Kediler Eski Sahiplerini Unutur mu?

13.07.2021 Aysegül Tunçay


Kediler ile iletişim kurmak ve onların duygu durumlarını anlamak kolay değildir. İnsanlar için kedileri tam anlamıyla anlamak zor olabilir. Onların davranışlarını doğru değerlendirebilmek için hem iyi bir gözlemci olmak hem de onlarla kaliteli zaman geçirmek önemlidir. İnsanlar kedileri anlamak için çabalarken kediler onlara hafızalarında yer veriyor mu? Bu pek çok kedi sahibinin merakla sorduğu sorulardan birisidir. Özellikle de farklı bir sahibi olan kedinin yeniden sahiplendirildiği durumlarda bu soru çok daha net gündeme gelebilir. Kedilerin hafızaları ve insanlarla olan ilişkileri oldukça merak konusu olduğu için bu yazımızda kediler eski sahiplerini unutur mu? sorusuna cevap verirken aynı zamanda kedilerin hafızalarına dair ilginç bilgiler paylaşacağız.

Kedilerin Hafızası

Kedilerin hafızası oldukça güçlüdür ve onlara "fil hafızalı" demek yanlış olmaz. Ancak ne kadar güçlü bir hafızaları olsa da kısa süreli hafızaları pek güçlü değildir. Yapılan araştırmalar pek çok hayvan da olduğu gibi kedilerin de kısa süreli hafızalarının iyi olmadığını göstermiştir. Kısa süreli hafızanın gerçekten de kısa süreli olması pek çok insan için soru işareti olsa da kedilerin gereksinimlerini karşılamaları ve güvenli bir şekilde hayatta kalmaları için kısa süreli hafızaya ihtiyaçları yoktur. Onlar hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları bilgileri ilişkisel hafızalarını kullanarak elde ederler. Barınma, beslenme gibi gereksinimleri için bu hafızaları onlara yol gösterir. Yemek saati olmayan bir kedi konserve sesi duyduğu zaman yanınıza geliyorsa bu ilişkisel hafızasının neden olduğu bir harekettir. Kedilerin insanları yiyecek, barınma ve bakım ihtiyaçlarını karşılayan onlara sevgi gösteren canlılar oldukları için ilişkisel hafızalarını kullanarak hatırlarlar. Farklı bir bakış açısı ile kedilerin sadece ihtiyaçlarını karşılayan insanları hatırladığı düşünülebilir ancak kediler de köpekler gibi olumsuz davranışları hatırlarlar.

kediler sahiplerini unutur mu

Kediler Sahiplerini Unutur mu?

Kediler daha önce zaman geçirdikleri diğer evcilleri, onlara ilgi gösteren insanları ve onları rahatsız eden insanları hatırlayabilirler. Yapılan araştırmalar bir kedinin uzun süreli hafızası bir köpeğinkinin yaklaşık 200 katı olduğunu göstermiştir. Ancak kediler hatırlama konusunda köpeklerden daha seçici olabilirler. Bu seçici davranış biçimi köpeklerin daha iyi hatırladığının düşünülmesine neden olsa da kediler bu konuda çok daha başarılıdırlar ama bunu göstermezler. Kediler gerçekten onlara iyi davranan insanlarla yeniden karşıladıklarında onlara karşı çok sevgi dolu hareketlerde bulunabilirler. Tam tersi kötü yaklaşım gördükleri bir insana karşı yarın yokmuş gibi kin tutabilirler. Bu nedenle kedilerin eski sahiplerini unutup unutmaması tamamen sahibi ile nasıl bir ilişkisi olduğuna bağlı olarak değişir. Kediyle çok ilgilenmeyen ama kötü de davranmayan bir sahibinin kedi tarafından hatırlanmama ya da bir diğer deyişle umursanmama ihtimali vardır. Ama olumlu ya da olumsuz bir ilişki geliştiren kedi sahipleri mutlaka hatırlanacaktır.

Kediler Sahiplerini Özler mi?

Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler. Kedilerin özlediğini gösterme yöntemleri çok farklı olabilir. Sahibini özleyen bir kedi strese girerek hastalanabilir. Erken dönemde annesinden ayrılan bir kedi sahibi ile çok güçlü bağ kurduysa mutlaka sahibinin yokluğunu fark eder ve özlem dolu davranışlar sergileyebilir.

Eski Sahibini Özleyen/Hatırlayan Kedilere Nasıl Davranılmalı?

Bir şekilde eski sahibi ile yolları ayrılan bir kedi ile karşı karşıya kaldığımız zaman öncelikli olarak çok anlayışlı ve sabırlı olmamız gerekir. Kediler sahiplerini unutur mu?, kedim eski sahibini özlüyor mu? gibi sorularla kendinizi yormak yerine yeni yol arkadaşınız ile geçireceğiniz zamana odaklanmanız daha doğru olacaktır. Kedilerin yeni evlerini ve sahiplerini benimsemesi zaman alır. Bu nedenle sabırlı davranmak ve kediyi baskı altında hissettirecek davranışlardan uzak durmak gerekir. Kediler köpeklerden çok farklı olarak sahiplerinin isteklerini yerine getirme konusunda her zaman çok hevesli değillerdir. Bu nedenle aylarca sürecek olsa bile kedinin yeni evine ve sahibine alışmasını sabırla beklemek gerekir. Kediyi sürekli sevmeye çalışmak, oynamaya çalışmak kedinin uzaklaşmasına neden olabilir. Kediler taleplerini iyi şekilde ifade edebilen canlılar oldukları için oyun oynama, taranma, kaşınma gibi isteklerini hareketleri ile belli edebilirler. Bir kedinin eski sahibini özlemesi yeni sahibine alışmayacağı ve yeni sahibini de özlemeyeceği anlamına gelmez. Her ilişkide olduğu gibi bu ilişkide de özveri istenilen sonucu almak için önemlidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.