Kedilerinizi Cam ve Balkon Tehlikelerinden Nasıl Korursunuz?

08.10.2023 Deniz Öz


Dışarıda yaşayan kediler, her ne kadar pek çok zorlukla karşı karşıya kalsalar da her gün farklı duyusal deneyimler yaşama fırsatına da sahipler. Ancak ev kedileri daha güvenli ve sağlıklı bir hayat yaşamalarına rağmen, büyük kısmı insanlara uygun olarak döşenmiş ve dışarıya oranla çok daha küçük bir ortamda yaşamak zorundalar. Bu durumsa uzun süredir evde yaşayan ve dışarıyla teması sınırlı olan kedilerin bile cam ve balkonlara çıkmaya meyilli olmasına neden olabilir. Kedilerin çevik ve akrobatik canlılar olmasıysa cam ya da balkondan düşerek ciddi şekilde yaralanmayacakları, belki daha kötü sonuçlarla karşılaşmayacakları anlamına gelmiyor. Eğer siz de patili dostunuzu tehlikelerden uzak tutmak için "Balkona kedi gelmemesi için ne yapmalı?", "Kedimin cama çıkmasını nasıl önlerim?" ya da "Balkonda kedimle nasıl güvenli vakit geçirebilirim?" gibi sorulara sahipseniz yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

3 beyaz kedi camdan sokağa bakıyor

Kedilerin Balkona Çıkmasını Nasıl Önlersiniz?

Kedilerin balkona sizden habersiz çıkmasını engellemenin en etkili yolu, balkon kapısını sürekli kilitli olarak tutmaktır. Böylece son derece hızlı öğrenebilen kedinizin kapıyı açma ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz. Ancak "Kedimin balkona çıkmasını nasıl engellerim?" sorusunun yanıtı bu kadar basit olmayabilir çünkü elbet balkona çıkmak isteyeceksiniz ve kediler balkon kapıları açılır açılmaz hızlı bir şekilde dışarı kaçabilir. Dolayısıyla kedilerin balkona çıkmasının engellenmesi için farklı yöntemlerin denemesi gerekli olabilir.

Balkon kapılarınız camlıysa kedinizin merakı çıkamadığı bu alanı gördükçe körüklenebilir. Örneğin balkona konan kuşlara ya da oraya gelen diğer canlılara ulaşmak isteyebilir. Böyle bir durumda balkon kapısının önüne koyu renkli bir perde asmak ve kedinizin balkonu görebildiği diğer yerler varsa benzer önlemleri oraları için de almak gerekebilir.

Kedinizin balkona çıkma isteği sıkıntıdan kaynaklanabilir. Böyle bir durumda onunla ev içerisinde oyunlar oynamanız hem enerjilerini atmaları hem de meraklarını balkondan uzak tutmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Kedinizin oynamaktan keyif alabileceği oyuncakları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Elbette oyuncakları onun önüne bırakmanız yeterli olmayabilir. Onunla birlikte oynamayı ihmal etmemelisiniz. Ayrıca gün içerisinde kendi başına oynayabilmesi için interaktif oyuncaklar almayı düşünebilirsiniz.

Kedileri cezalandırmak ya da onlara bağırmak etkili yöntemler değildir. Öncelikle, kediniz balkona çıktığı için ceza aldığını bilemeyecektir. Onlara bağırmaksa yüksek sesten rahatsız oldukları için içeri değil, aksine balkona kaçmalarına neden olabilir. Üstelik her iki davranış da kedinizle olan bağı zedeleyebilir. Bunların yerine balkon kapısına ve balkona kedilerin hoşlanmadığı kokulardan sürebilirsiniz. Bu kokular hakkında daha fazla bilgiyi "Kedilerin Sevmediği Kokular: Bilmeniz Gerekenler" adlı yazımızda bulabilirsiniz. Diğer bir alternatifse kediler yaklaştığında hava püskürten, sensörlü spreylerin kullanımı olabilir. Ancak yine kedinin korkma ihtimali bulunduğu göz ardı edilmemelidir.

