Yaşlı Kedilerin Beslenme İhtiyaçları

12.08.2022 Deniz Öz


Yavruluk, yetişkinlik, kısırlaştırma sonrası ve yaşlılık dönemleri kedilerin beslenme ihtiyaçlarının ve beslenme programlarının hedeflerinin belirgin ölçüde değiştiği yaşam evreleridir. Yavruluk döneminde bağışıklık sisteminin güçlenmesi, fiziksel gelişiminin desteklenmesi gibi hedefleri olan beslenme süreçleri yetişkinlik döneminde ideal kilonun korunmasına ve sağlığın sürdürülmesine odaklanır. Kısırlaştırma sonrası süreçte ise hormonal değişimlerin getirdiği fizyolojik farklılıkların potansiyel zararlarının minimize edilmesi hedeflenir. Tüm bu yaşam evreleri gibi yaşlılık sürecinde de kedilerin özel beslenmesi gerekir. Bu sürece özgü beslenmenin temel hedefleri kedilerin sağlıklarının sürdürülmesi, kilo dengelerinin sağlanması ve varsa özel sağlık sorunlarının kontrol altına alınabilmesidir. Yaşlı kedilere özel beslenme kriterlerine uyum sağlanması dostlarımızın daha uzun süre, daha sağlıklı ve daha konforlu bir yaşam sürmeleri bakımından kritik bir öneme sahiptir. Bu yazımızda yaşlı kedilerin beslenme ihtiyaçları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

yaşlı kedi gözleri açık

Yaşlı Kediler Hangi Besinlere İhtiyaç Duyarlar?

Yaşlı kedilerin yavru ve yetişkin kedilerden farklı seviyede besinlere ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. 7 ila 11 yaş aralığındaki kedilerde metabolizma hızı azalır ve eş zamanlı olarak aktivite düzeylerinde de düşme meydana gelir. Bu temel değişim yaşlı kedilerde obezite riskini belirgin ölçüde artırabilir. 11 yaş üzerindeki kediler geriatrik dönemde sınıflandırılırlar ve döneme özgü en önemli risk aşırı kilodan ziyade vücut kitlesinde azalma meydana gelebilmesidir.

Yaşlı kedilerin ihtiyaç duyduğu temel besinlerin şu şekilde özetlenmesi mümkündür:

  • Yüksek Protein: Yaşlı kedilerin yağsız kas kitlelerinin sürdürülmesi amacıyla yüksek protein içeren bir beslenme düzenine geçilmesi önerilir. Yaşlandıkça kedilerin protein sindirim oranı gençlik dönemi ile kıyasla azalmaya başlar. Tükettikleri mamaların içerisinde yüksek kaliteye sahip ve aynı zamanda yüksek oranda sindirilebilen protein kaynaklarının bulunması tavsiye edilir.
  • Su: Kedilerin ne yazık ki su tüketimi ile araları pek yoktur. Bu nedenle su tüketimlerinin yakından takip edilmesi, gerektiğinde beslenme düzenine yaş mama eklenmesi dehidrasyonun engellenmesi adına gereklidir. Yaşlı kedilerin tükettikleri mamalarda da yeterli oranda su bulunmalıdır.
  • Antioksidanlar: Antioksidanlar oksidatif stresi azaltır ve vücut için sayısız fayda sunarlar. Yaşlı kedilerin beslenmesinde olmazsa olmazlar arasında yer alan antioksidanlar dostlarımızın zayıflamaya başlayan bağışıklık sistemlerinin desteklenmesine yardımcı olurlar.

