Hamile Kedilerde Beslenme

Hamile Kedilerde Beslenme

03.06.2022 Aysegül Tunçay


Kedilerin dengeli beslenmesi sağlıklı bir gelişim sürecinin de sağlıklarının sürdürülmesinde de en önemli gereksinimlerin başında gelir. Kedilerin beslenmesinde birçok farklı unsurun eş zamanlı olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu gerekliliğin ardında ise kedilerin değişen ihtiyaçları vardır. Kediler yavruluk döneminde, yetişkinlik döneminde, kısırlaştırıldıktan sonra, gebelik ve emzirme döneminde farklı oranda besinlere, farklı miktarda kaloriye ihtiyaç duyarlar. Gelişim süreçlerinin sorunsuz ilerlemesi, sağlıklarının sürdürülmesi ve konforlarının artırılması adına döneme özgü beslenmeleri tercihten ziyade bir zorunluluk olarak ön plana çıkar.

Kedilerde gebelik ve emzirme dönemi beslenmesi de dikkatle değerlendirilmesi gereken hem anne kedinin hem de yavruların sağlıkları için son derece özen isteyen süreçlerin başında gelir. Bu yazımızda hamile kedilerde beslenme hakkında bilgi bulabilirsiniz. Öncelikle kedilerde gebelik süreci hakkında kısa bir bilgi aktarmak istiyoruz.

ayakta duran hamile kedi

Kedilerde Gebelik Süreci Hakkında

Özel koşullara bağlı olarak değişebilmekle birlikte kedilerde gebelik, 61 - 72 gün aralığındaki bir süreci kapsar. 3 trimester döneminde incelenen gebeliğin üçte ikilik bölümünde dişi kedinin vücudu yavrulara hazırlanmak için yağ birikimine odaklanır. Gebeliğin son üçte birlik bölümünde ise anne kedinin aldığı kilo yavruların büyüdüğü anlamına gelir.

Gebelik dönemindeki kedilerin vücudunun yavrulara hazırlanırken kilo alması normal ve sağlıklı bir süreç olsa da ne kadar kilo alındığının da önemli olduğu gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekir. Gebeliğin bu döneminde kedilerin mevcut kilolarının %40'ından fazlasını almamaları önerilmektedir. Kilo fazlası obezite ile ilişkilendirilebilir, doğum sırasında komplikasyonlara yol açabilir ve doğum sonrası annenin sağlık durumunu tehdit edebilir. Bu nedenle gebe kedilerde hem mama seçiminin hem de mama yeme sıklığının doğru bir şekilde planlanması gerekir. Kedilerin gebelik ve emzirme döneminde yavru kedi mamaları ile beslenmeleri, artan enerji ve kalori ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak için yeterlidir.

mama yiyen hamile kedi

Hamile Kedilerde Beslenme İlkeleri

Hamilelik boyunca kedilerin tam ve dengeli beslenmesi hem onların hem de yavruların gelişimi için kritik derecede önemlidir. Hamile kedilerde beslenmenin gereksinimleri birkaç önemli noktaya indirgenebilir.

Hamile kedilerin normale göre daha çok enerjiye ihtiyaçları vardır. Enerji ihtiyaçlarının ardında yavruların gelişiminin devam etmesi ve süt üretiminin başlaması yatar. Hamile kedilerin protein ihtiyaçları da fazlalaşır. Yavruların gelişimi ve büyümesi için protein hayati öneme sahiptir. Hamile kedilerin döneme özgü olarak beslenme ile vücutlarına alması gereken yağ miktarı ile kalsiyum ve fosfor miktarı da artış gösterir. Tüm bunlara ek olarak hamile kedilerin beslenmesi için tercih edilen mamaların yüksek sindirilebilir özellikte olmasına da dikkat edilmelidir. Bir mamanın yüksek sindirilebilir özelliğe sahip olması tüketilen mamadan kedinin vücudunun daha fazla faydalanabildiği anlamına gelir. Gebelik ve emzirme dönemindeki kedilerin enerji ihtiyaçları normal zamanla kıyaslandığında 2-6 kat artacağı için yüksek sindirilebilir özellikteki mamalardan daha fazla enerji almaları mümkün olabilir.

