Kediler Nasıl Ödüllendirilmeli?

Kediler Nasıl Ödüllendirilmeli?

01.10.2023 Deniz Öz


Kediler özgürlüklerine düşkün, hayatlarının kontrolünü ellerinde tutmak isteyen canlılar. Bir kediye "Hayır," demek ve istemediğiniz davranışı yapmasını engellemek onu hayal kırıklığına uğratacaktır. Onları sevmemizin en büyük sebeplerinden biri olan bu karakterleri, onların eğitilemeyeceği ya da belirli davranışlara alıştırılamayacağı fikrinin en önemli dayanağıdır. Ancak yetişkin ve yavru kediler ödüllerin doğru kullanılmasıyla olumlu davranışlara yönlendirilebiliyor, onlara ödül maması verme temel eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlamaları için teşvik edici bir etmene dönüşebiliyor. Üstelik kedileri ödüllendirmenin bağ kurma gibi farklı faydalarının deneyimlenmesi de mümkün. Eğer siz de kedinizi ödüllendirmek için neler yapabileceğinizi, onlara ne kadar ve nasıl ödül maması verilebileceğini merak ediyorsanız "Kediler nasıl ödüllendirilmeli?" sorusunun cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

yerde oturan yukarı bakan British shorthair cinsi kedi

Kediler İçin En İyi Ödüller

Olumlu pekiştirmeye dayalı, ödül bazlı bir eğitim sayesinde kedilerin sergiledikleri ve aranızdaki ilişkiyi kötü etkileyen davranışların daha iyi bir alternatifle değiştirilmesi mümkün. Bu değişimin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi içinse kedinin karakterini ve hangi tip ödüllerden daha çok hoşlandığını keşfederek başlamak gerekebiliyor. Aşağıdaki dört farklı ödül, kedinizin kendini ödüllendirilmiş hissetmesini sağlamasıyla öne çıkıyor.

Ödül Mamaları

Kedilerin ödüllendirilmesi için en sık kullanılan ödül mekanizmalarından biri kedi ödül mamalarıdır. Kediler için özel olarak formüle edilmiş ödül mamaları, pek çok kedinin hoşuna gider. Sizin de kediniz lezzetli atıştırmalıklardan hoşlanıyorsa ona günlük alması gereken kalorinin %10'unu geçmemek kaydıyla ödül maması vermeyi düşünebilirsiniz. Kedi ödül mamalarının içeriğinde genellikle kedilerin ihtiyaç duyduğu vitaminler ve diğer besinler de bulunabilir. Ayrıca kuru ve sıvı ödül maması gibi farklı türlerde ödül mamaları arasından kedinin yaşı ve beğenileri doğrultusunda seçim yapılabilir. Dikkat edilmesi gerekenlerden biri, kedi ödül mamalarının doğru zamanda sunulmasıdır. Ana öğünlerinden hemen önce ödül maması ile buluşan kediler öğünlük ihtiyaçlarını tam olarak alamadan, ödül mamaları ile doyabilir.

Oyuncaklar

Oyuncaklar hem kedilerin ihtiyaç duyduğu oyun seanslarının parçası olabilmeleri hem de kendilerini ödüllendirilmiş hissetmelerini sağlayabilmeleri açısından faydalı. Kedi oltaları, toplar, tırmalama tahtaları ve interaktif oyun oynamayı mümkün kılan ürünlerin yer aldığı geniş bir yelpaze kedinizi mutlu etmenizi sağlamak için size yardımcı olabilir. Üstelik kedi oyuncakları kedilerin enerjisini atması, mental olarak uyarılmaları ve egzersiz yaparak sağlıklarını desteklemesi açısından da önemli. Kediniz istemediğiniz bir davranışta bulunduğunda, onu sevdiği bir oyuncakla davranış değişikliğine yönlendirmeyi ve bunu yaptığında ödüllendirmeyi deneyebilirsiniz. Elbette bunun için öncelikle davranışın sonlanmasını ve kedinizin sakinlemesini beklemeniz önemli. Aksi durumda istenmeyen bir davranış oyunla pekiştirilebilir ve kalıcı hâle getirilebilir.

Fiziksel Övgü

Bazı kediler fiziksel temastan pek hoşlanmıyormuş gibi gözükse de kedilerin fiziksel övgüyle ödüllendirilmesi mümkün. Bunun doğru bir şekilde yapılabilmesi için kedinizin beden dilini okumayı da gerektiriyor. Ayrıca kedinizin fiziksel temas konusunda size güvenmeli ve fiziksel temas kurmak için doğru ruh hâlinde olmalı. Eğer kediniz böyle bir ödülden hoşlanıyorsa onu ödüllendirmek için okşayabilir ya da tarayabilirsiniz. Fiziksel övgüde bulunurken, kedilerin genellikle baş bölgelerinden sevilmekten hoşlandığını, göbeklerinden sevilmekten pek hoşlanmadıklarını göz ardı etmemelisiniz.