Tüm bu önemli besinlere ek olarak sağlıklı yağların da yaşlı kedi beslenmesinde son derece gerekli olduğunun unutulmaması gerekir. Bazı geriatrik kediler yağları sindirirken zorluk yaşasalar da sağlıklı yağlar tam ve dengeli beslenmenin önemli bir gereksinimi olmayı sürdürürler. Yaşlı kedi beslenmesinde zaman zaman ödül mamaları da tercih edilebilir. Bu noktada ödül mamalarının kalori miktarları göz önünde bulundurulmalıdır. Kalori hesabı yapılmadan fazla miktarda, düzenli olarak ödül maması tüketmek kilo dengesini olumsuz yönde etkileyebilir.

yatan yaşlı tekir kedi

Yaşlı Kedilerin Beslenmesinde Genel Sağlık Durumu Dikkate Alınmalı

Yaşlı kedilerle ilgili tüm beslenme önerileri, genel bir bilgi niteliği taşır. Unutulmaması gereken yaşlı kedilerin beslenmesinde genel sağlık durumlarının önceliklendirilmesi gerektiğidir. Yaşlı kedilerde farklı hastalıklar ortaya çıkabilir. Yaşlı Kedilerde En Sık Görülen Sağlık Sorunları adlı içeriğimizde bu konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Sahip oldukları hastalıklar beslenme düzenlerini doğrudan etkiler. Özellikle diyabet, kalp ve böbrek hastalıklarına sahip olan kedilerin veteriner serisi mamalarla beslenmeleri gereklilik halini alabilir.

Yaşlı Kedilerin Yaşam Kalitesi Artırılabilir

Yaşlarına ve sağlık gereksinimlerine özel bir beslenme planı uygulandığında yaşlı kedilerin yaşam kaliteleri belirgin ölçüde iyileştirilebilir. Fazla kilo sorunları ile olduğu gibi kilo kaybı sorunları ile de doğru bir beslenme planına uyularak baş edilmesi mümkündür. Her ne kadar sağlıkları ve konforları için sağlıklı beslenme elzem olsa da bu dönemde mutluluklarını ve konforlarını artıracak bazı tedbirlerin alınması gerektiği de unutulmamalıdır.

Veteriner hekimlerin önerdiği sıklıkta sağlık kontrollerinin yapılması, etkileşimlerini sürekli hale getirecek düşük tempolu aktivitelere katılım sağlamalarının teşvik edilmesi, olası eklem ağrıları göz önünde bulundurularak yüksek yerlere çıkmalarını kolaylaştıracak kedi rampaları kullanılması, alçak giriş ve çıkışa sahip tuvalet modellerinin tercih edilmesi, suya ve mamaya erişimlerinin kolaylaştırılması, dinlenebilecekleri kendilerine ait bir alan oluşturulması alınması gereken tedbirlere örnek olarak gösterilebilir.

patisiyle ağzını kapatan beyazlı tekir kedi

Besin İhtiyaçlarını Karşılayan Özel Bir Beslenme

Yaşlı kedilerin daha sağlıklı ve konforlu bir hayat sürmelerini desteklemek için yaşam evrelerine özel formüle edilen Pro Plan markalı yaşlı kedi mamaları farklı özelliklerde sunuluyor. Pro Plan LiveClear +7 Hindili Alerjen Azaltan Kısırlaştırılmış Yaşlı kedi mamaları dostlarımızın besin ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılarken tüylerindeki alerjen maddelerin miktarının azalmasına yardımcı oluyor. Sağlıklı vücut ağırlığının korunmasına da katkı sunan mama, Omega-3 ve Omega-6 yağları bakımından zengin içeriği ile hayati organların fonksiyonlarını destekliyor. Pro Plan +7 Hindili Kısırlaştırılmış Yaşlı Kedi Maması, yüksek oranda sindirilebilen gerçek hindi etinin dostlarımızla buluşturulmasını sağlıyor. Güçlü antioksidan içeriği ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sunan mama, yüksek oranda sindirilebilen karbonhidrat ve protein içerikleri ile sindirim sistemi sorunlarının oluşma riskini azaltıyor. Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması, 7 yaş ve üzerindeki kedilerin besin ihtiyaçlarını karşılayacak içeriği ile gerçek somon lezzetini dostlarımıza sunuyor.

Siz de yaşlılık dönemine giren dostunuzun sağlıklı beslenmesi, olası sağlık sorunlarına karşı korunurken yaşam konforunun artması için Pro Plan markalı yaşlı kedi maması çeşitlerini buradan inceleyebilir, özel sağlık durumu olan kediler söz konusu olduğunda en doğru beslenme önerilerini veteriner hekimlere danışarak alabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.