Kediler Brokoli Yer mi?

08.04.2023 Deniz Öz


Beslenmesinde lezzet çeşitliliğine ihtiyaç duyan kediler için farklı tatlara sahip yiyecekler her zaman ilgi çekicidir. Kedilerin güvenle tüketebileceği besinler arasında brokoli de yer alır. Hatta brokoli bol miktarda vitamin içeriği ile kedilerin her yaşta yiyebileceği oldukça faydalı besinler arasında yer almaktadır. Yine de bu söylemin kedi özelinde değişebileceği unutulmamalıdır. Kan şekeri düzensiz olan ya da fazla kilolu kedilerin karbonhidrat içeren ödüllerle beslenmemeleri önemlidir. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve veteriner hekimlerce brokoli tüketmesinin sakıncalı olmadığı belirtilen kedilere brokolinin küçük miktarda verilmesi tavsiye edilir. Kediler etobur canlılar oldukları için beslenmelerinin merkezinde protein kaynaklarının olması önemlidir. Bu yazımızda brokolinin kedilere faydaları, kedilere nasıl sunulması gerektiği ve fazla miktarda tüketilmesinin olası zararları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

brokoli yiyen kedi

Brokolinin Kedilere Faydaları

Tükettikleri besinleri çeşitlendirmek için kedilerin diyetlerine brokoli eklemek akla ilk gelen yöntemlerden biri olmasa da brokolinin doğru miktarda ve doğru şekilde sunulması hâlinde kedi sağlığına çeşitli katkıları olabildiği bilinmektedir. Ancak brokolinin etobur canlılar olan kedilerin beslenmesine yalnızca küçük miktarlarda eklenmesinin uygun olabileceği unutulmamalıdır.

Brokolinin kedilere faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Brokoli kedilerin sindirim sisteminin sağlığına katkıda bulunabilir. Çözülebilir liflerin sindirime karışmasını sağlayan brokoli kedilerde kabızlık oluşumunu engelleyebilir. İshal kedilere verildiğinde ise dışkı kıvamının iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
  • Brokoli kedilerin su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir. Elbette yeterli oranda su içmeyen kedilerin sıvı ihtiyacının karşılanması adına brokolinin yanı sıra denenebilecek başka yöntemler de bulunur. Sularının her daim taze tutulması, su kaplarının yerinin değiştirilmesi, beslenmelerinin yaş mama ile desteklenmesi öne çıkan yöntemlerdendir. Kediler için farklı içeriklere sahip yaş mama çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.
  • Brokoli içerisinde bulunan değerli vitaminlerden biri de K vitaminidir. K vitamini kanın pıhtılaşma kabiliyetini destekleyen özelliğe sahiptir.
  • Brokolinin kedi sağlığı için öne çıkan katkılarından biri kolesterol seviyesinin düşmesine yardım etmesidir. Kolesterolü azaltmaya katkı sunan bu besin, kalp ve damar sağlığının iyileşmesine destek olur.
  • Brokolinin kedi beslenme rutinlerine dâhil edilmesi kedilerin daha çok antioksidanla buluşması anlamına da gelir. Antioksidanlar hücrelere zarar veren oksidatif strese neden olabilen serbest radikallerin nötralize edilmesine yardımcı olur. Böylece vücuttaki enflamasyonun ve hücresel bazda zarar veren bileşenlerin azaltılmasına aracılık eder.
  • Mükemmel bir C vitamini ve mineral kaynağı olan brokoli, sulforaphane adı verilen faydalı bir bitki bileşenine de sahiptir. Sulforaphane birçok terapötik etkisi bulunan kimyasal bileşikler arasında yer alır.

Aşırı Brokoli Tüketiminin Kedilerde Olası Riskleri ve Yan Etkileri

Mamaları dâhil olmak üzere kedilere herhangi bir yiyeceğin aşırı miktarda verilmemesi gerekir. Brokolinin temelde kediler için birçok faydası olsa dahi az miktarda tüketilmesi ile bu faydaların maksimize olacağı unutulmamalıdır. Aşırı miktarda tüketildiğinde brokoli kedilerde gaz, mide ağrısı ve şişkinlik gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Aynı zamanda yüksek oranda lif içerdiği için kedilerin günlük tüketmeleri gereken mama miktarını yemelerini engelleyebilir. Kedilerin sağlıklarının sürdürülebilmesi için en çok ihtiyaç duydukları besin grubu proteindir. Dolayısıyla beslenmelerinin temelinde protein yer almalıdır.

brokoli koklayan kedi

Kedilere Brokoli Nasıl Sunulmalı?

Uzmanlar kedilere brokoli verirken dikkatli olmak gerektiğini vurguluyor. Buharda pişirilmiş ve soğumaya bırakılmış brokoliden küçük bir parça verildiğinde kedilere herhangi bir zararı bulunmadığı biliniyor. Brokolinin çiğ verilmesi hem sindiriminin daha zor olması hem de çeşitli toksinler barındırabilmesi nedeniyle tercih edilmiyor. Kedilere brokoli verilirken şu unsurlara dikkat edilmesi öneriliyor:

Kedilere ilk kez brokoli verilecekse, çok küçük bir parçanın sunulması önemli. Herhangi bir alerjik reaksiyon oluşup oluşmadığının belirlenmesi için kedinin davranışlarının ve diş etlerinin gözlemlenmesi gerekiyor.

Kedilere brokoli verileceğinde kedinizin mamasına küçük bir miktar eklemeniz yeterli. Böylece hem brokoliyi yadırgamaları engellenebilir hem de kendi mamalarını yemeleri sağlanabilir. Kedilere pişmiş brokoli verilse dahi pişirme işleminden önce brokolinin iyice yıkandığından emin olunması önemli. Brokoli üzerinde herhangi bir ilaç kalması böylelikle engellenebilir. Kedilere verilmek üzere brokoli pişirirken kesinlikle tuz, yağ ya da sos tercih edilmemeli. Tuz, yağ ve sarımsaklı soslar kedilerin sağlığını tehdit edebilir.

Sonuç olarak brokoli doğru şekilde sunulduğunda kediler için oldukça güvenli ve faydalı bir atıştırmalıktır. Kedilerin güvenle tüketebileceği farklı sebzeler de bulunur. Az miktarda karnabahar, az miktarda haşlanmış patates, az miktarda havuç ve buharda pişmiş küçük bir parça ıspanak kedilerin güvenle tüketebileceği sebzelere örnek olarak gösterilebilir.

Her ne kadar bazı kediler sebze yemeye istekli olsa da kedilerin farklı ödül mamaları ile mutlu edilmeleri de mümkündür. Kediler için sağlıklı kedi ödül maması çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.