Kedilerde Vitamin Eksikliği Belirtileri ve Vitamin Takviyesi

20.03.2021 Deniz Öz


Vitaminler tüm canlılar için oldukça değerlidir. Kedilerde de vitamin eksikliği çeşitliği sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kedilerin beslenme planlarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Vitamin eksikliğinin meydana gelmesinin iki temel nedeni vardır. Beslenme ve altta yatan sağlık sorunu vitamin eksikliğinin yaygın nedenleridir. Kediler günlük beslenme gereksinimlerini karşılamayan içeriklere sahip mamalar ile beslendikleri zaman kediye vitamin takviyesi yapılması veya mama değişiminin gündeme getirilmesi gerekir. Kedilerin yaşadığı bazı sağlık sorunları da dışarıdan alınan vitaminlerin sentezlenmesine engel olur. Böyle bir durumda da vitamin eksikliğine neden olan sağlık sorununun tedavi edilmesi ve kediye vitamin takviyesi verilmesi gerekir.

Kedilerde Yaygın Görülen Vitamin Eksiklikleri

Kedilerde yaygın olarak görülen vitamin eksiklikleri aynı zamanda patili dostlarımızın yaşam fonksiyonları açısından çok önemli vitaminler arasında yer almaktadır. Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri varsa mutlaka takip edilmesi gerekir. Vitamin eksikliğini gidermek ve takviye yapmak için tercih edebileceğiniz kedi vitamin ve ek besinlerine buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

tablet alan tekir kedi

Kedilerde A Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

A vitamini göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için oldukça değerli bir vitamindir. Yağda çözünen bir vitamin olan A vitamini, yağ dokusunda ve/veya karaciğerde depolanır. Kedilerin beslenmesinde fazla A vitamini olması da zararlıdır bu nedenle kontrollü tüketim sağlanmalıdır.

Kedilerde A vitamini eksikliği;

  • Gece körlüğü,
  • Tüy ve cilt sağlığında sorunlar,
  • Kas sistemi sorunları,
  • Zayıflama gibi belirtiler ile karakterizedir.

Kedilerde D Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

Kediler için çok önemli olan kalsiyum ve fosfor minerallerinin dengelenebilmesi ve vücutta işlenebilmesi için D vitamini gereklidir. Yağda çözünen D vitamininin mutlaka ideal seviyede tüketilmesi gerekir.

Kedilerde D vitamini eksikliği;

  • Kas ve sinir sisteminde sorunlar,
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Kemik yumuşaması (osteomalazi)
  • Kemik deformitesi (raşitizm) ile karakterizedir.

Kedilerde B Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

Kediler için önemli olan pek çok B vitamini vardır. Bunların kediye vitamin takviyesi planlaması kapsamında birbirlerinden bağımsız olarak ele alınması gerekir. Kediler için önemli olan B vitaminleri;

  • B1 Vitamini (Tiamin)
  • B2 Vitamini (Riboflavin)
  • B3 Vitamini (Niasin)
  • B6 Vitamini (Piridoksin)
  • B12 Vitamini (Kobalamin) olarak bilinmektedir. Bu vitaminlerin hepsinin eksikliğinin farklı sonuçları ve belirtileri olabilmektedir.

önünde haplar olan yavru kedi

B1 Vitamini (Tiamin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

B1 vitaminin temel olarak sağlıklı bir gelişim ve sinir sisteminin çalışması için elzem olan suda çözünebilir bir vitamindir. Bu vitaminin eksikliğine bağlı olarak genellikle nörolojik sorunlar ortaya çıkar.

Kedilerde B1 vitamini eksikliği;

  • Koordinasyon ve/veya denge bozukluğu
  • Anormal yürüyüş
  • Başın öne doğru eğik durması,
  • Büyüyen göz bebekleri,
  • Tere doğru bükülme ve boynun kıvrılması gibi belirtiler B1 vitamini eksikliğine işaret eder.

B2 Vitamini (Riboflavin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

B2 vitamini sağlıklı bir büyüme süreci için çok önemlidir. Ayrıca bu vitamin vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi alabilmesi için besinlerin parçalanmasına yardımcı olur.

Kedilerde B2 vitamini eksikliği;

  • Periauriküler Alopesi ( Saçkıran)
  • Karaciğer yağlanması,
  • Anoreksia,
  • Kilo kaybı,
  • Katarakt gibi sağlık sorunları ile karakterizedir.

Kedilerde B3 (Niasin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

B3 vitamini vücutta depolanmayan bir vitamindir bu nedenle de düzenli olarak yeterli miktarda alınması gerekir.

Kedilerde B3 vitamini eksikliği;

  • Anoreksiya,
  • Yüksek ateş,
  • Ağızda kızarıklık ve ülser
  • Kilo kaybı gibi belirtiler ile karakterizedir ve B3 vitamini eksikliğinin ölümcül sonuçları olabilmektedir.

