Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı ve Sonrasında Alınacak Önlemler

08.08.2020 Deniz Öz


Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı uzun vadede meydana gelebilecek sağlık sorunlarını engelleme, kedilerin daha uzun ve sağlıklı bir ömre sahip olmasına destek olma ve çok sayıda bakıma muhtaç evcil hayvan olması sebebiyle kontrolsüz üremeyi engelleme gibi nedenler ile gerçekleştirilmektedir. Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu kapsamında rahim ve yumurtalıklar çıkarılır, erkek kedi kısırlaştırma operasyonunda ise testisler alınır. Dişi ve erkek kedi kısırlaştırma zararlı bir operasyon değildir. Hatta bu operasyonun bilinen önemli faydaları da bulunmaktadır. Operasyonun ve operasyon sonrası iyileşme sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için alınacak bazı önemler vardır.

yavrularını emziren anne kedi

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı İçin Karar Verme?

Kısırlaştırma ameliyatına karar vermek pek çok kedi sahibi için oldukça zordur. Özellikle kedilerin en azından bir kez yavru sahibi olması gerektiği inancının yaygın olması sebebiyle bu kararı vermek çok daha zorlaşır. Operasyonun detaylarını, avantajlarını ve dezavantajlarını bilmek karar verme sürecinde etkilidir. Kedi kısırlaştma operasyonuna karar verirken Faydaları ve Zararları ile Kedi Kısırlaştırma blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu kararı verirken en çok soruların soru kedi kısırlaştırma zararlı mı? sorusudur. Elbette anestezi altında yapılan işlemlerin insanlar için olduğu kadar kediler için de belirli bir risk taşır ancak operasyon öncesinde yapılacak kontroller sonrasında kedinizin herhangi bir sağlık sorunu olmaması gibi etmenlerle operasyonu sorunsuz geçirme ihtimali oldukça yüksektir. Yapılan araştırmalarda kısırlaştırma operasyonunda herhangi bir sorun meydana gelme ihtimali ortalama olarak 10.000'de 3 olarak saptanmıştır.

Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu istenmeyen gebeliklerin önüne geçme, üreme sistemine bağlı sağlık sorunlarının oluşmasına engel olma ve kızgınlık dönemine giren kedinin dışarıya çıkma isteğini ortadan kaldırarak herhangi bir kavgaya karışmasını veya bir kedi tarafından zarar görmesini engellemek için yapılır. Operasyonun bilinen en temel dezavantajı kedinin bir daha yavru sahibi olamamasıdır. Kısırlaştırma sonrasında kediler, operasyon öncesine göre daha fazla kilo alma eğilimi gösterirler ancak bu düzenli veteriner hekim kontrolleri ve doğru beslenme planı ile kontrol altına alınabilmektedir. Kısırlaştırma operasyonu sonrasında kedilerin kilo almaması için özelleştirilmiş mamalar tüketmeleri önerilir. Kısırlaştırılmış kedi mamaları kategorimizde bulunan kedi maması çeşitlerini inceleyerek dostunuzun ideal kilosunu korumasına yardımcı olabilirsiniz.

Erkek kedi kısırlaştırma operasyonu dişi kedi kısırlaştırma operasyonuna kıyasla çok daha kolaydır. Operasyonun en temel avantajı erkek kedilerin uzun vadede testis ve prostat ile ilgili sağlık sorunları için önlem oluşturmasıdır. Erkek kediler kızgınlık döneminde dışarı çıkma eğilimi gösterirler. Eğer kedinin dışarı çıkma alışkanlığı varsa ya da yaşam alanında dışarı çıkabileceği bazı noktalar bulunuyorsa kızgınlık döneminde diğer kedilerle kavga etmesi ve zarar görmesi ihtimali artar. Bu duruma engel olmak için kısırlaştırma operasyonu oldukça önemlidir.

