Kedilerde Kulak Hareketleri ve Anlamları

20.10.2021 Deniz Öz


Bizim gibi bir iletişim şekilleri yok, ancak kediler de çok etkin bir iletişim mekanizmasına sahip. Hem diğer hayvanlarla hem de insanlarla farklı iletişim yöntemleri oluşturacak denli hem de! Kedilerle ilk kez yaşamaya başlayan kişiler bu iletişim yöntemlerini başlangıç sürecinde anlamlandırmak konusunda zorluk yaşayabilirler, bu şekilde düşünülmesi ve hissedilmesi çok ama çok normaldir. Kediler iletişim kurarlarken, ne hissettiklerini ifade ederlerken bıyıklarını, gözlerini, kuyruklarını, bedenlerini ve evet, kulaklarını kullanırlar. Her uzuvları ile farklı bir mesaj verebilirler ve insanları ile etkileşime geçerlerken vücut hareketleri ile kendilerini ortaya koyabilirler. Kedilerin kulak oynatması sese verilen bir tepkiden daha fazlası olarak yorumlanmalıdır. Kedilerin kulak hareketleri ve anlamları hakkında hazırladığımız bu içeriğimizde, dostlarımızın dünyasına biraz daha yakından bakacağız. Keyifli okumalar dileriz.

kulakları öne doğru eğik yavru kedi oyun oynuyor

Kulaklar Öne Doğru Eğikse

Kediler sevgilerini ve ilgilerini çoğunlukla bizlerin beklediği şekilde göstermezler. Yine de bu hisleri yaşamadıkları, ilgi görmek veya oyun oynamak istemedikleri düşünülmemelidir. Kulaklar öne doğru yatırıldıysa karşımızda bizden reaksiyon bekleyen, dost canlısı ve hatta şımarmaya yatkın bir kedi ile karşı karşıya olduğumuzu bilmeliyiz. Böyle durumlarda da bu istekli hallerinin keyfini çıkarabiliriz. Küçük bir davet ile onlarla oyun oynayabilir, etkileşimli oyunların faydalarına başvurabiliriz. Kedilerle İnteraktif Oyunlar Oynamanın Faydaları adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.

Kulaklar Dışa Doğru Açıksa

Sessiz bir ortamda sakin sessiz yatan kediniz, bir anda toparlanıyor ve kulaklarını dışa doğru açıyor. Garip gelebilen bu davranışın altında onlar için oldukça haklı gerekçeler yatabilir. Bir ses duymuş olabilirler, sıra dışı bir hareket algılamış olabilirler ve durum hakkında daha çok bilgi almak için kulak kepçelerini harekete geçirebilirler. Kulaklar dışa doğru açıldığında kedilerin baskın şekilde hissettiği duygu merak ve çevrede ne olup bittiğini anlamlandırma ihtiyacıdır. Üstelik merakları yalnızca uyanıkken de devreye girmez, kediler uyku esnasında da aynı kulak hareketini yapabilirler.

Kulaklar Standart Pozisyonundaysa

Kulaklar standart pozisyonunda ek bir hareket yapmadan mı duruyor? İşte karşınızda sakin, konforlu ve mutlu bir kedi var. Kedi kulak hareketleri içerisinde görülmek istenenlerden biri olan bu durum kedinizin mutlu, endişesiz ve sakin olduğunu anlamanızı sağlayabilir. Kulaklar normalse onunla sosyalleşebilir, oyun oynayabilir ve arkadaş canlısı hislerinin keyfini çıkarabilirsiniz. Bu noktada ödül mamaları ile yaşadığı keyfi artırmanız da mümkün. Oyun davetinize keyifli bir karşılık verdiklerinde bu pozitif davranışı favori atıştırmalıkları ile pekiştirebilirsiniz. Kedi ödül mamalarını buradan inceleyebilirsiniz.

