Kedilerin Bakım Süreçlerini Kolaylaştırmanın Yolları

30.08.2023 Deniz Öz


Kedi sahiplenenlerin en temel sorumlulukları arasında yer alan kedi bakımı; kedilerin yaşam evreleri, beğenileri ve sağlık durumlarına göre tam ve eksiksiz bir beslenme ile buluşturulmalarından tuvalet eğitimi sürecinin tamamlanmasına, kedi tarağı ile tüylerinin taranmasından mama ve su kaplarının düzenli olarak temizlenmesine kadar birçok farklı sorumluluğun yerine getirilmesini gerektirir. Bakım süreçleri eksiksiz olduğunda kedilerin daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri mümkün olsa da kedi bakımı kimi zaman kedilerin zorlayıcı tepkileriyle karşılaşılmasına neden olabilir, kedilerin bakım sırasında gösterdiği reaksiyonlar bakım seanslarının stresini hem kediler hem de insanlar için artırabilir. Bu yazımızda yetişkin ve yavru kedi bakımı süreçlerini daha konforlu hâle getirecek adımlar hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Öncelikle kedi bakımına dair uzmanların vurguladıkları önemli görüşleri sizlerle paylaşmak isteriz. Kedinizin sağlığını fiziksel ve mental olarak iyileştirmek için uygulayacağınız bakım süreçlerinden bazıları kediden kediye değişebilir. Her kedi için uygulanacak mükemmel bir bakım sürecinden bahsedilememesinin temel nedeni, kedilerin benzersiz ihtiyaçlara sahip olabilmesidir. Sokakta yaşayan, evde yaşayıp zaman zaman dışarı çıkan ve tamamen evde yaşayan kediler arasında dahi bakım gereksinimleri bakımından farklılık bulunur. Bu nedenle kedinizin kendini nasıl mutlu ettiği, yaşam tarzı ve genel sağlık durumu gibi değişkenleri göz önünde bulundurmak onun için doğru süreçleri belirlemenize yardımcı olacaktır.

kırmızı tarakla gri kedinin tüyleri taranıyor

Kediler İçin Temel Bakım İpuçları: Sağlık ve Hijyen

Yavru kediler dünyaya geldikleri erken dönemde anne sütü ile beslenir ve ihtiyaç duydukları bakımı annelerinden görürler. Sütten kesilmelerinin ardından yavruluk dönemine özel formüle edilen mamalarla beslenmeleri kadar yaşamları boyunca maruz kalacakları bakım süreçlerine alıştırılmaları da önemlidir. Yavru kedinizin bakımına ilk adımı atarken onun öncelikli gereksinimlerini göz önünde bulundurmalısınız.

Kedi bakımı kapsamında sağlık ve hijyenle yakından ilgili olan süreçlerin başında kedinizin tüylerini taramak, tırnaklarını kesmek, mümkünse dişlerini fırçalamak ve göz temizliğini ihmal etmemek gelir.

  • Kedilerin tırnakları oldukça hızlı uzar ve düzenli olarak kesilmediğinde yürürken ağrı hissetmelerine neden olabilir. Ek olarak tırnaklar fazla uzadığında eşyalara takılabilir, kırılabilir ve kedilerin konforunu azaltabilir. Yaşam boyunca gerekli bir uygulama olduğundan, kedilerin, tırnaklarının kesilmesine alıştırılması gerekir. Tırmalama tahtası kullanımı ile hem tırnaklarının sağlıklı olması sağlansa hem de iç güdüsel ihtiyaçları karşılansa da tırnak kesiminin alternatif bir yöntemi bulunmamaktadır. Tırnak kesimine alıştırılmaları sırasında ödül mamalarının gücüne başvurulması mümkündür.
  • Kedinizin tüylerini taramak, rutin olarak gerçekleştirmeniz gereken bir bakım aşamasıdır. Kendilerini yalayarak temizleyen canlılar olan kediler, temizlik sırasında fazla tüylerini yutarlar ve bu tüyler zamanla birikerek sindirim yolunda tüy yumakları oluşumuna neden olabilir. Kedilerin tüyleri düzenli tarandığında ve malt macun kullanıldığında kedilerde tüy yumağı oluşumu riski azaltılabilir.
  • Kedilerin sağlığının sürdürülmesi için gereken bakım süreçlerinden biri de dişlerinin fırçalanmasıdır. Kedilere özel formüle edilen diş macunları ve kediler için tasarlanan diş fırçası ile dişlerin fırçalanması ağız ve diş sağlığının devamlılığında önemli bir rol üstlenir. Ek olarak gözlerinin temizlenmesi de özellikle bazı ırklar için temel bakımlar arasında yer alır.
  • Kedilerin hijyeni ve sağlığı için öne çıkan gerekliliklerden biri kum kabını her zaman temiz tutmaktır. Kedilerin kumlarının her gün temizlenmesi, kum özelinde belirtilen kullanım talimatları doğrultusunda belli aralıklarla kumun tamamen boşaltılması gerekir. Böylece kedilerin strese girmelerinin önlenmesine ve daha sağlıklı olmalarına katkı sunulabilir.

