Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

24.07.2023 Deniz Öz


Kedilerin tüylerinin olması, soğuğu hissetmedikleri anlamına gelmez. Tıpkı bizim gibi onlar da üşür ve soğuk yüzünden hasta olabilirler. Bu yüzden kedileri kış aylarında soğuklardan korumak gerekir. Elbette kediler yalnızca kış aylarında üşümez. Yaz aylarında da evdeki klima yüzünden de kedilerin üşümesi mümkündür. Sizler için "Kedilerin üşüdüğünü nasıl anlarız?" ve "Kedileri soğuktan nasıl koruruz?" sorularına yazımızın devamında yanıt verdik. Evinizde ya da sokakta kedilere sıcak kalmalarına yardımcı olacak bir alan yaratmak isterseniz, yazımızın devamına geçmeden önce geniş bir model çeşitliliğiyle sunulan kedi yatakları ve evlerini inceleyebilirsiniz.

koltukta örtünün üzerinde tekir kedi

Kedilerin Soğuk Hava Toleransı ve Vücut Isısının Düzenlenmesi

Kedilerin vücut sıcaklığı normalde 38 ile 39 derece arasındadır. Vücut sıcaklığı bu derecelerin altına düşen kediler hipotermi riskiyle karşıya kalır. Vücut sıcaklarının 32 ile 35 derece arasında olması hafif hipotermi, 28 ile 32 derece arasında olması orta dereceli hipotermi ve 28 derecenin altında olması şiddetli hipotermi olarak sınıflandırılır. "Kedilerde Hipotermi" adlı yazımızdan hipotermi nedenleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kediler hem içgüdüsel olarak hem de vücutlarının doğal süreçleri sayesinde vücut ısılarını dengeleme konusunda son derece başarılıdırlar. Ancak bu, bir sınırları olmadığı anlamına gelmez. Özellikle aşırı soğuklarda kedilere vücut sıcaklıklarını koruyabilmeleri ve/veya ısınabilmeleri için mümkün olduğunca yardımcı olmak gerekir.

Üşüme Belirtileri ve Davranışları

Üşüyen bir kediniz varsa bunu birtakım belirtiler sergileyerek ve vücut sıcaklığını artırmak için çeşitli yollar deneyerek size gösterecektir. Peki kedilerin üşüdüğünü nasıl anlarız?

Üşüyen kedilerin ilk olarak kulakları, patileri ve kuyruğunun ucu soğuyacaktır. Bu uzuvlarının ısısını kaybettiğini fark ederseniz kediniz muhtemelen onu rahatsız hissettirecek kadar üşümüştür. Böyle bir durumda kediler sıcak bir yer arayacaktır. Uyumak için kalorifer peteğinin ya da güneş gören ve nispeten daha sıcak bir yerin yanına gitmeyi tercih edebilir. Uyuma esnasında ise, normalde yapmamalarına rağmen top gibi kıvrılabildikleri bilinir. Ayrıca kediler üşüdüklerinde vücut ısılarını korumak için bir araya toplanırlar. Kediniz ısınmak için kucağınıza yatabilir. Nadir durumlardaysa çok üşüyen kedilerin agresifleştiğine rastlanılabilir.

Kedinizi en iyi anlayacak kişi sizsiniz. Rutin hareketlerinde bir farklılık hissettiyseniz bu durumun üşümesinden kaynaklanabileceğini göz ardı etmemelisiniz. Kedinizin hipotermi riski bulunduğunu düşürseniz vakit geçmeden bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmemelisiniz.

karda yatan köpek ve kedi

Kedinizi Isıtmak ve Korumak İçin Öneriler

Kedinizi soğuk havalara karşı korumak için ilk olarak evinizin sıcaklığına dikkat etmelisiniz. İnsanlar üşümemek için üstlerine kalın giyebilecekler giyseler ve bu sayede soğuğu daha az hissedebilseler de kedilerin böyle bir avantajı yoktur. Evde yaşayan kediler yaklaşık 16 derece, sokak kedileriyse yaklaşık 7 dereceye kadar sorun yaşamayabilirler. Ancak ihtiyaç duydukları anda ısınabilecekleri bir yerleri olması da gerekir. Dostunuza kendine ait, üşüdüğünde ısınabileceği bir alan sağlayabilirsiniz.

Kedinize bir kedi yatağı ya da kedi evi alabilirsiniz. Kediler genellikle istedikleri yerde yatmalarıyla ünlü olsa da soğuk havalar için böyle bir alanları olması faydalı olacaktır. Kedinizin yatağını ya da evini, soğuk olması durumunda yerden yüksek bir yere konumlandırabilirsiniz. Ona kendi isteyeceği şekilde düzenleyebileceği bir ya da daha çok battaniye verebilirsiniz. Gün içerisinde perdeleri açık bırakarak kedinizin güneş ışığından yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Isıtmalı kedi yatakları ya da yatağın altına koyabileceğiniz ısıtmalı bir battaniye de faydalı olabilir. Ancak elektrik sisteminin kedinize zarar vermeyeceğinden emin olmanız gerekir. Bunların dışında, kedinizin sizinle uyumasına izin verebilirsiniz.

Kedinizle oyun oynamanız hem onun vücut sıcaklığını artırmaya hem de aranızdaki bağı güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Kedilerin kışın ısınmak için daha fazla kalori yakması yüzünden, beslenme rutininizi gözden geçirebilirsiniz. Bazı uzmanlar kedileri sıcak aylarda daha az, soğuk aylarda daha fazla beslemeyi öneriyorlar. Bu konuda veteriner hekiminizin görüşlerini alabilirsiniz.

Sokak kedileri söz konusu olduğunda onları aşırı soğuklardan korumak hayatta kalmalarına önemli bir katkıda bulunmak anlamına gelebilir. Çünkü ev kedileri gibi ısısı kontrol edilebilen ortamlara erişimleri yoktur. Onlar için satın alacağınız ya da yapacağınız basit ancak korunaklı bir barınak önemli bir değişiklik yaratabilir. Sokak kedilerine yaptığınız barınaklara battaniye koymamalısınız. Battaniye nemi çekerek ve donarak kedilerin hipotermi geçirmesine neden olabilir. Bunun yerine donma riski olmayan materyalleri tercih etmelisiniz. Ayrıca günün belirli zamanlarında kedilere ısıtılmış mamalar vererek vücut ısılarını korumalarına yardımcı olabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.