Kedilerin Ateşi Nasıl Ölçülür?

26.03.2022 Aysegül Tunçay


Kedinin ateşinin olup olmadığını anlamanın en kolay ve doğru yolu ateşini uygun bir termometre ile ölçmektir. Alternatif yöntemlerin etkinliğinin tartışmalı olduğu unutulmamalıdır. Kediniz size direnmediği takdirde tüm işlem birkaç dakika sürmektedir. Kedilerde ateş 38 ile 39 derece arasında olmalıdır. 39 derecenin üzerine çıktığında diğer belirtilere bağlı olarak veteriner hekime danışılması gerekebilmektedir. Ateşlenme geçici bir durum olabileceği gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olarak görülebilmektedir.

tedavi ve teşhis ekipmanlarının arasında yatan kedi

Kediler Ateşlendiğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedinizin ateşlendiğinden şüphelendiğiniz zaman ateş ile beraber meydana gelen diğer belirtileri ve davranış değişikliklerini de kontrol edin. "Kedilerde ateş nasıl ölçülür?" sorusu kadar önemli olan bir diğer konu dakedinizin o anda neler yaptığıdır. Kediler ateşlendiklerinde genellikle enerjilerini korumaya yönelik davranırlar. Böylece ateşi tetikleyen hastalıkla daha fazla savaşabilirler.

Ateş ile beraber bağışıklık sistemi uyarılır. Bu sayede bağışıklık sistemi bakteri ve virüslerin çoğalmasını yavaşlatarak hastalıkla savaşmaya başlar. Her ne kadar ateş hastalıklarla savaşmaya yardımcı olsa da tehlikeli olabilmektedir. Kedilerde 41 derece ateşin üstü organ hasarına neden olabilir. Kalıcı organ hasarının meydana gelmemesi için kedinizin ateşi yükseldiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmanız gerekir.

Kedilerde ateş ile beraber en çok görülen belirtilerin arasında iştah kaybı, depresyon, halsizlik, aktiviteden kaçınma, su tüketiminde azalma, tüylerini taramama, hapşırma, kusma ve ishal görülür.

kucağından ateşi ölçülen kedi

Kedilerde Ateş Ölçme Yöntemleri

"Kedilerde ateş nasıl anlaşılır?" sorusunun kulaktan ve rektal ölçüm ile olmak üzere iki cevabı vardır. Rektumdan yapılan ateş ölçümü daha doğru sonuçlar verir. Bu nedenle kedinin ateşinin tam olarak kaç olduğunu bilmeniz gereken durumlarda rektal ölçüm yapmanız gerekir. Bu ölçümü yapabilmek için rektal termometreler bulunmaktadır. Dijital termometreler çok daha kısa sürede sonuç verdiği için süreci hızlandırabilir. İnsan termometrelerinin kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak ölçüm yaptığınız termometrenin sadece kedide kullanılması gerekmektedir.

Rektal Ateş Ölçme

Rektal ateş ölçümü yapmak için rektal termometre, vazelin ve havlu bulundurmanız yeterlidir. Termometreye vazelin sürmek hem işlemi sizin için daha kolay hale getirir hem de kedi için ateş ölçümü daha konforlu olur. Bu nedenle rektal ateş ölçümü yaparken mutlaka termometreyi vazelinlemeniz gerekir. Sonrasında ise kedinizi kucağınıza alıp ateş ölçümü yapabilirsiniz. Gerekli durumlarda kediyi havluya sarmak sizin için işlemi daha kolay hale getirebilir. Bir elinizle kedinin kuyruğunu kaldırırken diğer elinizle termometreyi anüse yerleştirin. Termometrenin 2 - 2.5 cm kadar içeri girmesi yeterlidir. Bunu yaparken ilk başta sfinkter kasların gergin olduğunu ve sonrasında rahatladığını hissedebilirsiniz.

Termometrenin yaklaşık 2 dakika kadar kalması yeterli olmaktadır. Dijital termometreler ölçüm tamamlandığında ses çıkararak uyarı verir. Bu sesi duyduğunuzda termometreyi yavaşça çıkarabilirsiniz.

Termometreyi çıkarıp tarih ve saat ile beraber ölçtüğünüz ateşi bir yere not edin. Sonrasında ise termometreyi sıcak suyla iyice yıkamanız ve dezenfekte etmeniz gerekir. Kedi için kullandığınız termometreyi evdeki diğer termometrelerden ayrı bir şekilde saklamanız gerekir. Sonrasında termometreyi yıkadığınız lavaboda elleriniz yıkayıp lavaboyu temizlemelisiniz. Kedi dışkısı insanlar için çok zararlı bakteriler barındırabilmektedir.

Kulaktan Ateş Ölçme

"Yavru kedi ateşi nasıl ölçülür?" sorusuna genellikle kulaktan cevabı verilir ancak yavru kedilerde de rektal ölçüm yapmanın hiçbir sakıncası yoktur. Rektal ölçüm kadar doğru bir ölçüm sunmasa da kulaktan ateş ölçme kedinin ateşi hakkında fikir verebilir. Kulaktan ateş ölçümü ise rektal ölçüme göre daha zordur. Kulaktan doğru ateş değerini öğrenebilmek için termometrenin hassas bir yereyerleştirilmesi gerekir. Bazı kediler kulaktan ateş ölçümüne çok kolay izin verirken bazı kedilerde bu ölçüm çok zorlu olmaktadır.

Dijital termometreyi kedinin kulağına yerleştirdikten sonra kediyi yere paralel ve başını da sabit bir şekilde tutmanız gerekir. Ölçüm tamamlandığında termometreyi çıkararak ölçümü not alabilirsiniz. Sonrasında ise termometreyi mutlaka temizlemeniz gerekir.

ateşi ölçülmüş kedi

Ölçüm Sonrası

Kediler ateş ölçümünü çok sevmezler bu nedenle ölçüm yaptıktan sonra onu hemen bırakmanız tavsiye edilir. Kedilerin ateş ölçümü sonrasında bir süre yüzlerinin asık olması normaldir. Sindirim sistemi problemi olmayan ya da sindirim sistemi hastalığı belirtileri göstermeyen kedilere ölçümden sonra birkaç tane ödül maması vermek onun yaşadığı tecrübeyi daha kolay atlatmasını sağlar. Kedilerin severek tükettiği ödül mamalarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Ateşe neden olan hastalıktan bağımsız olarak ateşin 41 derece ve üzeri olması kedi için tehlikelidir. Bu nedenle 41 veya üzeri ateş ölçümü yaptığınızda çok çabuk bir şekilde kediyi veteriner hekime götürmeniz gerekir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.