Kedi kısırlaştırma yaşı kedilerin ergenliğe girmelerinden itibaren kedi sahibinin onayı ve veteriner hekimin yaptığı kontroller sonucunda operasyon ile ilgili herhangi bir risk görmemesi sonucunda yaptırabilir. Genel olarak kedilerde ergenliğe girme süreci 6 - 24 ay arasında değişiklik gösterir. Bu noktada kedinin hareketlerini gözlemlemek ve kızgınlık belirtileri başladığı zaman karar vermek en doğrusu olacaktır.

Ameliyattan Önceki 24 Saat

Operasyondan önce kedinin akşam saatlerinden sonra herhangi bir şekilde yemek yememesi gerekir. Kedinin ne kadar süre mamasız kalacağına karar vermek için operasyon saatine de bakılması gerekir. Ancak operasyonun erken saatlerde yapılması genellikle acıkma gibi bir ek stres kaynağının ortadan kaldırılması açısından rahatlatıcıdır. Kedinin suyunu gece boyunca bırakabilirsiniz ancak sabah ilk iş olarak suyu kaldırmalı ve operasyon saatine kadar su içmesine izin vermemelisiniz.

kırmızı kıyafetli beyaz kedi

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Alınacak Önlemler

Kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrası kedinizin eski alışkanlıklarına geri dönmesi için en az 24 saat beklemeniz gerekir. Bu 24 saatlik sürede sakin kalmanız, onun kendini iyileştireceği sıcak, sessiz ve karanlık bir alanda kalmasına izin vermeniz, varsa diğer evcil hayvanları ve çocukları operasyon geçiren kediden uzak tutmanız gerekir. Anestezinin etkisinin de geçmesi ile birlikte kedinize az miktarda su ve mama vermeye başlayabilirsiniz. Operasyon sonrasında hemen beslenme planında değişime gitmemeniz, tam iyileşmenin gerçekleşmesi için gereken 7 - 10 gün içerisinde de aynı beslenme planına devam edilmesi operasyona bağlı bir komplikasyonun gizlenmesine engel olmak açısından önemlidir. İyileşme sürecinde kedinizin yakınlarına bir tuvalet yerleştirmeniz iyi bir seçim olacaktır. İyileşme döneminde kedi kumu yerine parçalanmış kâğıt gibi bir alternatif tercih etmeniz önerilir. Her tuvaletten sonra da kağıtların temizlenmesi gerekir. Bu sayede kedi tuvaletinden toz, kir, dışkı ya da idrar kalıntısı gibi maddelerin kedinin dikişleri ile temas etmesi tamamen engellenmiş olunur. Kedi tuvaletini başka kediler varsa ayırmanız idrar takibi açısından önemlidir. Operasyon sonrasında ilk 24 saat içerisinde idrarda kan görülmesi beklense de 24 saat sonrasında hala idrarda kan varsa mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir.

Kısırlaştırma sonrasında kedinin çok fazla hareket etmesine de uzun süre hareketsiz kalmasına da izin vermemelidir. Onunla zaman geçirip oyun oynamaya devam etmelisiniz ancak dikişler tamamen iyileşinceye kadar merdiven çıkmasına, atlamasına, zıplamasına ve koşmasına izin vermemeniz gerekir.

Kısırlaştırma operasyonu sonrasında eğer kedinizde dikiş varsa dikişlerin takip edilmesi önemlidir. Yara tamamen iyileşene kadar bir yakalık kullanmak çok iyi bir tercih olacaktır. Kedinin dikiş bölgesini yalamasına ve ısırmasına engel olmak için Elizabeth yakalığı kullanmanız kedinizi sürekli göz önünde tutmaktan çok daha kolay ve işlevsel bir çözümdür. Veteriner hekimin vermiş olduğu öneriler doğrultusunda pansuman yapmanız da dikişlerin hızlı ve sorunsuz bir şekilde iyileşmesi açısından çok önemlidir. Kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrasında veteriner hekimin uygun gördüğü zamanlarda kontrole gidilmesi ve herhangi bir sorun olup olmadığının anlaşılması gerekir. Bu süreçte siz de operasyon bölgesinde şişlik, kızarıklık ya da iltihaplanma gibi oluşumlara rastlarsanız mutlaka hekiminizi bilgilendirerek erken aşamada önlem almalısınız.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.