karşıya bakan gri uzun tüylü kedi

Kedilerin Beslenmesi: Kolay ve Etkili Yöntemler

Kedilerin beslenmesi ve kedi bakımı birbirinden ayrı düşünülemez. Kediler ev içerisinde yaşarken, mama ve su kaplarını kolay ulaşabilecekleri alanlarda konumlandırmak gerekir. Su kabına ulaştıklarında taze ve temiz su ile buluşmaları olası dehidrasyon riskinin minimize edilmesi için gereklidir.

Kedilerin beslenmesi için yaşlarına, genel sağlık durumlarına ve beğenilerine göre seçilen kedi maması çeşitleri arasından karar kılınması tavsiye edilir. Kedi mamaları, kedilerin tek öğünde ihtiyaç duydukları tam ve dengeli beslenme ile buluşmalarını sağlar. Rutin beslenmenin temelini kedi mamaları oluştursa da ödül mamalarının da kedilere çoklu faydalar sağlayabileceği unutulmamalıdır.

Kedilerin damak zevklerine uygun ve kaliteli içeriklere sahip ödül mamaları yaşadıkları stresi azaltabilir, eğitim süreçlerinde ihtiyaç duydukları motivasyonla buluşmalarını sağlayabilir ve bakım sırasında sakin kalmalarını mümkün hâle getirebilir. Beslenme kedi ödül mamaları ile desteklenecekse, kedilerin kilo kontrolünün sağlanması adına dikkatli olunmalıdır. Kedi ödül mamaları aşırı tüketildiğinde kediler kilo alabilir, beslenme düzenleri bozulabilir ve ana öğünlerinde idealden az beslenmelerine yol açabilerek kedilerde beslenme yetersizliği oluşmasına neden olabilir.

Kedi ödül mamalarının seçimi sırasında da birçok farklı faktörün değerlendirilmesinde fayda var. Ödül mamasının yapısı, içeriği ve kalorisi bu unsurlar arasında öne çıkanlardan. Kedinizin damak zevkine uygun bir seçim yaptığınızda ödül mamasının son kullanma tarihinin geçmemiş olduğundan emin olun. Ek olarak seçtiğiniz mamanın içeriğini ve kıvamını da göz önünde bulundurun. Doğru seçim yaptığınız takdirde "Kediler nasıl ikna edilir?" sorusunun yanıtını keşfetmeniz mümkündür.

Vet's Plus Sıvı Kedi Ödül Maması çeşitleri sahip oldukları %75 et oranı ile kedilerin lezzet beklentilerini eksiksiz karşılıyor. Sıvı ödül maması sınıflandırmasında yer alması sayesinde kedilerin günlük su ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı oluyor. Şeker, tahıl ve GDO içermeyen formülünde kedilerin sağlığını destekleyen FOS, taurin, A, D3 ve E vitamini gibi faydalı içerikler bulunuyor. Siz de okyanus balıklı, tavuklu, ton balıklı, somonlu, kril ve tavuklu içerikleri ile öne çıkan Vet's Plus Sıvı Kedi Ödül Maması çeşitlerini buradan inceleyebilir; kedinizin bakım süreçlerine sağlık ve konfor katabilirsiniz.

oyun oynayan kedi

Kedilerin Zihinsel ve Fiziksel Aktiviteleri: Oyunlar ve Eğitim

Kedi bakımı söz konusu olduğunda kedilerin fiziksel ve mental uyarılma süreçlerinin göz ardı edilmemesi önemlidir. Kedilerin yaşadıkları can sıkıntısının, ayrılık kaygısının ve stresin fiziksel sağlıkları üzerinde de olumsuz sonuçlara neden olduğu bilinir. Kedilerin oyunlar ve eğitim seansları ile meşgul edilmesi sağlıklı kalmalarına, duygusal ve fiziksel olarak daha iyi hissetmelerine, kedilerle insanlar arasındaki bağın güçlenmesine katkı sunar.

Birbirinden farklı amaçlara hizmet eden kedi oyuncakları arasından seçim yapmak, kedilerin kendilerini meşgul tutabilmeleri ve formlarını koruyabilmeleri adına da bir fırsat sağlar. Bu noktada kedilerin interaktif oyun süreçlerine ne kadar ilgili olduklarının değerlendirilmesi önemlidir. Her kedi kendi başına oyun oynamayı tercih etmeyebilir, bazı kediler insanlarla oyun oynamaktan keyif alıyor olabilir. "Kedilerle İnteraktif Oyun Oynamanın Faydaları" adlı içeriğimizde konu hakkında bilgi bulabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.