Kedilerde B6 (Piridoksin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

B6 vitamini olarak adlandırılan 3 farklı bileşik vardır. Bu bileşiklerin hepsi kırmızı kan hücresi fonksiyonları ve bağışıklık sistemi açısından değerlidir. Vücuda giren proteinin metabolize edilebilmesi için B6 vitamine ihtiyaç duyulur. Kedilerde B6 vitamini eksikliği diğer B vitaminlerine kıyasla daha az görülür.

Kedilerde B6 vitamini eksikliği;

  • Kalsiyum oksalat kristalleri,
  • Sağlıksız büyüme ve gelişim,
  • Kansızlık gibi belirtiler ile karakterize olabilir.

Kedilerde B12 (Kobalamin) Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

Kedilerde B12 vitamini bağışıklık, sinir ve sindirim sistemi gibi hayati fonksiyonlar açısından çok önemlidir. Suda çözünen bir vitamin olan B12 kedilerde kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından sentezlenmektedir. Kronik bağırsak sorunu olan kedilerde B12 vitamini eksikliği ihtimali daha yüksektir. Bu soruna sahip kedilerde kusma, ishal ve kilo kaybını takriben B12 eksikliği ortaya çıkar. Kedilerde B12 vitamini eksikliği sindirim sistemi sorunları ile karakterizedir. B12 eksikliğinin semptomları ile B12 eksikliğine yol açan hastalıkların semptomları benzerdir.

Kedilerde B12 vitamini eksikliği;

  • İshal
  • Kusma
  • Kilo kaybı gibi semptomlar ile karakterizedir.

hap içen gri kedi

Kedilerde Vitamin Eksikliğinin Teşhisi

Kedilerde vitamin eksikliğinin farklı belirtileri olduğundan bahsettik. Bu belirtiler farklı sağlık sorunlarına işaret edebileceği gibi vitamin eksikleri sonucunda da ortaya çıkabilir. Bu noktada yapılması gereken belirtilerin şiddetini ve süresini kontrol etmektir. Kusma nadiren meydana gelen bir durumsa direkt endişelenilmesine gerek olmasa da 1 hafta içerisinde 3'den fazla kusma meydana geldiyse veteriner hekime danışılması önerilir. Kediye vitamin takviyesi verme kararında öncelikle vitamin eksikliğinden emin olmak gerekir. Eğer bir eksiklikten emin olunamıyorsa fazla alımında toksik etkisi olmayan vitaminlerin tercih edilmesi ve kedinin sağlık durumundaki değişimin gözlenmesi önerilir.

Kedilerde Vitamin Kullanımı

Kedilerde vitamin kullanımı hassas bir konudur. Mutlaka kediler için özel olarak formüle edilmiş vitamin takviyelerinin tercih edilmesi gerekir. İnsanların, kedilerin ve diğer canlıların fizyolojilerinin çok farklı olduğunu her durumda göz önünde bulundurmak gerekir. Kedilerde vitamin eksikliği belirtileri olduğu noktada kediye vitamin verilir mi? sorusunun cevabı evet olmalıdır. Belirli dönemlerde insanların vitamin takviyesine ihtiyaç duyduğu gibi kedilerde vitamin kullanımı gerekli olabilir. Kedilerde mineral eksikliği belirtileri de bazen vitamin eksikliği ile ilişkilidir. Bu nedenler kedilerde vitamin kullanımı için veteriner hekimlere danışılması her zaman en doğrusudur.

Kediye Vitamin Nasıl Verilir?

Kediler alışkanlıklarına bağlı canlılardır ve kendilerine özgü bir damak zevkleri vardır. Bu nedenle her mamayı, ödülü ya da takviyeyi tüketmeyebilirler. Kediler için özel formüle edilen vitamin ve takviyelerin onların damak zevkine uygun olması için çalışmalar yapılsa da bazı patili dostlarımız farklı lezzetleri tüketmeyi reddedebilirler. Böyle bir durumda olabildiğince sakin kalmak gerekir.

Kediye vitamin nasıl verilir? sorusunun birden fazla cevabı vardır ve hepsi sıra ile sakin bir şekilde denenmelidir. Kediye vitamin veya takviye vermeden önce ambalajı ile tanışmasına izin verin. Bu sayede kedilerin kendilerine özgü merak duygularını tatmin etmiş olur ve yeni tanıştıkları bir ürüne karşı ön yargı geliştirmeleri önlenmiş olur. Eğer kediniz vitamin veya takviyeyi doğrudan tüketmeyi reddediyorsa içeriğin formülüne göre alternatif tüketim yöntemleri geliştirebilirsiniz. Tablet formundaki vitaminleri ezip kuru, yaş ya da ödül maması ile karıştırabilirsiniz. Macun formundaki takviyeleri kedinizin patisine sürerek kendini temizlemeye mecbur bırakarak tüketmesini sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.