Kediler Neden Evden Kaçar? Kedilerde Kaçmayı Engelleme Yolları

15.07.2021 Deniz Öz


Bir kedi sahiplendiyseniz artık mutluluk kaynaklarınız kadar endişe kaynaklarınız da artacaktır. Sağlığı yerinde mi, yeterince beslendi mi, biraz çekingen davranıyor psikolojisi mi bozuldu? gibi düşünceler zihninizi meşgul edecektir. Ne yazık ki bazı korkularınızın da açığa çıkması normaldir. Kedilerin evden kaçması kedilerle yaşayan birçok kişi için kontrol altına alınması en zor korkuların başında gelir. Kediler meraklı doğalarının peşinden kaçmaya eğilimli canlılardır. Birçok farklı neden "kediler neden evden kaçar?" sorusunun yanıtı olarak karşımıza çıkabilir. Kedilerin evden kaçma nedenlerinin doğru tespit edilmesi ve kedilerin evden kaçması için gerekçelerin ortadan kaldırılması büyük bir öneme sahiptir. Bu yazımızda "kediler neden kaçar?" sorusunun yanıtlarını ve kedilerin evden kaçmasını önleme yollarını bulabilirsiniz.

Perdenin arkasına geçen kedi

Kediler Neden Evden Kaçar?

Kediler kendi güvenlikleri için tutuldukları yaşam alanlarından zaman zaman kaçmayı deneyebilirler. Birçok kedinin amaçlarına ulaştıkları ancak konfor bölgelerinin dışına çıktıkları anda maruz kaldıkları duyusal yükleri kaldıramayıp geri döndükleri bilinir. Ancak bazıları amacına ulaştığı anda sahip oldukları özgürlüklerin peşine takılıp ne yazık ki geri dönmeyi tercih etmeyebilir. Dış ortam kediler için büyük tehlikelerle çevrilidir. Geçtiğimiz günlerde "Ev Kedileri Dışarıya Çıkarılmalı mı?" sorusunun yanıtlarını verdiğimiz bir blog içeriğimizi sizlerle paylaşmıştık; okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Dış dünyanın kediler için çeşitli tehditler barındırması kaçma davranışını sıklıkla tekrarlayan kedilerin neden bu davranışı sergilediklerinin belirlenmesini ve bu doğrultuda önlem alınmasını gerektirir.

dışarıya bakan, oturan kedi

Kediler Neden Kaçar? Kediler Neden Kaçmaya Çalışır?

Kediler vahşi doğada avlarını takip eden, onları yakalayan, onlarla beslenen ve daha sonra yuvalarına geri dönen yetenekli avcılardır. Güçlü bir üreme dürtüleri vardır ve gündüz zamanlarından ziyade gece vakitlerinde içgüdüsel davranışları harekete geçer. Evcil kedilerin içgüdüleri, vahşi doğada yaşayan kedilere oranla daha az baskınlık gösterse de bu içgüdülerin tamamen yok olduğunu varsaymak büyük ve hatta tehlikeli bir yanılgı olabilir.

Ev kedileri dışarıda ya da doğada yaşayan kedilere oranla çok daha güvende olurlar, düzenli olarak beslenirler ve aç kalmazlar. Yine de avcılık içgüdüleri bazılarında o denli güçlü olur ki onları evde tutmak büyük bir mücadele halini alabilir. Evde yaşayan kediler çiftleşme güdülerini takip etmek için de kendilerini ev dışarısına atmayı deneyebilirler. Özellikle kısırlaştırılmamış kedilerde çiftleşme için kaçma çabasına çok sık rastlanır. Onları kaçmaya iten bir diğer neden de bölgeci yapılarının olduğu düşünülür. Yalnızca ev içini değil ev çevresini de bölgesi olarak işaretlemek isteyen ev kedileri dışarı kaçmaya istekli olur. Özellikle ev çevresinde çok kedi yaşıyorsa "kediler neden kaçar?" sorusuna bölgecilik eğilimi ile yanıt verilebilir.

