Kediler Ne Sıklıkta, Ne Kadar Yaş Mama Yemeli?

26.05.2022 Deniz Öz


Kedilerin büyük bir kısmı yaş mama gördüğünde mamaya hipnotize olmuş gibi davranmaya başlar. Doğru yaş mamayı bulduğunuzda daha siz yaş mamaya doğru giderken kedilerinizin davranışlarında farklılaşmalar ortaya çıkar. "Kedilere yaş mama verilmeli mi?" sorusu bazı kedi sahiplerinin cevabını vermekte zorlandığı bir sorudur. Ancak daha önemli olan kedilere ne kadar sıklıkla yaş mama verilmesi gerektiğinin belirlenmesidir. Kedilerin ne kadar yaş mama tüketeceği ile ilgili genel bir tablo bulunmamakla birlikte yaş mamaların üzerinde üreticiler tarafından günlük ne kadar verilmesi gerektiği bilgisi yer almaktadır. Bununla beraber veteriner hekimin önermesi durumunda onun önerilerine bağlı şekilde yaş mama verilmelidir. Yaklaşık olarak 2,2 kiloluk bir kedinin günlük 170 kaloriye ihtiyacı vardır. 4,5 kilogram ağırlığında bir kedinin ihtiyacı ise 280 kaloridir. Kedinizin vücut tipine ve ağırlığına bakarak bir değerlendirme yapmanız gerekir. Bu yazımızda kedilerin beslenmesine yaş mama eklenmesi hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Yaş mama yiyen gri kedi

Kedilere Neden Yaş Mama Verilmeli?

Veteriner hekimlerin bir kısmı kedilere sadece ya da ağırlıklı olarak yaş mama verilmesi gerektiğini önermektedir. "Kediye sürekli yaş mama verilir mi?" sorusuna verilecek cevap aslında bunun nedenleridir. İlk olarak kediler etçil hayvanlardır ve sindirim sistemlerinin yapısı gereği çok fazla karbonhidrat sindiremezler. Kuru mamaların içerisinde yaş mamalardan daha fazla karbonhidrat bulunmaktadır. Kediler için karbonhidrat tüketimi obeziteye yol açmaktadır.

Kediler için yaş mama tüketiminin faydaları söz konusu olduğunda önemli noktalardan bir tanesi de bu mamalar aracılığı ile su tüketiminin artırılabilmesidir. Kediler çok fazla su içmezler ve çok kolay bir şekilde susuzluk yaşayabilirler. Yaş kedi mamaları sulu olduğu için kedilerin böbrek ve idrar yolları sağlığını destekler ve genel sağlık durumunun korunmasına yardımcı olur. Kedilerin su tüketimini artırırken leziz öğünler sunan yaş mama çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

yaş mama yiyen savannah cinsi benzeri kedi

Yaş ve Kuru Mama Karışık Beslenme

"Kediye her gün yaş mama verilir mi?" sorusunun cevabı "evet" şeklinde verilebilir. Ama, aması da vardır. Kedinize arada sırada bir ödül gibi yaş mama verebilirsiniz. Bununla beraber tamamen yaş mama ile beslenme ya da yaş mama ile kuru mama bir arada beslenme de mümkündür. Ancak yaş ve kuru mama karışık beslemeye karar verdiğinizde bu noktada biraz matematiksel işlem yapmanız gerekmektedir. Kedinin günlük yeterli miktarda kalori aldığından emin olmalısınız. Kuru mama ile yaş mama miktarını dengeli bir şekilde vermeniz gerekmektedir. Genellikle kuru mama paketlerinin arkasında yaş mama ile beraber nasıl porsiyonlanması gerektiğini gösteren tablolar bulunmaktadır. Bu tablolara uyarak ve elbette veteriner hekimlerinin de onayını alarak kedinizin ihtiyacı kadar kalori almasını sağlayabilirsiniz.

Kediler Ne Kadar Kaloriye İhtiyaç Duyar?

Kedilerin günlük almaları gereken kalori miktarı birçok farklı faktör doğrultusunda değişiklik göstermektedir. Bu noktada kedinin kilosu oldukça önemlidir. Kaslı, hareketli, büyük boyutlu bir kedi 6 kiloda oldukça sağlıklı olabilir. Diğer taraftan daha küçük yapıda ve hareketsiz bir kedi için 6 kilo, kedinin aşırı kilolu olarak değerlendirilmesine yol açabilir.

Kedilerde kalori hesabı yaparken düşünülmesi gereken unsurlardan birisi de aktivite seviyesi ve yaştır. Büyümekte olan kediler yetişkin kedilerden daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar. Hareketli ve tüm gün koşturan bir kedinin kalori ihtiyacı aynı yaşta ve aynı kiloda olan ancak gün içerisinde sıklıkla uyuyan bir kediye göre daha yüksektir. Benzer bir şekilde yeni doğum yapmış ve yavrularını emziren anne kedilerin sağlıklı olabilmek ve her gün süt üretebilmek için daha fazla kalori ihtiyacı bulunur. "Hamile kediye yaş mama verilir mi?" sorusu bu noktada önemlidir. Yaş mamalar, kuru mamalara göre daha besleyici ve vitamin açısından daha zengin olduğu için hamile kedilere daha yararlıdır.

