Kedime Günde Kaç Gram Mama Vermeliyim?

27.07.2021 Aysegül Tunçay


Kedilerin beslenmesi söz konusu olduğunda tek ve basit bir cevap bulmak mümkün değildir. Beslenme her canlı için çok önemlidir ve sağlık açısından ilk dikkat edilmesi gereken beslenme dinamikleri olmalıdır. Kedilerin beslenmesinde ne kadar besin ihtiyacı olduğunun doğru bir şekilde belirlenmesi de patili dostlarımızın sağlıklı ve kaliteli bir yaşama sahip olması açısından büyük öneme sahiptir. İlk kez kedi sahiplenenler ya da kedisinin doğru beslenip beslenmediğini merak edenler kediler günde kaç gram mama yer sorusunun cevabını yazımızda bulabilirler.

Kedilerin Beslenmesi

Kediler vahşi atalarından gelen içgüdüleri sebebiyle günde bir kez değil birkaç kez yemek yemeyi tercih eden etçil canlılardır. Kedilerin genellikle ihtiyaçlarından daha fazlasını yemeleri beklenmez. Ancak her canlıda olduğu gibi kedilerin de farklı karakterleri olabileceği göz önünde bulundurmak ve ihtiyacından fazla miktarda mama tüketen kediler için gerekli önlemleri almak gerekir. Kedilerin kilo fazlasının olması ya da ideal kilonun altında kalması tercih edilen mamanın doğru olmamasından veya bir sağlık sorunundan kaynaklı olabileceği için mutlaka veteriner hekim değerlendirmesinin yapılması gerekir.

Kedilerin Beslenmesinde Etkisi Olan Unsurlar

Kedime günde kaç gram mama vermeliyim? sorusunun cevabını ararken öncelikle göz önünde bulundurmanız gereken kriterleri bilmeniz gerekir. Yetişkin kedi günde kaç gram mama yer? sorusunun cevabı ile yavru kedime günde kaç gram mama vermeliyim? sorusunun cevabı aynı değildir. Bunun gibi farklı unsurları göz önünde bulundurarak mama miktarının belirlenmesi gerekir.

Kedilerin mama miktarının belirlenmesinde kedinin;

  • Yaş,
  • Kilo,
  • Aktivite düzeyi,
  • Özel sağlık durumu (hamilelik vb)
  • Kuru mama ve/veya yaş mama tüketimi,
  • Kedinin beslenme gereksinimleri,
  • Kedinin evde mi yoksa dışarıda mı yaşadığı gibi unsurların değerlendirilmesi gerekir.

kedime ne kadar mama vermeliyim

Kediler Günde Kaç Gram Mama Yer?

Bir kedinin günlük beslenmesinde kaç gram mama tüketmesi gerektiğinin farklı kriterler özelinde değerlendirilmesi gerektiğinden bahsettik. Genel olarak kuru mama ile beslenen yetişkin kediler için yapılan analizler sonucunda kedilerin kilogram başına 15 - 20 gram kuru mama tüketmesi önerilmektedir. Ancak kedilerin günlük kaç gram mama yemesi gerektiğine dair hesaplama sadece gram ile yapılmamalıdır. Her kuru mamanın besin değeri ve içeriği farklı olduğu için kalori üzerinden hesaplama yapılarak da kedilerin günde kaç gram mama yiyeceğine dair hesaplama yapılabilir.

Yetişkin, ortalama aktivite düzeyine sahip olan, kısırlaştırılmamış veya hamile olmayan kedilerin günlük kalori gereksinimi kilogram başına hesaplanabilir.

Kedilerde;

  • 1 kg için 100 kalori,
  • 2 kg için 160 kalori,
  • 3 kg için 210 kalori,
  • 4 kg için 250 kalori,
  • 5 kg için 290 kalori,
  • 6 kg için 330 kalori,
  • 7 kg için 370 kalori tüketimi ideal kabul edilmektedir.

Ancak bu hesaplamalarda kedinin kısırlaştırılmış olması, 7 yaş ve üzerinde olması veya hamilelik / emzirme durumu değişiklik gereksinimine neden olan faktörlerdir bu nedenle yapılan hesaplamaların kuru mama tüketen, yetişkin kediler için olduğunun unutulmaması gerekir.

