Sarman Kediler Hakkında İlginç Bilgiler

07.07.2022 Aysegül Tunçay


Sarman kedilerin herkes tarafından bir kedi ırkı olduğu düşünülmektedir. Ancak turuncu renkli bu sevimli kediler ayrı bir ırk değildir. Bazı kedi türlerinde sarman kediler görülmektedir. Bu türlerinde başında tekir cinsi kediler gelir. Bu nedenle sarman kediler tekir kedilerin bir alt türü gibi kabul edilmektedir. Sarman kedi özellikleri genellikle ait oldukları ırkın özelliklerini göstermektedir. Bununla beraber ırkından bağımsız olarak sarman kedilerde bazı benzer davranışlar da görülmektedir. Sarman kavramı aslında kedinin tüy rengini tanımlamaktadır.

Morris, Milo, Çizmeli Kedi ve Garfield dünyaca ünlü kedilerden bazılarıdır ve bu kedilerin ortak özelliklerinden birisi de sarman olmalarıdır. Aslında sarman kedilerin bu kadar çok sevilmesini anlamak güç değildir. Sarman kediler genellikle büyük, kabarık ve renkli tüylü kedilerdir. Bu da onları oldukça çekici yapar.

sarman kedi

Sarman Kediler Ne Kadar Yaşar?

Sarman kedilerin genellikle uzun yaşadığına yönelik bir inanış bulunmaktadır. Bu nedenle birçok kişi "Sarman kediler kaç yıl yaşar?" sorusunu sormaktadır. Ancak sarman kedilerin ömürleri de genellikle bulundukları ırkın ortalamasındadır. Kısacası sarman kedilerin diğer kedilerden ya da kendi ırkının diğer üyelerinden daha uzun yaşadığına dair bir bilgi yoktur. Ancak Sarman kediler hakkında öğrendiğiniz zaman çok şaşıracağınız bilgiler vardır. İşte onlardan bazıları.

Tüm Turuncu Kediler Sarmandır

"Sarman kedi ne demek?" sorusunun cevabı temelinde ırkından bağımsız olarak belirli bir karakteristiğe sahip olan kedilere verilen isimdir. Sarman kedilerin farklı tüy desenleri bulunmaktadır. Ancak bu desenlerden bağımsız olarak turuncu renkli tüylere sahip olan tüm kediler sarman olarak değerlendirilmektedir. Pastel krem renkli tüyleri olan kediler de, mandalina turuncusuna kadar farklı tonlarda tüyleri olan kediler de sarman olarak kabul edilir.

Sarman Kedi Irkları

Sarman kediler tüm ırklarda görülebilmektedir. Ancak bazı ırklarda sarman kedilere daha fazla rastlanmaktadır. American Bobtail, Exotic Shorthair, Devon Rex ve Scottish fold türlerine sarman kedilerin görülme sıklığı diğer kedi türlerine göre çok daha yüksektir.

Sarman Kediler ve Kızıl Saçlı İnsanlar

Sarman kedilerin turuncu renkli tüylerinin olmasının sebebi pheomelanin pigmentidir. Doğuştan kızıl veya turuncu saçlı insanlarda da saçlara bu rengini pheomelanin verir. Sarman kedinizle tahmin ettiğinizden daha fazla ortak yönünüz olabilir.

Sarman Kediler Erkek midir?

Sarman kedilerin hepsinin erkek olduğuna yönelik bir düşünce bulunmaktadır diğer taraftan dişi sarman kedilerde bulunmaktadır. Ancak sarman kedilerde erkekler ağırlıklıdır. Sarman kedilerde erkeklerin oranı ortalama olarak %80 civarındadır. Bunun nedeni kedilerin genlerinde yatmaktadır. Dişilerde iki tane X kromozomu erkeklerde ise X ve Y kromozomları bulunmaktadır. Kediye turuncu rengini veren gen X kromozomunda bulunmaktadır. Dişilerde iki X kromozomu bulunduğundan sarman renk olabilmesi için renk geninin her iki kromozomunda da olması gerekir. Erkeklerde tek X kromozomunda bu genin bulunması yeterli olmaktadır.

M Harfinin Gizemi

Sarman kediler hakkındaki ilgi çekici bir diğer özellik de yavru sarman kedilerin alnında bulunan M şeklidir. Bu gizemli şekil tartışmasız tüm sarman kedilerde görülmektedir. M harfinin neden olduğu bilinmemektedir. Rivayetlerden birisi bu işaretin Meryem Ana'ya dayandığı yönündedir.

Ünlü Turuncu Kediler

Sinema ve dizi endüstrisinde sarman kediler çok sevilen figürlerden birisidir. Kedi denildiğinde akla gelenlerden birisi olan Garfield, Çizmeli Kedi, Crookshanks, Oliver, Milo, Moris ve bir diğer çok sevilen çizgi film karakteri Heathcliff ünlü sarman kedilerdir.

Göz Renkleri

Sarman kedilerin altın rengi, yeşil ve bakır rengi olmak üzere üç farklı göz rengi olmaktadır. Bu renklerin her biri de parlak turuncu tüyleriyle oldukça güzel gözükmektedir. Sarman kedilerin genetik olarak başka bir renge sahip olması mümkün değildir. Sadece altın ve açık kehribar rengi arasında farklı tonlara sahip olabilmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.