Kediler Tereyağı Yiyebilir mi?

29.05.2023 Aysegül Tunçay


Yemek yerken tüm sevimlilikleriyle gözlerini bize dikip bakan, âdeta yediğimiz yiyecekleri onlarla paylaşmamızı talep eden kedilere dayanmanın ne kadar zor olduğunu şüphesiz her kedi sahibi biliyordur. Ancak kedilerin sindirim sistemi insanlarda olduğu gibi çalışmaz. Bu da insanların güvenle tükettiği bazı yiyeceklerin kediler için zararlı olduğu anlamına gelir.

"Kediler tereyağı yer mi?" sorusu kedi sahipleri arasında merak edilen sorulardan birisidir. Kediler zorunlu etobur canlılardır. Hayatta kalabilmeleri için et ve protein ağırlıklı bir şekilde beslenmeleri gerekir. Tereyağı her ne kadar kediler için zehirli olmasa da besinsel olarak onlara herhangi bir fayda sağlamaz. Tereyağının yağ oranı çok yüksektir, bununla beraber içerisinde yüksek miktarda da tuz bulunur.

Dahası kedilerin tereyağı gibi süt ürünlerinde bulunan laktozu verimli bir şekilde parçalamak için gerekli enzimleri yoktur. Bu yüzden kediler tereyağını sindirmekte zorlanabilir ve tereyağı tükettiklerinde ishal, kusma veya mide rahatsızlığı gibi gastrointestinal sorunlar yaşayabilirler. Bazı kediler laktoza karşı diğerlerinden daha hassastır ve daha güçlü reaksiyonlar gösterebilirler. Kedinizin az miktarda tereyağı yediğini fark ederseniz herhangi bir olumsuz reaksiyona karşı kedinizi kontrol etmelisiniz. Küçük bir yalama veya kazara yutmanın önemli bir zarara neden olması olası değildir ancak olağan dışı belirtiler fark ederseniz veya kediniz çok miktarda tereyağı tüketirse veteriner hekimlere danışmak en iyisidir.

masanın üzerine bakan kedi

Kediler ve Tereyağı: Olası Riskler ve Faydalar

Tereyağı kediler için zehirli olmadığından az bir miktar yendiğinde kedinin sağlığını çok ciddi biçimde etkilemez. Ancak sürekli ya da yüksek miktarda tereyağı yemek kedilerin sindirim sistemleri için uygun değildir. Tereyağı yüksek miktarda laktoz içerir ve kedilerin laktoz intoleransı bulunmaktadır. Bu nedenle yüksek miktarda tereyağı tüketen kedileri ishal, kusma, mide rahatsızlığı gibi problemler bekler. Tereyağının kediler üzerindeki bir diğer olumsuz etkisi ise kilo alımı ve obezitedir. Kedilerde obezite diyabet, eklem sorunları ve kalp hastalığı gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca tereyağındaki yüksek yağ içeriği kedilerde pankreatit riskini artırır. Pankreatit, pankreas iltihabıdır ve şiddetli karın ağrısına, iştah kaybına ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

Besinsel açıdan tereyağı kedilere özel bir fayda sağlamaz. Kedilerin vücutları öncelikle etten oluşan bir diyetle gelişmeye adapte olmuştur. Beslenme gereksinimleri hayvansal protein, temel amino asitler, yağlar ve belirli vitamin ve mineraller etrafında toplanır. Tereyağında ise yağ oranı yüksektir ancak kedilerin optimal sağlık için ihtiyaç duyduğu temel besin maddeleri yoktur. Bununla beraber tereyağının kedilerin tüy kusma problemini ortadan kaldırdığına yönelik yaygın bir inanış bulunmaktadır. Tereyağı kaygan yapısı sayesinde tüylerin kedinin sindirim sisteminden sorunsuzca geçmesine yardımcı olabilir. Ancak tereyağı yese de kediler yine tüy kusmaya devam edebilir. Bununla beraber kedilerin yaşadığı tüy problemini çok daha kolay ve onlara zarar vermeden çözecek çeşitli ürünler bulunmaktadır. Kediler için tüy yumağı önleyici maltlara buradan ulaşabilirsiniz.

Yağlar kedilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Ancak kedilerin ihtiyacı olan yağı, yüksek kaliteli hayvansal yağlar karşılar. Bu yağlar kedilerin cilt, tüy ve genel sağlığı için gereklidir. Tereyağı ise kediler için böyle bir besin kaynağı değildir.

tereyağı yalayan kedi

Tereyağının Kedilerin Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Tereyağı, birçok kedinin düzgün bir şekilde sindiremediği bir şeker türü olan laktoz içeren bir süt ürünüdür. Tereyağının kedilerin sağlığı üzerindeki etkileri, tüketim miktarı ve sıklığının yanı sıra kedinin tolerans düzeyine bağlı olarak değişebilir. Bazı olası etkiler şunlardır:

İshal: İshal kedilerde laktoz intoleransının en yaygın belirtisidir. Dehidrasyona, elektrolit dengesizliğine ve kedi için rahatsızlığa neden olabilir. Laktozsuz sütlerden üretilen süt ürünleri kedileriniz için bir alternatif olabilir ancak bu ürünlerin içerisinde de kedilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyecek maddeler bulunabilir.

Kusma: Bazı kediler özellikle çok miktarda tükettikten sonra ya da hassas bir mideye sahiplerse tereyağı yedikten sonra kusabilirler. Bu da dehidrasyona ve iştah kaybına yol açabilir.

Kilo alımı: Tereyağının kalori ve yağ oranı yüksektir; bu da kedilerde obeziteye ve diyabet, artrit ve kalp hastalığı gibi çeşitli sağlık sorunlarının görülme riskini arttırır.

Pankreatit: Pankreatit aşırı yağ alımı nedeniyle pankreas iltihaplandığında ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Şiddetli karın ağrısı, ateş, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Derhal tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilir.

Alerjik reaksiyon: Bazı kedilerin tereyağına, tereyağının içindeki tuza veya koruyucu maddeler gibi diğer bileşenlere karşı alerjisi olabilir. Bu durum kaşıntı, şişme, kurdeşen, hapşırma veya nefes almada zorluğa neden olabilir.

havuç yiyen kedi

Kediler İçin Sağlıklı Beslenme: Tereyağı Alternatifleri

Kediler için sağlıklı atıştırmalıklar söz konusu olduğunda güvenli, besleyici ve özellikle kedi tüketimi için formüle edilmiş seçenekleri seçmek önemlidir. Kediler için lezzetli içeriklere sahip kedi mamalarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Bunun dışında evdeki, buzdolabındaki çeşitli yiyecekler de kediler için harika atıştırmalıklar olabilir. Bu besinler aynı zamanda kediler için oldukça faydalıdır. Evinizde yer alan bazı meyveleri ya da sebzeleri atıştırmalık olarak kedinize az miktarda verebilirsiniz. Bu besinler arasında;

  • Havuç,
  • Salatalık,
  • Marul,
  • Mango,
  • Armut,
  • Ton Balığı,
  • Kereviz yer alır.

Bunların dışında da kedinize verebileceğiniz çeşitli sağlıklı atıştırmalıklar vardır. Ancak kedinize evdeki bir yiyeceği vermeden önce bu yiyecek hakkında mutlaka gerekli araştırmayı yapmalısınız. Kedilerin uzak durması gereken yiyecekleri "Kedilerden Uzak Tutmamız Gereken Yiyecekler" adlı yazımızdan öğrenebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.