Kedilerde Ağız Ülserleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kedilerde Ağız Ülserleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

21.12.2022 Aysegül Tunçay


Ağız içi ülserleri en basit hâliyle ifade etmek gerekirse ağız içerisinde özellikle yanak, diş eti, dil ve hatta boğazda oluşan ağrılı yaralardır. Bu ülserlerin önemli bir kısmını dışarıdan bakınca görmek oldukça zordur. İltihap oluşması hâlinde kedilerin yutkunmasını ciddi biçimde zorlaştırır. Aşırı durumlardaysa kedi mama yiyemez ve ciddi bağışıklık sistemi problemleri yaşar. Açık yaraya bakteri bulaştığında ve tedavi edilmediğinde problemi daha da kötüleştirecek enfeksiyon meydana gelir.

Kedilerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ağız ülserleri gelişebilir. Bu ülserler oldukça ağrılıdır ve bu da kedide ciddi rahatsızlığa neden olur. Tedavi edilmediğinde ise daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

dişlerine bakılan kedi

Kedilerde Ağız Ülserlerinin Nedenleri ve Belirtileri

Birçok faktöre bağlı olarak ağız ülseri görülebilir. Genellikle en sık görülen neden ağız içi hijyeninin yetersiz olmasıdır. Dişin yüzeyinde biriken plak ve bakteriler boğazda ve ağızda ağrılı yaralara yol açar. Ağız ülserinin diğer nedenleri arasında;

  • Yetersiz beslenme,
  • Metabolik yetersizlikler,
  • Enfeksiyonlar,
  • Asitli gıdalar,
  • Yeteriz bağışıklık sistemi tepkisi bulunur.

Ağız içi ülserleri çeşitli belirtiler göstererek ve davranış değişikliklerine neden olarak kendisini belli edebilir. Eğer bunlardan birini ya da birkaçını görürseniz kedinizin ağzını kontrol etmeniz tavsiye edilir. Ancak boğazda meydana gelebilecek olan ülserleri fark edemeyebilirsiniz. Bu nedenle kedinizde ülser olabileceğinden şüphelenirseniz bu konuda veteriner hekime danışmanız gerekir. En yaygın görülen ağız ülseri belirtileri arasında,

  • Ağız çevresinde kızarıklık,
  • Diş etinin beyazlaması ya da sararması,
  • Sızlanma benzeri miyavlama,
  • Yemek yememe,
  • Kusma yer alır.

Bazı kedilerde sadece bir belirti görülürken bazı kedilerde bu belirtilerin birkaç tanesiyle aynı anda karşılaşılabilir.

dişi fırçalanan kedi

Kedilerde Ağız Ülserlerini Önleme Yöntemleri

Ağız ülserinin meydana gelmesini ya da meydana gelmesi durumunda giderek kötüleşmesini önlemek için yapılabilecek bazı şeyler vardır. İlk olarak kedinizin dişlerini, ağız içini düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir. Kedinin ağzında herhangi bir yara, kesik ya da lezyon olmadığından emin olmalısınız.

Kedinin yeteri kadar gıda ile sağlıklı bir şekilde beslendiğinden emin olmak bir diğer önleme yöntemidir. Kedinizi ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlayan dengeli ve sağlıklı mamalar ile beslemek bu gibi problemlerin önemli bir kısmının önlenmesine yardımcı olur.

Kedilerde ağız problemlerini önlemenin etkili yollarından birisi de diş fırçalamadır. Ancak diş fırçalama her kedinin hoşuna giden bir aktivite değildir. Özellikle yavruluk döneminden itibaren alışmamış kedilerde bunu yapmak daha zordur. Eğer sizin kediniz de diş fırçalamaktan hoşlanmıyorsa ya da buna alışmamışsa diş temizleme özelliğine sahip ödül mamalarını deneyebilirsiniz. Bunlar dişlerin etrafında biriken plakları temizlemeye yönelik özel olarak geliştirilen mamalardır. Kedilerin farklı ihtiyaçları için özel olarak formüle edilen ödül mamalarını buradan inceleyebilirsiniz.

ağız ve diş kontrolü yapılan kedi

Kedilerde Ağız Ülserlerinin Tedavi Yöntemleri

Ağız ülseri tedavisi uzun sürebilir. İlk olarak ülsere neden olan durumun veteriner hekim tarafından teşhis edilmesi gerekir. Gıda alerjisi kaynaklı durumlarda kedinin mamasının değişmesi ve hipoalerjenik mamaya geçmesi yeterli olabilir. Ülserin enfeksiyon kapması durumunda ise antibiyotik tedavisi uygulanır. Nadiren de olsa dişi etkileyen bir enfeksiyon ile karşılaşıldığında etkilenen dişin çekilmesi gerekebilir. Bunlara ek olarak veteriner hekim tarafından önerilmesi durumunda iyileşme süresince kedinin dişlerini kedilerde kullanıma uygun olan ürünlerle fırçalamak tedaviye yardımcı olabilir. Kedinizin ağız içi hijyeninin sağlanması hastalığın daha da kötüye gitmesine engel olur.

Problemin etkili bir şekilde tedavi edilebilmesi ve ülserin tamamen iyileşmesi için tedavi süresince veteriner hekimin önerileri eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir. Aksi takdirde ülser tam iyileşmeden tekrarlayabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.