Kedilerin gebe olduğu anlaşıldıktan sonra yavru kedi mamalarına kademeli geçiş yapılması gerekir. Ani geçişler sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Kedilerde mama geçişi standartları bu dönemde de uygulanabilir. "Kedilerde Mama Değişikliği Ne Sıklıkla ve Nasıl Yapılmalı?" başlıklı çeriğimizde konu ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kısaca özetlememiz gerekirse mama değişimi minimum 7-10 günlük sürece yayılmalıdır. İlk 1-2 gün boyunca eski mamadan %75 yeni mamadan %25, 3. ve 4. günlerde eski mamadan %50 yeni mamadan %50, 5. ve 6. günlerde eski mamadan %25 yeni mamadan %75 ve geri kalan günlerde öğünlerin tamamında %100 yeni mama verilebilir.

Gebelik dönemindeki kedilerin enerji ihtiyaçları süreklilik arz eder. Onları standart olarak günde 1-2 kere beslemek yerine öğünleri gün içerisine yayılmalıdır. Diğer bir deyişle önerilen az ama sık yemek yemelerinin sağlanmasıdır. Gebeliğin başlangıç aşamalarında ve hatta son trimester dönemine kadar iştahlarında belirgin bir artış olduğu fark edilebilir. Son dönemde ise iştahları azalabilir. Gebeliğin son döneminde kedilerde iştahta azalma meydana gelmesi endişe verici bir durum değildir, doğumun yaklaştığının en önemli işaretlerinden biri olarak kabul edilir.

Hamile kedilerde beslenme ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli noktada da kedilerin damak zevklerine uygun kuru mama tercihlerinin yapılması gerektiğidir. Bazı kediler genel anlamda yaş mamaları daha lezzetli bulabilirler ve kuru mama yerine kedi konservesi çeşitlerini tercih edebilirler. Yine de yalnızca yaş mama ile istenilen beslenme kapsamına ulaşılamayacağının bilinmesi gerekir. Ayırt edici damak zevkine sahip hamile kedilerin beğenilerine hitap edecek kuru mama çeşitlerinin keşfedilmesi, yaş mama verilecekse de yaş mama ile kuru mamanın karıştırılarak verilmesi önerilmektedir.

yavruların emziren anne kedi

Emzirme Döneminde de Annelerin İhtiyaçları Yoğundur

Hamilelik döneminde anne kedilerin yavru kedi mamaları ile beslenmeleri ihtiyaç duydukları enerjiyi, mineralleri, vitaminleri ve kaloriyi almalarını sağlar. Böylece hem kendileri hem de yavrular sağlıklı gelişip sağlıklı kalabilirler. Bu noktada unutulmaması gereken temel unsur emzirme döneminde de farklı beslenme ihtiyaçlarının devam ettiğidir.

Kediler doğum anında gebelikte aldıkları kilonun yaklaşık %40'ını kaybederler. Geri kalan kilo ise emzirme döneminde süt üretimi sırasında kaybolur. Yavrular doğduktan sonra anne kedilerin enerjiye ihtiyaçları yine fazla olur. Yüksek enerjili ve yüksek sindirilebilir özellikteki mamalar süt üretiminin artırılması ve annenin temel ihtiyaçlarının karşılanması adına önemlidir. Dolayısıyla kaliteli yavru kedi mamaları ile beslenmenin emzirme süreci boyunca devam ettirilmesi gerekir.

anne kedi ve yavruları

Gebelik ve Emzirme Dönemindeki Kedilerin Tüm İhtiyaçları İçin Kaliteli Tercih

Özel tasarlanmış mama taneleri, sağlıklı besin kaynaklarının yer verildiği temiz içerikleri ile her yaş gurubundaki kedilere özel beslenme sağlayan Royal Canin, yavru kedi mamaları ile de yüksek standardını koruyor. Hamilelik ve emzirme dönemindeki kedilerin besin ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanabilmesini sağlayan Royal Canin yavru kedi maması çeşitlerini buradan görüntüleyebilir hamilelik, emzirme ve yavruluk dönemindeki kedilerin sağlıklarının korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.