamak yerine pencerede güneş ışığı altında yatmayı tercih ederler. Kediler genellikle bir oyuna davet edilmedikçe oyun oynamazlar. Ancak sahipleri onlarla oyun oynamaya başladığında hareketlenirler. Bu da bazı insanların kedileri yeterince eğlenceli bulmamasına yol açar.

oyuncakları ile oynarken sahibi tarafından sevilen kedi

Dostluklarını İfade Edişleri

Kediler genellikle kendi başlarına olmayı ve kendi alanlarını severler. Her ne kadar insanların karnında ya da kucağında uyumayı seven kediler olsa da bu davranış aslında kedilerin ruh haline bağlıdır. Bununla birlikte kediler yalnız kalmak istediğinde bir yolunu bularak bunu mutlaka başarırlar. Yalnız kalmak isteyen kediler için bir karton kutu bile yeterlidir. Köpeklerin canı sıkkın olan sahipleriyle beraber oturması ya da onları eğlendirmeye çalışması bilinen bir davranıştır. Ancak kediler için böyle bir davranış söz konusu değildir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.