kulakları yana doğru ve düşük tekir kedi

Kulaklar Yanlara Doğru ve Düşükse

Kedinizin kulakları uçak kanatlarını andıran yana doğru ve düşük bir pozisyona geldiyse dikkat! Çevrelerinde onları korkutan ya da endişelendiren bir şey vardır ya da bir şey oluyordur. Kediler kulaklarını bu pozisyona getirdiklerinde saldırmaya meyilli olurlar. Mutlu ve konforlu değillerdir, kendi özel alanlarına ihtiyaçları vardır. Akabinde saklanabilirler ve kendilerini güvende hissedene kadar saklandıkları yerde kalabilirler. Kulaklar yana doğru ve düşük pozisyona geldiğinde kedilerin saklanması normal bir tercihtir, ancak saklanmanın sürekliliği çeşitli sorunlara işaret edebilir.

Kulaklar Hareketliyse

Kedinizin kulakları bir an dik, bir an yatıksa dostunuz kararsızlık içerisinde olabilir. Bulundukları ortamı ölçme ve tartma anında kediler karar vermek için birçok farklı unsuru eş zamanlı olarak değerlendiren canlılardır. Kulak hareketlerindeki kararsızlık ruh hallerinin bir yansıması olarak düşünülebilir. Bu gibi bir durumda kulaklarında hafif bir seyirme de gözlemlenebilir. Bu nedenle kedilerin kulak oynatması ile karşılaşıldığında onları daha detaylı gözlemlemek karar vermeye çalıştıkları şey hakkında bilgi sahibi olmayı kolaylaştırabilir.

Bir Kulak Sizde Bir Kulak Farklı Yöne Bakıyorsa

Kediler kulaklarını şaşırtıcı bir şekilde, ayrı ayrı hareket ettirebilirler. Onunla iletişim kurduğunuz bir anda bir kulaklarının size dönük olduğunu diğer kulaklarının ise farklı bir yöne baktığını ya da hareket ettiğini görürseniz dostunuzun dikkatinin kaydığını düşünebilirsiniz. "Bir kulağım sende, ama çevrede de dikkatimi çeken bir şeyler var" mesajı ileten dostlarımızın tüm dikkatlerini kendimize çekebiliriz. Eğer dışarıdan gelen ses veya hareketler daha çok dikkatlerini çekerse o noktada yalnızca kulakları değil bedenleri de bizden uzaklaşacaktır.

yeşil duvar kenarında tıslayan korkmuş kedi

Kulaklar Geriye Doğru Yatmışsa

Başlarına doğru geriye yatırılmış kulaklar mı? İşte oldukça dikkat edilmesi gereken bir kedi kulak hareketi daha! Başla yapışık duran geriye yatık kulaklar kedinizin korkmuş ve oldukça sinirli olduğunu anlamanızın en pratik yollarından biridir. Bu durumda kedilerle temastan kaçınılması ve sakinleşmelerinin beklenmesi önerilmektedir. Bu kulak hareketi fark edildiğinde kedilerin üzerine gidilirse ya da onlarla temasın sürekliliği hedeflenirse çeşitli tepkilerle karşılaşılması mümkündür.

Kedi kulak hareketleri arasında en sık gözlemlenenleri sizlerle paylaştık. Ancak içeriğimizdeki tüm bu bilgiler genel geçer nitelik taşımaktadır. Bunun temel nedeni kedilerin hislerini ifade etmek için yalnızca kulaklarını kullanmamalarıdır. Eş zamanlı olarak gövdelerini, bıyıklarını, gözlerini ve kuyruklarını da devreye sokabilirler. Kedilerde Kuyruk Hareketleri Ne Anlama Geliyor? adlı içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz. Ek olarak farklı ses tonlarında miyavlayabilirler. Bu nedenle önemli olan onların vücut dillerini bir bütün olarak algılayabilmek ve onları tanıyabilmektir. Onları tanımak için ise iyi bir gözlem elzemdir. Ancak bu şekilde kedilerin dünyasına bir adım atabiliriz, onları daha iyi anlayabilir ve onlarla ne zaman ilgilenip ne zaman onlara zaman ve alan tanımamız gerektiğini fark ederek daha mutlu olmalarını sağlayabiliriz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.