Kısırlaştırılmış Kedilere Özel Beslenme

11.01.2022 Deniz Öz


Kedilerin farklı yaşam evrelerinde farklı formüllere sahip kuru mamalar ile beslenmeleri gerekir. Beslenme dinamiklerini değiştiren unsurlardan biri kısırlaştırmadır. Kediler kısırlaştırıldıktan sonra özel beslenmelidir. Bu süreçte sağlıklı ve dengeli beslenmedikleri takdirde obezite başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşabilirler. Bu yazımızda kısırlaştırılmış kedilerde özel beslenmenin önemi ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Öncelikle kısırlaştırma süreci ile ilgili hatırlatıcı niteliğinde kısa bir bilgi aktarmak istiyoruz.

Kısırlaştırma, kedilerde olası sağlık sorunlarını engelleme ve kontrolsüz nüfus çoğalmasının önüne geçme amacıyla en sık uygulanan cerrahilerin başında gelir. Yapılan bilimsel araştırmalar dişi kedilerin kısırlaştırma sayesinde yaşam sürelerinin uzadığını göstermektedir. Erkek kedilerde de kısırlaştırma süreci kendi faydaları ile birlikte gelir. Erkek kedilerde görülen agresif davranışların, kaçma dürtüsünün ve testis kanseri gibi üreme sistemi hastalıklarının riskinin azaltılması ile kısırlaştırma sürecinin doğal bir bağlantısı vardır. Nitekim istatistikler de kısırlaştırma tercihinin giderek arttığını göstermektedir. Her ne kadar genel perspektiften bakıldığında kedilerde kısırlaştırma avantajlar sunsa da kısırlaştırma sonrasında kedilerin ihtiyaçlarında farklılaşma meydana gelir. Bu nedenle kısırlaştırma operasyonundan sonra kedilerin beslenmesi kritik derecede önemlidir. Kedilerde Kısırlaştırmanın Faydaları ve Zararları Nelerdir? adlı içeriğimizde kısırlaştırma süreci ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz.

yerde yatan şişman sarı beyaz kedi

Kısırlaştırma Sonrası Kediler Kilo Almaya Yatkın Olurlar

Gonodal hormonlar; yani östradiol, progesteron ve testosteron yalnızca üreme fonksiyonlarının devamını sağlayan cinsiyet hormonları olarak değerlendirilemez. Hem erkek hem de dişi kedilerde cinsiyet hormonları aynı zamanda metabolizma hızı üzerinde de etkilidir. Kedilerde kısırlaştırma sonrası bu hormonların üretiminin ve salınımının sona ermesi ile hipofiz bezi hormonlarının seviyeleri yükselir. Leptin ve prolaktin hormonlarının seviyelerinin artması ile obezite risk olarak gündeme gelir. Obezite kedilerin genel sağlığını etkileyen, hareket düzeyini azaltan, sistemik hastalıkları beraberinde getiren tehlikeli bir rahatsızlıktır. Kedilerde Obezite (Şişmanlık) Sorunu adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

Kısırlaştırılan kedilerin iştahlarının açılmasının ardındaki neden de hormon seviyelerindeki bu farklılıkla ilişkilendirilir. Bu söylemleri doğrulayan çeşitli istatistikler sunabiliriz. Örneğin yapılan araştırmalar sonucunda kısırlaştırılmış kedilerin aynı yaştaki kısırlaştırılmamış kedilere oranla obeziteye 3.5 kat yatkın oldukları bilinmektedir. Kısırlaştırılan kedilerde özel beslenme ile kilo dengesinin korunması mümkündür, elbette ki özel beslenmenin farklı faydaları da vardır.

gözler açık yatan yeşil gözlü tekir kedi

Kısırlaştırma Sonrası İdrar Yolu Sağlığına Dikkat

Kısırlaştırma sonrası iştahları artsa da kedilerin hareket düzeylerinde ve su tüketimlerinde azalma meydana geldiği de bilinmektedir. Kısırlaştırma öncesi döneme idrar sıklığında azalma meydana gelmesi idrarın mesanede daha uzun süre kalması sonucunu doğurur. İdrar mesanede daha uzun kaldıkça da idrar yolu taşlarının oluşması mümkün hale gelir. Kısırlaştırılmış kedilerde idrar yolu taşlarının oluşumunun engellenmesi adına magnezyum içerikli mama tercihi yapılması oldukça önemlidir.