Evden Kaçmaya Çalışan Kedileri Durdurma Yolları

Madem kedilerin evden kaçması nedenleri söz konusu olduğunda içgüdüsel davranışlarının etkisi yadsınamıyor, o zaman en geçerli yöntemin keşfedilmesi dostlarımızı evde tutabilmek için büyük bir gereksinime dönüşüyor. Eğer dışarıda gördüğü kedilerin yanına gitmek ya da bölgeci davranışlarını sergilemek isteyen bir kediniz varsa pencerelerden görüşünü engelleyecek tedbirler alarak basit bir çözümle sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Fakat bu önlem her zaman işe yaramayabilir. Bu gibi bir durumda diğer alternatifleri denemelisiniz.

çimenlerin önünde uzun beyaz tüylü kedi

Evden Çıkışını Engellemek İçin Eğitimin Gücünü Kullanın

Kediler de belli bir oranda eğitim alabilen canlılardır. Dışarıya ne zaman çıkmaya ve evden kaçmaya çalışırsa onu net, sert olmayan ve kararlı bir ses tonuyla uyarabilirsiniz. "Hayır" diyebilir ya da bir iki kez el çırpabilirsiniz. Daha sonra onu leziz ödül mamaları ile buluşturup bu süreci sıklıkla tekrarlarsanız siz ne zaman kararlı bir şekilde karşısına çıkarsanız size gelirse ödül maması yiyeceği fikrine sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Kedi ödül mamaları için buraya tıklayabilirsiniz.

Evden Çıkışını Keyifsiz Hale Getirin

Kediler içgüdülerinin peşinde gitmeye eğilimli olsalar da konforlarına oldukça düşkün canlılardır. Onların çıkma potansiyeli olan yerlere çift taraflı bant takılması onlarda yasak bölge algısı oluşturabilirler. Aynı şekilde kedileri uzak tutmak için kokuların gücüne de başvurulması mümkündür. Bu konuda kedi uzaklaştırıcı ürünler süreci bir hayli kolaylaştıracaktır. Kedi uzaklaştırıcı ürünlere buradan ulaşabilir, ürün detaylarını inceleyebilirsiniz.

tırmalama tahtasının yanında yatan gri kedi

Ona Eğlenceli Alternatifler Sunun

Dışarı kaçarak yeni keşifler yapmak isteyen bir kediyi evde tutmaya çalışmak en güvenli yöntemdir ancak onların da eğlenceli vakit geçirmesinin sağlanması gerekir. Kedilerin içgüdüsel davranışlarından bir tanesi de tırmanmaktır. Başka bir davranışını destekleyerek onun evden kaçma ihtiyacını azaltabilirsiniz. Bu kapsamda kedi evleri, kedi tırmalama tahtaları büyük bir konforla buluşmanızı sağlayacaktır. Kedi evleri ve kedi tırmalama tahtaları için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedinizi Kısırlaştırabilirsiniz

Kediler kısırlaştırılmadıkları takdirde üreme istekleri ile sıklıkla evden kaçış yolunu arayabilirler. Nitekim "kediler neden evden kaçar?" sorusuna ilk yanıtlardan biri de bu güdüdür. Henüz kısırlaştırılmamış bir kediniz varsa ve evden kaçışını engellemekte zorlanıyorsanız veteriner hekimlerden de görüş alıp kısırlaştırma sürecini başlatabilirsiniz. Kedilerde kısırlaştırma hakkında detaylı bilgi için blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kediniz İçin Güvenlik Tedbirleri Alın

Kediler zaman zaman cesur, zaman zaman sakarlıkları nedeniyle istemeseler de evden uzaklaşabilirler. Kaçmaya eğilimli bir kedi için tüm tedbirler alınmış olsa da onları durdurmak her zaman mümkün olmayabilir. Bu durumla kapı ve pençelerde kedi güvenlik ürünlerinin kullanılması gerekli olabilir. Bu ürünler sayesinde dostunuzun evden kaçmasını engelleyebilir ve sokakta karşılaşması muhtemel tehlikelere karşı onu koruyabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.