Yaşlı Kedileri Sahiplenmenin Güzellikleri

09.08.2022 Aysegül Tunçay


Yeni bir kedi sahiplenme kararı verirken pek çok insan öncelikle yavru kedi sahiplenmeyi düşünür. Bu düşüncenin temelinde yavru kedinin aileye çok daha rahat uyum sağlayacağı inanış vardır. Ancak göz ardı edilen nokta aslında yaşlı kedi sahiplenmenin getirdiği birçok avantaj olduğu gerçeğidir. Özellikle bazı evler için yavru kedi sahiplenmek yerine yaşlı kedi sahiplenmek çok daha iyi bir tercihtir. Yavru kedilerin gelişimi devam ettiği ve bakım ihtiyaçları da bu doğrultuda daha fazla olduğu için bakımları genellikle daha zorludur.

patisini temizleyen kedi

Yaşlı Kediler Daha Temizdir

Kediler yaşlarından bağımsız olarak çok temiz hayvanlardır. Ancak yavrular çok enerjiktir ve oyun oynamayı çok severler. Bu oyuncaklara kedi kumunun içindekiler de dahildir. Yavru kediler tuvaletlerinde oyun oynayarak kedi tuvaletinde kalması gerekenleri evin etrafına saçabilirler. Yaşlı kediler ise tuvaletlerini yaptıktan sonra eşelenirler, yaptıklarını gömerler ve bir daha tuvaletle ilgilenmezler.

Yaşlı kediler aynı zamanda kendilerini yavru kedilerden daha iyi temizlerler. Yavru kediler kendilerini yaşlı kediler kadar sık yalamazlar. Evinizde yavru kedi varsa onları temizlemek için özel mendillerle temizliklerine destek olmanız gerekebilir. Yaşlı kediler çok uzun tüylü olmadıkları sürece sahipleri tarafından taranma ihtiyacı hissetmez. Tüylerinin bakımını kendilerini yalayarak yapabilirler.

Yavru kediler mama değiştirme döneminde daha kolay ishal olurlar ayrıca yavrulara bağırsak paraziti bulaşma riski de çok yüksektir. Yaşlı kediler mama değişiminden daha az etkilenirler ayrıca yaşlı kedilerin bağışıklık sistemleri de daha dayanıklıdır. Bu nedenle yavru kedilere nazaran yaşlı kediler evde daha az kazaya neden olurlar.

diş kontrolü yapılan kedi

Yaşlı Kedilerde Diş Değişimi Meydana Gelmez

Yavru kedilerin, süt dişleri yaşları ilerledikçe dökülür ve yerine yetişkinlik dişleri çıkar. Ancak bu süreç hem kedi hem de evdekiler açısından oldukça zorludur. Yavru kediler dişlerin dökülme sürecinde bulabildikleri her şeyi dişlemeye, ısırmaya ve çiğnemeye çalışırlar. Etraftaki kablolar, ayakkabı bağcıkları, mobilyalar ve daha aklınıza gelmeyecek birçok eşya tehlike altındadır. Yaşlı kediler ise çoktan yetişkinlik dişlerine sahip olduklarından böyle bir problem gündeme gelmez.

smokin kedi

Yaşlı Kediler Değişim Geçirmez

Yaşlı bir kedi sahiplendiğiniz zaman zaten yeterince olgunlaşmış bir kedi sahibi olursunuz. Yavru kediler ise büyümeye ve değişmeye devam ederler. Kısa tüylü bir kedi isterken bir anda kendinizi çok uzun tüylü bir kedinin sahibi olarak bulabilirsiniz. Ancak yaşlı kediler sahiplendiğiniz zaman böyle sürprizler ile karşılaşmazsınız.

yaş mama bekleyen kedi

Daha Az Sorunla Mücadele Edersiniz

Aynı bebekler gibi yavru kediler de yetişkin kedilere göre daha hareketli ve oyuncu olurlar. Kediler aynı zamanda çok meraklı canlılardır. Girmemeleri gereken bir yer ya da yememeleri gereken bir yiyecek onlar için çok daha çekici olur. Yavru kedileri sehpanın ya da tezgâhın üzerinde duran eşyaları yere atarken sıklıkla görebilirsiniz. Ama bu durum yaşlı kediler için geçerli değildir. Yaşlı kediler daha sakin ve daha oturaklı canlılardır.

çocukla zaman geçiren kedi

Çocuklarla Daha İyi Anlaşırlar

Evinizde küçük bir çocuk varsa yavru kedi yerine yaşlı kedi sahiplenmek genellikle daha doğru bir tercihtir. Yavru kediler, yaşlı kedilere göre çok daha kırılgandır ve çok daha kolay yaralanabilirler. Küçük çocuklar yavru kedileri okşarken, severken ya da onlara sarılırken farkında olmadan aşırıya kaçabilecekleri için istenmeyen durumlar yaşanabilir. Bu nedenle çocuklar ve yavru kediler arasındaki iletişimde çeşitli yaralanmaların meydana gelme ihtimali vardır. Ancak yetişkin kedilerde böyle bir sorun gündeme gelme ihtimali çok daha azdır.

tek başına oturan kedi

Yaşlı Kedilerin Sahiplenilmeye İhtiyacı Vardı

Yaşlı kedi sahiplenmenin en değerli güzelliği ise yaşlı kedilerin sahiplenilme açısından çok fazla şansının olmamasıdır. Yaşlı bir kedi sahiplenerek o kedinin son şansı siz olabilirsiniz. Yavru kediler çok şirin görünürler ve çok kolay sahiplenilirler. Yaşlı kedilerin sahiplenilme şansı ise çok daha küçüktür. Üstelik sahipsiz kalmak kedilerin suçu değildir. Yaşlı dostunuza bir yaşam alanı sağlayarak hayatını mutlu bir şekilde devam ettirmesini sağlayabilirsiniz.

Siz de yeni bir yol arkadaşı sahiplenmek istiyorsanız Petlebi'de bunun yüzlerce ücretsiz sahiplendirme ilanı arasında yeni dostunuz ile karşılaşabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.