Kısırlaştırılmış Kedi Maması Tercihi Önemlidir

Kısırlaştırılan kedilerin karşılaşabileceği tüm bu potansiyel tehlikelerin önlenmesi adına kısırlaştırılmış kedi maması tüketimi önerilmektedir. Her kedi özeldir ve her kedinin beslenme gereksinimleri farklılaşabilir. Kedilerin mevcut kilosu, hareket düzeyi ve spesifik bir sağlık sorunlarının bulunup bulunmadığı gibi unsurlar kısırlaştırılmış kedi maması tercihi sırasında dikkate alınmalıdır.

Kısırlaştırılmış kedi mamaları genel olarak normal kedi mamaları ile kıyaslandığında daha az yağ oranına sahip olurlar. Kısırlaştırma sonrası kedilerin hormon dengelerindeki değişimler ve bu değişimler doğrultusunda meydana gelen yeni ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak formüllerinde mineral ve vitamin değerleri özenle belirlenir. Kısırlaştırma sonrası kedilerin yeni yaşam evrelerinde sağlıklarını korumak ve olası sorunları engellemek adına tercih edilmesi önerilen kısırlaştırılmış kedi mamaları ihtiyaç duyulan tüm besinleri eksiksiz karşılar.

mama yiyen gri kedi

Premium Kısırlaştırılmış Kedi Mamaları ile Sağlıklı Patiler

Kedilerin tüm yaşam evrelerinde beslenme ihtiyaçlarının farklılaştığı gerçeğinden yola çıkarak tüm ürünlerinde en kaliteli protein kaynaklarını kullanan, tüm kuru yaş mamaları ile yaşam evresine göre tam ve eksiksiz beslenme imkanı sunan Pro Plan, kısırlaştırılmış kedi mamaları ile de dostlarımızın sağlığına katkı sunuyor.

Obezitenin ve kedilerin kısırlaştırma sonrası karşılaşma riskinin arttığı idrar yolları hastalıklarının önlenmesi adına özel olarak formüle edilen Pro Plan kısırlaştırılmış kedi mamaları leziz içerikleri ile de kedilerin olması gerektiğinden az beslenmesine engel oluyor.

Pro Plan Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması, Pro Plan Hindili Kısırlaştırılmış Kedi Maması ve Pro Plan Morina ve Okyanus Balıklı Kısırlaştırılmış Kedi Maması gibi kültleşmiş kuru mamalar kedi severlerin gözdeleri olmayı sürdürürken besin değerleri ile de kedi sağlığı için vazgeçilmez tercihler olarak ön plana çıkıyor.

Son olarak kısırlaştırılmış kediler için alerjen azaltan kısırlaştırılmış kedi maması çeşitleri ile de dikkat çeken Pro Plan, düzenli kullanım sonucunda böbrek sağlığını ve tüy sağlığını iyileştiren, ideal vücut ağırlığının korunmasını sağlayan ve aynı zamanda kedilerin yaşadığı evlerdeki alerjen yükünün azaltılmasına yardımcı olan mama çeşitleri ile kedi beslenmesinin altın standartlarını belirliyor.

Siz de kısırlaştırılmış kedinize özel bir mama arıyorsanız Pro Plan kısırlaştırılmış kedi maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz. Onları en sağlıklı şekilde besleyerek ve azalan hareket düzeylerini interaktif oyunlarla artırmaya çalışarak kedilerinizin daha uzun, sağlıklı, konforlu ve mutlu bir yaşam sürmesine katkıda bulunabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.