Kediler Mutlu Olur mu? Kediler Mutluluklarını Nasıl Belli Eder?

26.02.2023 Deniz Öz


Birlikte geçirdiğimiz vakitlerde mutluluğumuza mutluluk katan patili dostlarımızın bizimle aynı duyguları paylaşıp paylaşmadığını siz de merak ediyor musunuz? Eğer cevabınız evetse sizi mutlu edecek bir haberimiz var. Yapılan araştırmalara göre kedilerin duygusal ya da davranışsal etkilere cevap verebilmesi mümkün.

Her ne kadar kediler ve insanlar benzer derinlikte ve çeşitlilikte duygulara sahip olmasalar da bu aramızda hiç benzerlik olmadığı anlamına gelmez. Tıpkı bizim gibi kediler de mutlu hissedebilirler. Ancak duygularını belli etme şekilleri çok daha farklıdır. Kedilerin mutlu olduklarında nasıl tepkiler verdiğini anlamak ise onların mutluluklarını sürdürmesine yardımcı olmak için önemli bir anahtardır. Bu yazımızda kedilerin mutluluklarını nasıl belli ettiğine dair bilgilere ulaşabilirsiniz.

yatan yeşil gözlü kedi

Kedilerin Mutluluklarını Belli Etme Yöntemleri

Mutluluğu belli etme yöntemleri kediden kediye değişiklik gösterebilir ve her kedi içerisinde bulunduğu duygusal durumu kendine özgü bir şekilde göstermeyi tercih edebilir. Ancak bu yöntemler çok çeşitli olmadığı için yine de kedilerin mutlulukları kolay bir şekilde anlaşılabilir.

Mırlama

Mırlama kedilerde en yaygın görülen memnuniyet ve mutluluk belirtisidir. Elbette kedilerin çok nadir olarak korktuklarında ya da yaralandıklarında rahat hissetmek için mırlayabilecekleri gerçeği de göz ardı edilmemelidir.

Eğer kedinizin rahat bir pozisyonda yatarken mırladığını görürseniz bu onun o anda çok mutlu olduğu anlamına gelir. Bu ses kedilerin boğazında yer alan bir kasın titreşiminden kaynaklanır. Kedi nefes alıp verdikçe bu kas titreşir ve mırlama sesi çıkar. Kedinizi tararken ya da ödül maması ile buluşturunca bu sakinleştirici sese tanıklık edebilirsiniz. Kedinizi mutlu edecek ödül maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Göz Kırpma

Kedilerin mutlu olduklarını belirtmelerinin bir diğer yöntemi ise yavaşça gözlerini açıp kapatmalarıdır. Eğer kediniz rahat bir şekilde yatmışken size bakarak gözlerini yavaşça kırpıyorsa bu size yaptığı bir iltifattır. Kediler bu hareketi çok sevdikleri ve bağlılık duydukları kişiye karşı yaparlar. Kedinizin size bu hareketi yapması onun size çok derinden bağlı olduğunu gösterir.

gözleri kapalı kedi oturuyor

Konuşma

Kediler kendi aralarındaki iletişimlerinde miyavlamayı değil feromonları kullanmayı tercih ederler. Miyavlamayı ise insanlarla iletişimleri için saklarlar. Bazı kedilerin mutlu olduklarında miyavlamaya başlayarak sahipleriyle konuşmaya çalışması bu durumun bir sonucudur.

Kediniz size bakarak miyavlamaya başlarsa bu onun sizinle etkileşime geçmeye çalıştığını gösterir. Hatta bazı kediler sahipleri yumuşak bir sesle cevap verdiğinde buna çok sevinir ve daha çok miyavlamaya başlar. Bu nedenle eğer kediniz mutlulukla size miyavlıyorsa ona cevap vermeyi deneyebilirsiniz.

Masaj Yapma

Masaj yapmak kediler için bir diğer mutluluk gösterme şeklidir. Kedilerin ön patileriyle yaptığı bu masaj hareketi aynı zamanda yoğurma olarak da adlandırılır. Bu davranışın altında yatan nedenin ne olduğu hâlâ tam olarak bilinmemektedir. Yavru kedilerin anneleri tarafından emzirilirken bu davranışı göstermelerinden dolayı masaj hareketini yapan kedilerin yavruluk dönemlerini hatırladığı ve mutlu olduğu düşünülmektedir.

göbeğini açıp yatan kedi

Oyun Oynama

Kediniz özellikle sizin yanınızdayken mutlu ve rahat hissediyorsa sizinle daha fazla etkileşime geçmeye çalışır. Bunu genellikle yüzünü ya da vücudunun yan tarafını size sürterek yapar.

Kedinizin bu hareketleri yapması aynı zamanda oyun oynamaya da hazır olduğunu gösterir. Kedinizin gün içerisinde oyun oynaması ve egzersiz yapması onun hem fiziksel hem de mental sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu nedenle kediniz böyle bir bağlılık hareketiyle yanınıza geldiğinde bunu onunla oyun oynamak için ideal bir zaman olarak görebilirsiniz. Kediler için farklı oyuncakları buradan inceleyebilirsiniz.

Kedinizi Gözlemleyin

Her ne kadar kediler mutluluklarını göstermek için farklı yollar tercih etseler de bunların kolay anlaşılabilir olması bizim onlarla olan ilişkimizde önemli bir avantajdır. Kedinizin hareketlerini yakından gözlemleyerek nasıl bir ruh hâli içerisinde olduğunu kolayca ayırt edebilir, bu mutluluğu sürdürebilir kılmanın yollarını keşfedebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.