Yaşlı Kedilere Günde Kaç Gram Mama Vermek Gerekir?

7 yaşından itibaren kediler yetişkinlikten yaşlılık dönemine geçiş yaparlar bu dönemde hem protein hem de yağ sindirmek kediler için eskisine kıyasla daha zor olacaktır. Yaşlılık döneminde doğru mama seçimi kedilerin sağlığı açısından oldukça önemlidir. 7 yaşın üzerinde bir kedinin günlük mama tüketim miktarının yediği mama ve genel sağlık durumu özelinde hesaplanmak gerekse de diğer faktörlerin ideal olduğu bir ortamda günlük tüketim miktarının kilosuna uygun olacak şekilde yaklaşık kilogram başına 10 gram azaltılması yeterli kabul edilebilir. Yaşlı kediler için tercih edebileceğiniz kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kısırlaştırılmış Kedilere Günde Kaç Gram Mama Vermek Gerekir?

Kısırlaştırılmış kedilerin aktivite seviyesinde düşüş yaygın görülen bir durumdur ayrıca kısırlaştırılmış kedilerin kilo alma eğiliminde artış görülmektedir. Bu nedenle 1 - 7 yaş arasında olan kısırlaştırılmış bir kedinin yetişkin kediler ile aynı miktarda mama tüketmemesi gerekir. Ayrıca kısırlaştırılmış kedilerin kilo almasına engel olmak ve sağlıklarını korumak amacıyla onlar için özel olarak üretilen kısırlaştırılmış kedi mamalarını tüketmeleri de önerilmektedir. Kısırlaştırılmış kedilerde kuru mama tüketiminde tıpkı yaşlı kedilerde olduğu gibi kilogram başına 10 gram azaltılması önerilmektedir. Elbette her kedinin genel sağlık durumu özelinde günde kaç gram mama tüketmesi gerektiğine veteriner hekimin karar vermesi gerekmektedir. Kısırlaştırılmış kedilerin beslenme gereksinimlerine uygun üretilmiş kısırlaştırılmış kedi maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Yavru Kedilere Günde Kaç Gram Mama Vermek Gerekir?

Yavru kedilerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi ve hayatını sağlıklı yaşayabilmesi adına nasıl beslendiği oldukça önemlidir. Yavru kediler hem çok aktif oldukları hem de büyümek için yüksek enerjiye ihtiyaç duydukları için yavru kedi maması ile beslenmelidir. Yavru kedi maması ile beslenen bir kedinin 8 - 16 hafta arasında günde 25 - 35 gram aralığında mama tüketmesi önerilmektedir. Bu tüketimin günde 5 öğün şeklinde sağlanması da yavru kedi beslenmesinde verilen öneriler arasında yer almaktadır. Yani yavru bir kedi 2. aydan itibaren 4 aylık oluncaya kadar 5 - 7 gramlık porsiyonlar ile beslenmelidir. 16 - 24 hafta arasında ise kedinin büyümesi ile birlikte mama tüketiminin artması gerektiği göz önünde bulundurularak porsiyonların artması önerilir. Porsiyon başına 7 - 10 gramlık bir artış yapılabilir. Kedi 24. haftadan yani 6 aylık olduktan sonra günde 3 öğün olacak şekilde beslenmeye başlayabilir. Bu dönemde de günlük 60 - 90 gram aralığında kuru mama tüketimini yeterli kabul edilmektedir. 8. aydan itibaren de öğünleri günde 2'ye düşürülebilir ve mama miktarı da kedinin aktivite seviyesindeki değişime, kilosuna ve gelişimine bağlı olarak arttırılabileceği gibi azaltılabilir de. Yavru kedilerin beslenme gereksinimlerine uygun formüle edilen yavru kedi maması çeşitlerine linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kedilerin sağlıklı beslenmesi söz konusu olduğu zaman tüm kriterleri göz önünde bulundurarak planlama yapmak için veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda hareket edilmesi oldukça önemlidir. Kedinin düzenli veteriner hekim kontrollerinin yapılması ile birlikte beslenme gereksinimlerinin revizesi yapılabilir. Bu sayede kediler her zaman yeterli ve dengeli beslenerek sağlıklı bir yaşam sürebilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.