Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

30.09.2020 Deniz Öz


Kedi kızgınlık dönemi kısırlaştırma operasyonu geçirmemiş dişi kedilerin belirli aralıklarla çiftleşmeye hazır oldukları için girmiş oldukları bir dönemdir. Erkek kediler de belirli bir kızgınlık dönemi yoktur. Erkek kediler yetişkinliğe adım attıktan sonra her an çiftleşmeye hazırdırlar ve tüm davranışları da buna göre değişiklik gösterir. Bu nedenle kedilerin kızgınlık dönemini ele alırken dişi kediler de ortaya çıkan belirtileri ve anlamlarını ele almak gerekir. Yetişkinliğe adım atan tüm erkek kediler için kısırlaştırma operasyonu olana kadar geçen dönemde hep benzer davranışlar görülür. Elbette her kedinin karakterinin ve buna bağlı olarak da davranış biçimlerinin değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.

Kedi Kızgınlık Dönemi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Kızgınlık dönemi kedilerin ergenliğe ulaştıktan sonra yaşadıkları östrus veya üreme döngüsü olarak bilinen bir dönemdir. Ancak bu dönem genellikle kızgınlık dönemi olarak ifade edilir.

Kızgınlık Dönemi Ne Zaman Başlar?

Bu dönem kedilerin ergenliğe ulaşması ile başlar. Her kedi için ergenliğe ulaşma süresi farklıdır. Kedinin cinsine göre bu süre 6 ay ile 18 ay arasında değişebilir. Genellikle 8-10 aylar arasında ilk kızgınlık dönemine girilmesi beklenir.

Kızgınlık Dönemi Ne Sıklıkta Yaşanır?

Bir kedinin üreme mevsimi boyunca birden fazla kızgınlık döngüsü olabilir. Üreme mevsimi coğrafi faktörlere göre değişiklik gösterir. Örneğin Kuzey Yarımküre'de yaşayan kedilerin üreme mevsimi ocak ayında başlar ve sonbahara kadar devam eder. Tropikal bölgelerde yaşatan kediler için üreme mevsimi tüm yıl boyunca devam edebilir benzer bir durum evde yaşayan kediler için de geçerlidir.

Üreme Mevsimi / Östrus Ne Kadar Sürer?

Kedi kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 gün sürer. Elbette bu süre kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri takdirde ortalama kızgınlık süresi 9 güne kadar artar.

Kedinizin Kızgınlık Döneminde Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Kediniz eğer kısırlaştırma operasyonu geçirmediyse belirli aralıklarla kızgınlık dönemine girecektir. Kedi kızgınlık dönemi belirtileri benzer olsa da bu belirtileri her kedide farklı şekillerde gözlemlemek mümkündür.

Kedinin Hamile Kalması İçin Doğru Zaman Nedir?

Kedi kızgınlık dönemi içerisinde herhangi bir zamanda çiftleşmesi halinde hamile kalabilir. Kediler de çiftleşme gerçekleştiği zaman yumurta salınımı uyarılır. Pek çok dişi kedi de hamileliğin gerçekleşmesi için 24 saat içerisinde 3-4 kere çiftleşme olması gerekir. Bazı kediler birden fazla erkek kedi ile çiftleşebilir. Bu da doğan yavruların farklı babalara sahip olması gerekir.

Kedilerin Kısırlaştırılmadan Önce Kızgınlık Dönemine Girmesi Faydalı mıdır?

Kısırlaştırma operasyonu öncesinde kedilerin çiftleşmesine, hamile kalmasına ve yavru sahibi olmasına kısacası "o duyguyu bir kez olsun yaşamasını" sağlamak isteyen pek çok kedi sahibi vardır. Ancak bir kedinin kızgınlık dönemine girmesinin ya da doğum yapmasının herhangi bir faydası yoktur. Hatta dişi kedilerin doğum yaptıktan sonra daha sevecen ve arkadaş canlısı olacaklarına inanılsa da bu da geçerli bir iddia değildir.

parkta gezen mavi göğüs tasmalı kedi

Kedi Kızgınlık Dönemi Nasıl Anlaşılır?

1. Normalden Daha Konuşkan

Kedi kızgınlık dönemi boyunca devam eden be en çok dikkat çeken belirti kedinin normale göre çok daha fazla ses çıkarmasıdır. Bu sesler kızgınlık dönemine giren kedinin çiftleşme çağrısı olarak da adlandırılabilir. Kediler bu dönemde daha fazla miyavlar hatta çıkardıkları sesler ağlama veya inleme gibi de algılanabilir. Bu sesler gece boyu devam ederek evde yaşayan insanların uyanmasına da neden olabilir. Bazı kediler her zaman konuşkandır. Bu nedenle kedinizin genel hali ve tavrını göz önünde bulundurarak kızgınlık dönemi konuşkanlığını değerlendirmeniz gerekir.

2. Şefkat İhtiyacı

Kedi kızgınlık dönemi boyunca kokusunu yaymak ve beklediği ilgiyi görebilmek için daha fazla sürtünme eğiliminde olur. Bacaklarınıza, ayaklarınıza daha çok sürtünür. Kokusunu bırakmak için eşyalara da daha fazla dokunmaya başlar.