Kedilerin balkona çıkmalarının engellenmesi elbette ki tek amaç olarak düşünülemez. Kedilerin gün içerisinde zaman geçirmek için balkona çıkabilmelerini sağlayan yöntemlerin değerlendirilmesi mümkündür. Balkonlar için güvenlilik fileleri ile kediler hem hava alabilir hem de onları çevreleyen dünyayı keşfedebilir. Bu noktada evin kaçıncı katta olduğu önemlidir. Dışarıdan gelen ve aşıları bulunmayan hayvanlarla temas edilmesi mümkündür. Balkona filelerin boşluklarından girebilen arıların ve böceklerin de meraklı kediler için potansiyel tehlikelerden olduğu söylenebilir.

pencereyi açmaya çalışan yavru tekir kediler

Kedilerin Cama Çıkmasını Nasıl Önlersiniz?

Kedilerin balkona çıkmasını önlemek için yapılabileceklerin bir kısmı camlar için de geçerlidir. Ancak camlar yeri geldiğinde balkonlardan bile büyük tehlike oluşturabilir. Camlar kedilerin durması ve hareket etmesi için daha küçük alanlar sunarlar, hatta bazı camlar böyle alanlara bile sahip olmayabilir. Bu yüzden kedinin aniden cama sıçraması bile tehlike oluşturabilir.

Camların gözetiminiz altındayken bile açık kalması tehlikelidir. Bu yüzden kedinizin bulunduğu ya da erişimi olduğu odalarda özel kedi korumalarının bulunmadığı camları kapalı tutmaya dikkat etmelisiniz. Sürgülü camlarınsa kedinin geçemeyeceği ya da sıkışıp kendine zarar veremeyeceği kadar açık tutulmasına özen gösterilmelidir. Üst kısımdan açılan camlar ise kedilerin iki metreye kadar zıplayabileceklerini ve o kısımdan dışarı çıkabilecekleri ya da orada sıkışabileceklerini göz ardı edilmeden kontrollü olarak kullanılmalıdır. Ayrıca patili dostlarımızın zekâsını küçümsememeli, pencereleri açmayı öğrenebileceklerini unutmamalısınız. Pencereleri kilitlemek için mandallı ve vidalı pencere kilitlerini kullanabilirsiniz.

Kedinizin cama çıkmaması, merakının cezbedilmemesi için camın önünde duran ve kendine yol olarak görebileceği koltuk gibi mobilyaları çekmeyi düşünebilirsiniz.

kitapların yanında durup dışarı bakan tekir kedi

Kedileri Güvenli Bir Şekilde Balkon ve Pencereye Nasıl Çıkartabilirsiniz?

Kedileri balkona ve pencereye çıkarmak, gerekli önlemler alındığında kediniz için eşsiz bir maceraya dönüşebilir. Dış dünyayı kontrollü olarak keşfedebilir, günün büyük kısmını dışarıyı izleyerek geçirmekten keyif alabilirler.

Kedi fileleri tüylü dostunuzun kazayla aşağı düşmesini engellemek için özel olarak tasarlanmıştır. Balkonunuza ya da camınıza bu fileleri doğru bir şekilde uyguladığınızda dostunuzun bu alanlarda güvenli bir şekilde vakit geçirmesi mümkün olur. Kedi filelerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kedinizin aşağı düşmeyeceğinden emin olsanız bile balkonda onun için zehirli olabilecek bitkilerin bulunmadığından, balkona çöp koyuyorsanız kedinin çöpe erişemeyeceğinden emin olmalısınız. Ayrıca kedinin sıkılarak korkuluklara ve fileye fazla yaklaşmaması için balkonda güvenli bir şekilde vakit geçirebileceği ona ait bir alana sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Kedinize kapalı bir pencerenin önünde durabileceği, böylece dışarıyı güvenli şekilde izleyebileceği bir alan yaratmak onu mutlu edecektir. Kedinizin konforunu maksimize edecek kedi yataklarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Ayrıca camın önüne yerleştireceğiniz bir kedi ağacı da minik dostunuz için oldukça eğlenceli bir alan olabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.