Kedi Irklarına Özel Beslenme

Kedi Irklarına Özel Beslenme

08.04.2022 Deniz Öz


Tüm kedilerin yaşam evrelerine, aktivite düzeylerine ve genel sağlık durumlarına uygun olarak beslenmeleri gerekir. Özelleştirilmiş beslenme sayesinde kedilerin gereksinim duydukları besinleri almaları, sağlıklarının korunması ve konforlarının yükseltilmesi söz konusu olur. Beslenme düzeninin kurgulanmasında yapılan hatalar kedilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve konforlarını azaltabilir.

Genel beslenme kurallarına uyum sağlanması, bazı kedi ırkları için yeterli gelmeyebilir. Kedi ırklarına özel beslenme kavramı da bu noktada karşımıza çıkar. Kedi ırklarına özel beslenme kedi ırklarının özelliklerinin incelenmesine ve yatkın oldukları genetik hastalıkların belirlenmesine dayanır. Kedi ırkları için özel beslenme planı oluşturulurken beslenme ve hayvan uzmanları tarafından ırkların sağlığı ile konforunu artırıcı besin kaynakları özenle seçilir. Safkan kedi ırklarına uygun en ideal beslenme çözümleri sunan özel ırk kedi mamalarının içerikleri dikkatle belirlenir ve mama tanelerinin yapısı ırkların çene yapıları göz önüne alınarak tasarlanır. Böylece kedilerin ırksal olarak farklılaşabilen besin ihtiyaçları eksiksiz şekilde karşılanabilir.

Özel Beslenme ve Kedi Irkları

Bazı safkan kedi ırklarının spesifik anatomik özellikleri, özel beslenme süreçlerinin devreye sokulmasını gerektirebilir. Örneğin British Shorthair kediler kısa tüylere ve kalın bir cilt yapısına sahiptir. Kaslı bir vücut yapıları bulunur ve beslenmelerin en temel özelliklerinden biri kas kitlesinin korunmasının hedeflenmesidir. British Shorthair özel beslenmesi önerilen tek kedi ırkı değildir. Özel beslenmeleri önerilen kedi ırkları şu şekilde sıralanabilir:

karanlık arka fonda İran kedisi

İran Kedileri

Uzun tüyleri ve sakin tavırlarıyla en sevilen kedi ırkları arasında yer alan İran kedileri, yüz anatomileri nedeniyle nefes almakta zorlanır. Yüz yapıları aşırı gözyaşı salgısına neden olurken çene yapıları diş problemlerine ve çiğneme sorunlarına yol açabilir. Uzun tüylü olmaları tüy topaklarının oluşum riskini de artırabilir. Irka özel bu spesifik durumlar İran kedilerinin özel beslenmesi gerektiği sonucunu ortaya çıkarır. İran kedilerinin beslenmesinde çene yapısına özel tasarlanmış tanelere sahip olan mamaların tercih edilmesi önemlidir. Ek olarak İran kedisi için tercih edilen mamaların cilt sağlığını desteklemek üzere vitamin, aminoasit ve yağ asitleri ile desteklenmiş olup olmadığının sorgulanması gerekir.

hasır sepet üzerine yatan siyam kedisi

Siamese Kedileri

İnce ve uzun kaslı vücut yapıları ile oldukça atletik bir kedi ırkı olan Siamese'lerin beslenmesinde yüksek kaliteli proteinler olmazsa olmaz öneme sahiptir. Siamese ırkı için özel kedi mamalarının içeriklerinde yağ düzeyi azaltılmış, protein oranı ise artırılmış olmalıdır. Ağız yapıları uzun ve dar olduğu için tükettikleri mamaların özel tane yapısında üretilmesi ideal bir çiğneme deneyimi yaşamaları adına önemli gerekliliklerdendir.

gölgede oturan sfenks kedisi

Sphynx Kedileri

Hassas bir cilde sahip olan ve genetik olarak bazı hastalıklara yatkınlıkları ile bilinen Sphynx kedileri özel beslenmesi önerilen kedi ırkları arasında yer alır. Tüyleri olmadığı için vücut ısılarını dengelemek adına yüksek düzeyde enerji ihtiyacı olan bu kedilerin beslenmesinde kaliteli yağ oranının artırılması önceliklendirilmelidir. Sağlıklı ve özelleştirilmiş bir diyetle Sphynx kedilerinin kalp sağlığı iyileştirilebilir ve aktif metabolizmalarının ihtiyaç duyduğu oranda beslenmeleri sağlanabilir.

yavru British Shorthair kedi

British Shorthair Kediler

Irklara özel beslenme önerilen British Shorthair kediler, kaslı ve sağlam bir vücut yapısına sahip olurlar. Kısa tüyleri ve kalın bir ciltleri bulunan bu kedilerin cilt ve tüy sağlıklarının desteklenmesi ihmal edilmemelidir. Beslenmelerinin teşvik edilmesi ve diş sağlıklarının korunması adına mama tanelerinin özel olarak tasarlanması önemli bir artı olarak değerlendirilir. British Shorthair beslenmesinin temelinde kaslı vücut yapısının korunmasını sağlayan yüksek oranda kaliteli proteinler yer alır.

Özel Beslenme ile Özel Irklar Daha Sağlıklı Daha Konforlu

Özel beslenmesi önerilen kedi ırkları için mama seçilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli değişken de kedilerin yaşam evreleridir. Yavru ve yetişkinlik döneminde besin ihtiyaçları farklılaştığı için özel ırk kedi maması seçiminde de yavru kedi maması ve yetişkin kedi maması ayrımına dikkat edilmelidir. Royal Canin, özel ırk kedi mamaları ile safkan dostlarımızın besin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamayı hedefler. Yavru ve yetişkin kedi mamaları ile özel ırk kedilerin çene yapılarına, genetik özelliklerine ve karşılaşmaları mümkün olan hastalıkların önlenmesine yönelik formüle edilen Royal Canin özel ırk kedi mamaları sayesinde dostlarımız daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilir. Siz de özel ırk kedilerinizin besin ihtiyaçlarını eksiksiz şekilde karşılamak ve yaşam evreleri doğrultusunda dengeli beslenmelerini sağlamak için; Royal Canin özel ırk kedi maması çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.