3. Dışarı Çıkma Eğilimi

Kızgınlık döneminde kokusunu yaymak, bir erkek kedi ile karşılaşmak ve çiftleşmek için dişi kedilerin dışarı çıkma eğiliminde artış olur. Her meraklı kedi dış dünyada neler olup bittiğini görmek istese de kedi kızgınlık dönemi süresince daha agresif bir şekilde dışarı çıkmak ister. Kedinizin kızgınlık döneminde olduğunu düşünüyorsanız ve kedi kapısı kullanıyorsanız hem erkek kedileri eve davet etmemesi hem de evden kaçmaması için kapıyı kilitlemenizde fayda olacaktır. Kedilerin kızgınlık döneminde kaçma eğilimine karşı kedinin kolay bulunmasını sağlamak, için dönemsel tasma kullanımı tavsiye edilir. Sitemizde yer alan kedi tasmaları modellerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

4. Duruş Şekli

Kediler kızgınlık döneminde çiftleşme pozisyonuna benzer bir pozisyonda durabilirler. Kuyruk dik, kalça dışarı doğru itilmiş ve yukarıya kalkmış şekilde durmak dişi kedilerin kızgınlık döneminde yaygın olarak yaptıkları davranışlar arasında yer alır.

5. Değişken Ruh Hali

Kızgınlık döneminde olan kediler normalden daha farklı bir ruh hali içerisinde olabilirler. Bu dönemde kediniz daha agresif, sinirli veya oyuncu olabilir. Bu nedenle yaşadığı değişime ayak uydurmaya çalışmak ve kendini rahat hissedebileceği bir alan vermek gerekir.

Güvenlik ağı olan pencereden dışarı bakan kedi

Kedi Kızgınlık Döneminde Ne Yapılmalı?

Kızgınlık dönemi kedi sahipleri için oldukça zorlu bir dönemdir. Bu dönemde artan miyavlama ile birlikte koku bırakma ve evden kaçma çabası kedi sahipleri için zorlu bir deneyim olacaktır. Kedi kızgınlık döneminde ne yapılmalı? sorusuna verilecek net bir cevap yok. Daha çok oyun oynamak, sevdiği oyuncaklarla zaman geçirmesi için teşvik etmek, kedi otu ya da matatabi gibi kendi kendine oynarken enerji harcamasına yardımcı olacak şeyler sunmak bu süreçte yardımcı olacaktır ancak bunların hiçbirisi kesin çözüm olarak görülmemelidir.

Eğer kedinizin hamile kalmasını istemiyorsanız ya da erkek kedinizin sürekli sokağa kaçma ve kavga etme ihtimalini ortadan kaldırmak istiyorsanız atmanız gereken en doğru adım kısırlaştırma operasyonudur. Bu adım için veteriner hekim ile görüşmek ve kısırlaştırma operasyonu için en doğru zamanı belirlemek gerekir. Bazı kedi sahipleri bu kararı verirken zorlanırlar. Özellikle kedi kızgınlık döneminin kısa sürmesi söz konusu ise evcil hayvan sahipleri bu operasyonu yaptırmak istemeyebilirler. Ancak unutulmaması gereken kedilerin kızgınlık döneminin 3 ila 20 gün arasında sürebileceğidir.

Kedi Çiftleşmesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kedilerde çiftleşme eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa hamilelik ile sonuçlanır. Bunun en temel nedeni ise kızgınlığa giren kedinin yumurtalarının uyarılmış olması ve çiftleşme ile birlikte yumurtlamanın tetiklenmesidir.

Kedi Çiftleşmesi Kaç Gün Sürer?

Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir. Kedilerde birden farklı erkek ile çiftleşme sonucunda hamilelik meydana gelebilir. Annenin çok renkli yavru doğurmasının nedeni çoklu çiftleşmedir. Bu nedenle safkan kedilerin çiftleşmesinde erkek kedi ile dişi kedinin birkaç gün bir arada tutulması önemlidir. Bu sayede hamilelik için gerekli olan çiftleşme sayısı aynı kediler arasında gerçekleştirilerek tamamlanır ve dişi kedinin kızgınlığı bu şekilde sona erdirilmiş olur.

Kedi Çiftleşmesi Nasıl Olur?

Kedilerde çiftleşme esnasında erkek kedi dişi kedinin boynunu ısırabilir ve hafif yararlanmalar meydana gelebilir. Kedi çiftleşmesi esnasında kızgınlığa giren dişi kedi, queen ya da kraliçe olarak da adlandırılır, özel bir şekilde durarak çiftleşme çağrısı yapar. Bu özel duruşa lordoz adı verilir ve çiftleşmenin kolaylaşması açısından önemlidir. Kedi çiftleşmesi bu pozisyonda gerçekleşir. Kedi yetiştiricileri çiftleşmenin başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için farklı yöntemler deneyebilir. Vasektomi ile kısırlaştırılmış erkek kedilerin yumurtlamayı uyarması için dişi kediler ile birlikte bırakılması yaygın bir yöntemdir.

bahçe duvarının üstünden bakan hamile kedi

Kedilerde Gebelik ve Doğum

24 saatlik süreçte yumurtlamayı sağlayacak kadar çiftleşme gerçekleştikten sonra 20 - 50 saat içerisinde meydana gelir. Yumurtanın döllenmesi için yaklaşık 24 saatlik bir süre vardır. Yumurta döllendikten sonra 12 gün içerisinde rahim duvarına yerleşir. Kedilerde hamilelik yaklaşık olarak 63 - 67 gün kadar sürer. Kedilerin doğum yapmadan önce vücut ısısında belirgin bir düşüş yaşanır ve kedi karanlık bir yer bulmak için harekete geçer. Aynı zamanda anne kedi yemek yemeyi bırakıyorsa yakın zamanda doğumun gerçekleşeceğinden emin olabilirsiniz. Doğumda anne kedinin yalnız kalması doğru bir seçimdir ancak kediyi rahatsız etmeden doğumu gözlemlemek gerekir. İlk yavru doğduktan sonraki yarım saat içerisinde ikinci yavrunun gelmemesi durumunda doğuma müdahale edilmesi gerekebilir. Hamile kedilerin özel beslenme gereksinimlerine uygun olarak formüle edilen ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.