Kedilerin Sevmediği Kokular: Bilmeniz Gerekenler

24.04.2023 Aysegül Tunçay


Koku alma söz konusu olduğunda ilk akla gelen köpekler olsa da kediler de bu konuda dikkat çekici seviyede güçlü bir duyuya sahiptir. Hatta kediler koku alma duyuları ile bazı köpek ırklarının önüne geçen ve bu özellikleriyle de şaşırtan canlılardır.

Kedilerin koku alma duyusunun bu kadar güçlü olması kokuları algılama şekillerini değiştirir. Kediler kokuları insanlardan daha yoğun deneyimlerler, bu da insanların çok sevdiği kokuların kediler tarafından sevilmemesi anlamına gelir. Narenciye kokularından rahat bir uyku için önerilen lavanta kokusuna kadar pek çok insan tarafından güzel olarak kabul edilen ancak kedilerin sevmediği kokular hakkında ilginizi çekeceğini düşündüğümüz bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

portakal koklayan kedi

Narenciye Kokusu: Kediler İçin Hoş Olmayan Bir Aroma

İnsanlar için ferahlatıcı etkiye sahip olan greyfurt, limon ya da portakal gibi narenciye kokuları kediler için caydırıcı kokular arasında yer alır. Çeşitli yerlerden kedileri uzak tutmak için bu kokulardan yararlanılabilir. Örneğin kedilerin saksılardan uzak tutulması istendiği zaman saksının toprağına narenciye kabuğu yerleştirilmesi sıklıkla önerilir. Ancak dikkatli olunması gerekir. Narenciye kabukları kediler için zehirli olabileceğinden kabukların file bir torba ile yerleştirilmesi patili dostlarımızın güvenliği açısından önemlidir.

Kedilerin sevmediği kokular arasında öne çıkan narenciye kokusunu sprey formunda döşemelere ya da kedilerin tırmalamasının istenilmediği yerlere sıkmak da caydırıcı bir yöntemdir. Kediler belirli bir bölgeden uzaklaştırmak istenildiği zaman onlar için güvenilirliği kanıtlanmış uzaklaştırıcı ürünler kullanılması daha güvenilirdir. Kediler için güvenle kullanılabilecek kedi uzaklaştırıcı spreyleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

lavantaların arasında başını yukarıya kaldıran kedi

Kediler ve Lavanta: Sevmedikleri Bir Çiçek Kokusu

Kediler lavanta kokusundan hoşlanmazlar. İnsanlar için rahatlatıcı etkisi olan lavanta, kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Lavanta aynı zamanda kediler için zehirlidir. Bu nedenle kedilerin lavanta yağı ya da bitkisi ile temas etmesine, bunları yemesine izin verilmemelidir.

Seyreltilmiş lavanta kokusu kedi kovucu olarak kullanılabilir. İnsanlar tarafından sevildiği için kedilerin tırmalamaması gereken koltuklara ya da kazmaması gereken saksılara sprey şişesine konulmuş, seyreltilmiş lavanta kokusunun sıkılması bu alanlardan kedileri uzak tutmak için etkili bir çözüm olabilir.

kahve çekirdeklerinin yanında duran kedi

Kedilerin Kaçındığı Diğer Kokular

Bir kedinin yaklaşık olarak 200 milyon koku alıcısı vardır ve bu da kedilerin koku alma duyuları ile insanlarınki arasında 14 katlık bir fark olduğu anlamına gelir. Kedilerin kokuları insanlardan çok daha yoğun bir şekilde algılaması da yukarıda bahsettiğimiz gibi pek çok kokudan hoşlanmamalarına neden olur. Üstelik bu kokular lavanta ve narenciye kokularıyla da sınırlı değil.

"Kediler hangi kokuyu sevmez?" sorusunu sorduğunuz anda yüzlerce yanıt almak mümkün. Kediler muz, hardal, acı biber, kadife çiçeği, sedef, nane gibi çeşitli bitkilerin kokusunun yanı sıra insanların günlük hayatta sıkça kullandığı pek çok ürünün kokusundan da hoşlanmazlar.

Temizlik için kullanılan deterjanların kokuları kediler için fazlasıyla rahatsız edicidir. Bunun yanı sıra farklı amaçlar için kullanılabilen sirke kokusu da kedilerin pek hoşlanmadığı kokular arasında yer alır.

Kedilerin hoşlanmadığı kokular listesinde yer almasıyla pek çok insan için şaşırtıcı olacak bir diğer koku ise kahvedir. Kedilerin kahve kokusundan hoşlanmamasının temel nedeninin kafeinin kediler için zehirli olması olduğu düşünülüyor. Bir diğer düşünce ise kedilerin evcilleşme sürecinde kahvenin yaygın olmaması ve kedilerin bu kokuya hiç alışmaması.

Kedilerin sevmediği kokulardan bahsederken insanların sevdiği kokular öne çıksa da kedilerin titiz canlılar olduğu ve temizlenmemiş bir kedi tuvaletinin tıpkı insanlar gibi onlar için de kötü kokular arasında yer aldığı unutulmamalıdır.

Kediler çiftleşmek ve yavrularını büyütmek için bir araya gelen, bunların dışında ise yalnız yaşayan canlılar oldukları için idrarlarında kokularının imzası olan feromonlar bulunur. Bu, kedilerin bölgelerini işaretlemesine ve vahşi doğada hayatta kalmalarına yardımcı olur.

Ancak kediler kendi idrarlarının kokusuna duyarlı olabilecekleri gibi birlikte yaşadıkları kedilerin idrar kokularına karşı da duyarlı olabilirler. Kedilerin idrarlarındaki amonyak kokusunun tuvalette birikmesi kediler için oldukça rahatsız edicidir. Amonyağın sert kokusu çok kuvvetlidir ve kediler bu kokudan hiç hoşlanmazlar. Ayrıca bu koku solunum sistemini ve gözleri de tahriş edebilir. Bu nedenle kedilerin rahatsız olmasını önlemek için kedi tuvaletinin düzenli olarak temizlenmesi gerekir.

burnu akan kedi

Kedilerin Sevmediği Kokulara Özellikle Dikkat Edilmeli

Kedilerin bazı kokuları sevmemesi kokuya neden olan maddelerin kediler için zehirli ve zararlı olmasıdır. Narenciye, lavanta ve kahve bunun için en güzel örneklerdir ancak kedilerin kaçındığı diğer kokulara da dikkatli yaklaşmak gerekir. Temizlik malzemesi ya da kedi kumu seçiminde güzel kokusuyla öne çıksa da kedilerin koku tercihlerine uygun olmayacak seçimlerden uzak durulmalıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.