Kedinizin Cildi Hassas mı? Kedilerde Cilt Hassasiyeti ve Alınması Gereken Tedbirler

03.03.2023 Deniz Öz


Kedilerin cilt sağlığı ile genel sağlıkları ayrı düşünülemez. Bir kedinin tüyleri her zamankinden farklı görünüyorsa ve bu farklılık iyi yönde değilse dikkat edilmesinde fayda olacaktır. Pul pul dökülen cilt, kedilerin kendilerini yalama davranışlarında fazlalaşma ve tüy dökülmesinde artış kedilerin cilt problemleri yaşadıklarının temel göstergeleri olabilir. Bu belirtilerinin önemsenmemesi kedilerde bölgesel tüy dökülmesi, kaşınmada artışa bağlı olarak tahriş ve kötü cilt kokusu gibi ek şikâyetleri gündeme getirebilir. Kedilerde en sık görülen cilt sorunlarının kaynağının cilt hassasiyeti olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Birçok farklı belirti ile varlığını belli eden cilt hassasiyeti farklı şiddette semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yazımızda kedilerde cilt hassasiyeti ve cilt hassasiyeti nedeniyle yaşanan sorunları minimize etmenin yöntemleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

karşınan tekir kedi

Kedilerde Cilt Hassasiyeti Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde cilt hassasiyeti birçok farklı belirtiye yol açabilir, spesifik bir hastalıktan ziyade bir durum niteliği taşır. Ciltte kuruma, ciltte kızarıklık veya ısı artışı, topaklanmalar ya da şişlikler, tüylerde dökülme, kedilerin belli başlı cilt bölgelerini aşırı yalaması veya ısırması, temasa hassasiyet gibi belirtilerle etkisini hissettiren cilt hassasiyetinin ardında birçok farklı neden olabilir.

Cilt hassasiyetine en sık yol açan nedenlerin başında alerjiler gelir. Kedilerde alerji yaygın görülen bir sorun olarak karşımıza çıkar. Polenler, gıdalar ve farklı maddelere gösterilen aşırı bağışıklık yanıtları alerjilerin olumsuzlukları ile karşılaşılmasına neden olabilir. Kedilerde Görülen Alerjiler adlı içeriğimizde konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Alerjiler, kedilerde cilt hassasiyetine yol açan nedenlerin başında yer alsa da farklı faktörlerin de cilt hassasiyeti ile sonuçlanabileceği unutulmamalıdır. Kedilerin aşırı strese girmesi ve hormonal değişimlere maruz kalması ciltlerinde hassasiyetle sonuçlanabilir. Tüm bunlara ek olarak parazitlerin ve enfeksiyonların da kedilerin cildinin hassaslaşmasına yol açabileceği bilinmektedir.

Kedilerde cilt hassasiyetinin potansiyel olarak birçok farklı nedeni olabilir. Dolayısıyla tedavi öncesi süreçte nedenlerinin belirlenmesi son derece önemlidir. Cilt hassasiyeti belirtileri yaşayan kedilerin veteriner hekimlerce kontrol edilmeleri ilk adımdır. Cilt hassasiyetini tetikleyen nedenin doğru şekilde belirlenmesi tedavi planlamasının en doğu şekilde yapılmasını sağlayacaktır.

beyaz yorganın üzerinde sarman kedi

Kedilerde Cilt Hassasiyeti Özel Beslenmeyi Gerektirebilir

Kedilerde cilt hassasiyeti tedavisinin bir parçası olarak beslenme programının değiştirilmesi önerilebilir. Dengeli, besleyici ve optimal besin değerlerine sahip olan kedi mamaları ile beslenmek kedilerin cilt hassasiyetini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu noktada mama seçimine dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Kedilerde cilt hassasiyeti söz konusuyla beslendikleri kuru mamaların içeriğinde yüksek kalitede protein bulunduğundan emin olunmalıdır. Kaliteli proteinlere ek olarak temel yağ asitlerinin mamalarda bulunması önemlidir. Kedilerin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve enfeksiyonlarla savaşılması için Omega-3 ve Omega-6 gibi esansiyel yağ asitleri beslenmelerinde olmazsa olmazlardandır. Tercih edilen mamaların antioksidanlar bakımından da zengin olması gerekir. Antioksidanlar hem genel sağlığa hem de bağışıklık sistemine katkı sunarlar. Cilt hassasiyeti olan kedilerin beslenmesinde probiyotiklerin bulunması da avantaj sunacaktır. Probiyotikler cilt hassasiyeti olan kedilerin beslenmesinin olmazsa olmazları arasında yer almasalar da bağırsak sağlığını destekler. Dolayısıyla vitaminlerin, minerallerin ve besinlerin emilimine katkı sunarak cilt hassasiyetini minimize edecek ölçüde dengeli bir beslenmenin kaynağına dönüşebilir.

patisini ağzına koymuş beyaz kedi

Hassas Ciltli Kedilere Özel: Sağlıklı Bir Yaşam için Doğru Mama Seçimi

Hassas cilt yapısına sahip ya da cildinde hassasiyet oluşması muhtemel kedilerin besin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak formüle edilen kuru mamalar ile sağlıklı bir yaşam mümkün. Dünya çapında bilinirliğe sahip olan Hill's; beslenme uzmanları ve veteriner hekimler tarafından formüle edilen kedi mamaları ile kedilerin sağlığını destekliyor. Bu süreçte hassas ciltlere sahip olan kedileri de unutmuyor.

Hill's Sensitive Skin Hassas Ciltler İçin Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 1,5kg içerdiği kaliteli protein kaynakları ve temel yağ asitleri sayesinde kedilerin cilt sağlığının iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Vitamin ve protein kombinasyonu ile cilt sağlığını güçlendirirken kedilerin cildindeki kuruluğa, pul pul görünüme ve kaşıntıya iyi geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren formülü yalnızca cilt sağlığına değil genel sağlığa da katkı sunuyor.

Siz de antioksidan bakımından oldukça zengin olan Hill's Sensitive Skin Hassas Ciltler İçin Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 1,5kg hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilir, dostunuzun daha sağlıklı bir cilde ve daha konforlu bir yaşama sahip olması adına siparişinizi verebilirsiniz. %100 orijinal ürün garantisi sunan Petlebi.com'da patili dostunuzun sağlığını ve konforunu destekleyecek ürünlere saniyeler içerisinde ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.