Sözlü Övgü

Genellikle köpekler karşısında kullanılsa da sözlü övgü kedilerin ödüllendirilmiş hissetmesini sağlayabilir. Onu takdir ettiğinizi belirten bir ifadeyi yüksek sesle olmamak kaydıyla kedinize söyleyebilirsiniz. Bunun karşısında olumlu tepki verdiğini hissederseniz sözlü övgüyü de olumlu pekiştirmede bir araç olarak değerlendirebilirsiniz.

tırmalama tahtasına dayanan yavru kedi

Sıvı Kedi Ödül Mamaları: Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıvı kedi ödül mamaları, kedilere sunulabilecek lezzetli ve faydalı atıştırmalıklar arasında yer alır. Sahip oldukları besin değerlerinin yanı sıra kedilerin ihtiyaç duydukları sıvı alımına katkıda bulunması ve tırnak kesimi, tüylerin taranması gibi bakım süreçlerinde daha uzun sürede tüketilmelerinden ötürü kedinin ilgisini daha uzun süre üzerinde tutmasıyla sıvı ödül mamaları evcil hayvan sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilir. Ancak bu faydaların deneyimlenmesi için doğru sıvı kedi ödül mamalarının tercih edilmesine ve daha önce belirttiğimiz gibi günlük kalori alımlarının %10'unu geçmemesine dikkat edilerek verilmesine de özen gösterilmelidir.

Vet's Plus Karışık Çeşitli Sıvı Kedi Ödül Maması; paket içeriğindeki somonlu, ton balıklı, okyanus balıklı, tavuklu, kril ve tavuklu çeşitleriyle kedilere lezzet çeşitliliği sunma noktasında ideal tercihlerden biridir. Vet's Plus sıvı kedi ödül mamaları zengin vitaminler ve mineraller barındıran temiz içeriği sayesinde patili dostunuzun cilt ve tüy sağlığını, hücre yenilenmesini destekler. Formülündeki taurin ile kedinizin retina ve kalp kaslarının gelişimine katkıda bulunur. %75 et içeriği ile dikkat çeken Vet's Plus markalı sıvı kedi ödül mamaları en seçici kedilerin dahi kalbini fethedecektir. Siz de %100 orijinal ürün garantisi sunan Petlebi.com'dan temin edebileceğiniz Vet's Plus sıvı kedi ödül mamalarıyla değerli dostlarınızın ödül ve lezzet beklentilerini karşılayabilirsiniz.

oyun oynayan Bengal cinsi kedi

Kedileri Ödüllendirmenin Psikolojik Etkileri: Güvenli Bağ Kurma Yolları

İstemediğiniz bir davranışta bulunduğunda, söz konusu yetişkin ya da yavru kediler olsun, onları cezalandırmak aranızdaki ilişkiyi olumsuz etkileyecektir. Olumlu pekiştirme yöntemlerine başvurulmasıysa onların da konforunu artıracak davranışlar sergilemeleri bakımından etkili bir motivasyondur.

Örneğin tırnaklarının kesilmesi kedi bakımının temel aşamalarından olmakla birlikte onlar için stresli bir süreç hâline gelebilir. Stres ise kedilerin genel sağlıkları için son derece zararlıdır. Ödül mamaları kullanımı gibi bir ödüllendirmenin tercih etmesi, kedinin bu stresli süreci daha olumlu olarak görmesine yardımcı olur. Bununla birlikte onu ödüllendiriyor olmanız, sizi de güzel anlarıyla ilişkilendirmesini sağlayabilir. Sonuçta onu mutlu ediyor olacaksınız ve bu mutluluğunun kaynağının siz olduğunu bilecek.

Kedilere ödül maması vermenin aranızdaki bağı güçlendirmenin yanı sıra başka psikolojik faydaları da vardır. En basitinden, onu ödüllendirmeniz mutlu hissetmesini sağlar. Ödül maması vermek, okşamak ya da birlikte oyunlar oynamak kedilerin psikolojik olarak sevildiklerini hissetmesinin yöntemleri arasında yer alır. Tüm bu pozitif pekiştirme yöntemleri kedinizin kendisine ve insanlara olan güveninin artmasına da sağlayacaktır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.