Kedilerin kalori ihtiyaçları farklılaştığı için her kediye uyarlanabilecek ideal günlük kalori miktarı bulunmamaktadır. Ancak belli başlı farklılıklar göz önünde bulundurularak kedilerin günlük ihtiyaç duyduğu kalori miktarını belirlemek mümkündür.

Yavru Kediler

2 - 6 aylık kediler hızla büyürler ve bu nedenle besinsel ihtiyaçları çok yüksektir. Yavru kedilere mama verirken, yavru kedi maması olduğundan emin olmak gerekir. Bu mamaların kalsiyum ve içeriklerindeki minerallerin miktarı farklılık gösterir. 6 aylık olan kedilerde büyüme yavaşlamaya başlar ve buna bağlı olarak beslenme ihtiyaçları da değişiklik gösterir.

Normal Kilo Aralıklarındaki Kediler

Zayıf kediler için kalori hesabında göz önünde bulundurulması gereken nokta sadece kilo olarak zayıflık değil vücut görünümü olarak zayıflıktır. Aynı kiloda olan kedilerden birisi zayıfken birisi aşırı kilolu olarak değerlendirilebilir.

  • 2 kilogram civarı olan kediler yaklaşık olarak günlük 170 kaloriye ihtiyaç duyar.
  • 4 kilogram civarı olan kediler yaklaşık olarak günlük 280 kaloriye ihtiyaç duyar.
  • 6 kilogram civarı olan kediler yaklaşık olarak günlük 360 kaloriye ihtiyaç duyar.
  • 9 kilogram civarı olan kediler yaklaşık olarak günlük 440 kaloriye ihtiyaç duyar.

Aşırı Kilolu Kediler

Aşırı kilolu kedilerde beslenme ihtiyaçları değişiklik göstermektedir. Yetişkin bir kedi için 2 kilogram aslında zayıf bile olsa da 2 kilogram ağırlığındaki bir yavru kedi aşırı kilolu olarak değerlendirilmektedir.

  • 2 kilogram civarı olan aşırı kilolu kediler günlük 180 kaloriye ihtiyaç duyar.
  • 4 kilogram civarı olan aşırı kilolu kediler günlük 240 kaloriye ihtiyaç duyar.
  • 6 kilogram civarı olan aşırı kilolu kediler günlük 280 kaloriye ihtiyaç duyar.
  • 9 kilogram civarı olan aşırı kilolu kediler günlük 310 kaloriye ihtiyaç duyar.

Hamile Kediler

Benzer bir şekilde hamile kedilerde de beslenme ihtiyaçları farklıdır. Hamile kediler çiftleşmeden sonraki 4 - 5 hafta boyunca çiftleşme öncesindeki dönemde olduğu gibi beslenmelerinde bir sakınca bulunmamaktadır. Sonrasında ise daha yüksek kalorili olan yavru kedi mamalarının beslenme düzenlerine eklenmesi önerilir. Ancak hamile kedilerin beslenmesinde bir değişiklik yapmadan önce mutlaka veteriner hekime danışmak gerekir.

  • 2 kilogram civarı olan hamile kediler günlük 240 kaloriye ihtiyaç duyar.
  • 4 kilogram civarı olan hamile kediler 390 kaloriye ihtiyaç duyar.
  • 6 kilogram civarı olan hamile kediler 510 kaloriye ihtiyaç duyar.
  • 9 kilogram civarı olan hamile kediler 610 kaloriye ihtiyaç duyar.

Emziren kedilerin her zaman mamaya erişimi olması gerekmektedir. Veteriner hekimin önerisi doğrultusunda emzirme için özel beslenme programı uygulanabilmektedir. Emziren kedilerin mama ihtiyacı yavru kedilerin sayısına ve yaşına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı emziren kediler normalde olduğundan 3 - 4 kat daha fazla kaloriye ihtiyaç duyar. Köpeklerin aksine yavru kediler çok fazla beslendiği için anne kediler emzirme döneminde sürekli olarak kilo kaybeder.

aynı kaptan yaş mama yiyen tekir kediler

Beslenme Miktarını Belirleme

"Kedilere yaş mama ne zaman verilmeli?" sorusunun tam bir cevabı yoktur. Kediler ihtiyaç duydukları kalorinin tamamını da yaş mamadan alabilirler. Bunun için mamanın arkasında yazan beslenme talimatlarına uymanız yeterli olmaktadır. Bu konuda veteriner hekiminize de danışabilirsiniz. Belirlediğiniz miktarı kedinizin verdiği tepkiye bakarak düzenleyebilmeniz mümkündür. Kilo kaybı ya da kilo alımı başladığında verdiğiniz kalori miktarını değiştirmeniz gerekebilir.

Yaş mama verdiğinizde kedinizin onu tükettiğinden emin olmanız gerekmektedir. Özellikle sıcak havalarda yaş mamalar dışarda çok çabuk bir şekilde bozulabilmektedir. Eğer kediniz verdiğiniz miktarı tek seferde yemiyorsa mamayı daha küçük porsiyonlarda birkaç öğünde vermeniz işe yarayacaktır. Her ne kadar yaş mamalar sulu ya da jöleli de olsa kedinizin su ihtiyacını tam anlamıyla karşılamaktan çok uzaktır. Bu nedenle kediniz sadece yaş mamayla besleniyor olsa sürekli olarak taze ve temiz suya erişebilir olmalıdır. Taze ve akan sulara karşı koyamadıkları bilinen kediler için otomatik su kaplarını tercih edebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.