Kedilerin Beslenmesinde Yaş Mamanın Faydaları

10.06.2022 Deniz Öz


Kedilerin beslenmesi onların sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmesinin ardındaki en önemli dinamiklerden birisi. Gelişim evreleri, sağlık durumları ve damak zevkleri göz önünde bulundurularak formüle edilen kedi mamaları dostlarımızın ihtiyaç duydukları besinleri almalarını sağlayabiliyor. Kuru mamalar kedi beslenmesinin temelini oluştursa da kedi konservelerinin sunduğu avantajların da göz ardı edilmemesinde fayda var. Tıpkı kuru mamalar gibi kedilerin gelişimsel dönemlerine ve özel ihtiyaçlarına özel formüle edilebilen yaş mamalar su ihtiyacının karşılanmasını, yağsız kas kitlesinin desteklenmesini ve kedilerin ihtiyaç duydukları lezzet çeşitliliğinin sağlanmasını mümkün hale getirebiliyor. Elbette yaş mama ile beslenmenin ya da beslenmeye yaş mama eklenmesinin de belirli kuralları bulunuyor. Bu yazımızda kedilerin beslenmesinde yaş mama ve kedi konservelerinin faydaları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

yaş mama yiyen yavru kedi

Beslenme Kediye Özel Kurgulanmalı

Kedilerin yalnızca kuru mama, yalnızca yaş mama ya da her iki mama türünün kombine edildiği bir beslenme planına uyum sağlamaları mümkündür. Bu noktada dikkat edilmesi gereken temel unsur kedilerin ihtiyaçlarıdır. Kuru mamalar özel formülasyonları sayesinde dostlarımızın gün içerisinde almaları gereken kaloriyi, mineral, vitamin ve besinleri eksiksiz şekilde sunar. Yaş mamalar sundukları yüksek lezzet ile kedilerin iştahsızlık sorunu ile savaşırken su ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlarlar.

Özel bir sağlık gereksinimi bulunmadığı takdirde veteriner hekimlerin de önerileri ile kediler kuru ve yaş mamalar ile beslenebilir. Her zamanki gibi önemli olan dengenin sağlanmasıdır. Yüksek kaliteli ve kedilerin değişebilen temel ihtiyaçlarının karşılanması adına özel olarak formüle edilen yaş mamalar özellikle iştahsızlık sorunu yaşayan, tedavi sürecinde olan, operasyon geçiren, kronik ağız ve diş sağlığı sorunları nedeniyle mama tanelerini çiğnemekte zorlanan kedilerin beslenmesinde büyük bir kolaylık sağlar. Sundukları faydalarla da dostlarımızın sağlıklarının korunmasına yardımcı olurlar.

yaş mama yiyen uzun tüylü kedi

Yaş Mamalar Su İhtiyacının Karşılanmasını Destekler

Kediler tarih sahnesine çıktıkları ilk dönemlerde çöllerde yaşayan ve suya erişimleri sınırlı olan canlılardır. Vücutları da bu şekilde evrimleşmiştir ve böbrekleri su mevcudiyetinin düşük olduğu zamanlarda da idrarlarını konsantre edebilecek özelliklere sahiptir. Fakat bu, suya erişimin yetersiz olduğu durumlarda böbreklerin strese girmesini engellemez. Üstelik su, vücut ısısının dengelenmesinde ve eklem hareketliliğinde de belirleyici role sahiptir.

Su tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde de hayati role sahiptir. Yeterince su tüketilmemesi dehidrasyona ve dehidrasyonla birlikte ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir. Kedilerde Dehidrasyon Nedir? Belirtileri Nelerdir? adlı içeriğimizde konu ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Yaş mamaların en önemli faydalarından biri kedilerin su ihtiyaçlarını belirli ölçüde karşılamalarıdır. Kuru mamalar yaklaşık %10 oranında su barındırırken yaş mamalarda bu oran %70-80'lere varabilmektedir. Yaş mamaların kedilerde hidrasyona katkısı önemli olsa da kedilerin her zaman taze ve temiz suya erişimlerinin sağlanması gerektiği unutulmamalıdır.

Yaş Mamalar Yağsız Vücut Kitlesinin Korunmasına Yardımcı Olur

Kedi konserveleri yüksek oranda protein içerir. Protein bakımından zengin besinlerle beslenmek tüm yaşam evrelerindeki kediler için yağsız vücut kitlesinin gelişimine ve desteklenmesine yardımcı olur. Kedilerin toplam vücut ağırlıkları yağ kütlesinden ve yağsız vücut kütlesinden oluşur. Özellikle kediler yaşlandığında kasların, bağ dokuların, kemiklerin ve organların oluşturduğu yağsız kas kitlesi azalmaya başlar. Bu dönemde yüksek protein içeriği ile yaş mamalar yaşlı kedilerin yağsız vücut kitlesinin korunmasında ve fonksiyonlarının devamında önemli bir görevi yerine getirir.

yaş mama yiyen dili ile burnunu yalayan kedi

Yaş Mamalar Lezzetlidir

Kedilerin lezzet çeşitliliğine ihtiyaçları vardır ve aynı zamanda oldukça seçici olabildikleri de bilinir. Yaş mamalar sundukları yüksek lezzet ile kedilerde iştahsızlık oluşumunu önleyebilir. Kedilerde iştahsızlık üzerinde durulması gereken, tek başına görülebileceği gibi farklı hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilen bir durumdur. İştahsızlığın süreklilik haline gelmesi kedilerin sağlıklarının sürdürülebilmesi için ihtiyaç duydukları besinlerle buluşamaması anlamına gelir. Yaş mamalar iştahsızlıkla savaşmanın en faydalı yollarından biri olarak besin alımının sürekliliğini sağlar.

Yaş mamaların sunduğu faydalar saydıklarımızla da sınırlı değildir. Özel ve farklılaşan formüllere sahip olan yaş mamalar yüksek oranda sindirilebilir nitelik taşır. Formülleri kedilerin ihtiyaçlarına göre değişebilir ve tercih sırasında içeriklerinin incelenmesi gerekir.

Kaliteli, Leziz ve Sağlıklı Yaş Mamalarla Kediler Daha Mutlu

Kediler için ödül mamalarını aratmayacak kadar lezzetli tercihler olan ve kaliteli içerikleri ile sağlıklı gelişimi destekleyen yaş mamalar arasından seçim yaparken kedilerin ihtiyaçları ve yaşam evreleri göz önünde bulundurulmalıdır. Pro Plan markalı yaş mamalar kedilerin yaşam evrelerine özel formülasyonlar ve yüksek protein içerikleri ile yavru, yetişkin ve kısırlaştırılmış kediler için lezzetli öğünler sunuyor. Tavuklu, okyanus balıklı, hindi etli ve kuzu etli kedi konservesi çeşitleri içerisinde A vitamini, Omega 3 yağ asitleri, E vitamini, D vitamini ve selenyum gibi metabolizma sağlığını destekleyen bileşenlere yer veriliyor. Siz de dostunuzun yaşam evresine özel lezzetli ve kaliteli yaş mamalarla beslenmesini tercih ediyorsanız Pro Plan kedi konservesi çeşitlerini buradan inceleyebilir, %100 orijinal ürünlere erişim sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.