Alerjen Azaltan Kedi Maması Nedir?

Alerjen Azaltan Kedi Maması Nedir?

08.09.2023 Aysegül Tunçay


Kedinizi öptüğünüzde ya da onu sevdiğinizde burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma gibi semptomlar yaşıyor musunuz? Genel olarak alerjik bir bünyeye sahipsiniz ancak kedi sahiplenmeyi mi istiyorsunuz? Bu sorulara yanıtınız evet ise, alerjen azaltan kedi maması hakkında detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kedilerle birlikte yaşamak sayısız güzelliği beraberinde getirir ancak bazı kişiler için bu özel deneyim zaman zaman gölgelenebilmektedir. Alerjik bünyeye sahip ya da alerjisi olan kişilerin vücutları normalde zararlı olmayan maddeleri zararlı olarak algılayabilir ve bağışıklık sistemleri bu maddelere histamin salgılayarak yanıt verebilir. İşte bu durumda gözde yanma, kaşıntı ve hapşırma gibi çeşitli alerji semptomları ortaya çıkabilir.

Kedi tüyüne maruz kalınması da alerji semptomlarının ortaya çıkmasını tetikleyebilen nedenler arasında yer alır. Bilinmesi gereken, kedi alerjisine kedilerin yağ bezlerinden salgılanan sebumda bulunan Fel d1 proteininin yol açtığıdır. Bu protein kedilerin ölü deri hücrelerine ve kepeklerine bağlanır. Kedilerin tüylerinin dökülmesi ve ölü derilerinin evdeki eşyalara tutunması, salyalarında da bulunabilen bu proteinleri kendilerini temizlerken tüm vücutlarına dağıtmaları kedi alerjisi olan insanların şikâyetlerinin sürekliliğine neden olur. Özellikle bazı kişilerde alerji yaşam kalitesini düşürecek denli fazla olabilir çünkü her kedinin salgıladığı Fel d1 proteini oranı ve kişilerin ürettiği antikor düzeyi aynı değildir. Siz de kedinizle olan ilişkinize gölge düşüren şikâyetlerden muzdaripseniz "Alerjen azaltan kedi maması nedir?" sorusunun yanıtlarını keşfedebilirsiniz.

"Alerjen azaltan kedi maması nedir?" sorusuna kısaca şu yanıt verilebilir: "Kedilerin idrarına, tüylerine, tükürüklerine ve ölü deri hücrelerine maruz kaldığında alerjik reaksiyon gösteren kişilerin şikâyetlerini minimize etmek üzere özel olarak geliştirilen formüllerle üretilen kedi maması, alerjen azaltan kedi maması olarak adlandırılır." Kedilerinin alerjen azaltan kedi maması ile beslenmesi, alerjisi olan kişilerin semptomlarının hafiflemesine yardımcı olur. Ancak ek tedbirlerin alınması gerektiği de unutulmamalıdır.

mama tabağına bakan kedi

Neden Alerjen Azaltan Kedi Mamasına İhtiyaç Duyulmuştur?

Kedi tüyünde bulunan alerjenleri azaltmak üzere formüle edilen kedi maması çeşitleri, az önce de belirtildiği gibi kedilerin salgıladığı Fel d1 proteinine alerjisi olan kişilerin alerjik semptomlarını azaltıp yaşam kalitelerini yükseltmek üzere geliştirilmiştir. Elbette içerikleri kedilerin sağlığını destekleyen bileşenlerle zenginleştirilmiştir.

Yavru, yetişkin, yaşlı ve/veya kısırlaştırılmış kedilerin günlük almaları gereken besinleri tam ve dengeli bir şekilde sunarken kedi tüyünde bulunan alerjenleri azaltan kedi mamaları hem kediler hem de insanlar için önemli faydalar barındırmaktadır.

Normal şartlar altında kedilerle yaşayan ve kronik alerji şikâyetleri yaşayan kişilerin belli başlı tedbirler almaları gerekir. Örneğin evde kedilerin tüylerini tutabilecek halı gibi eşyaların mümkün olduğunca azaltılması, evdeki koltukların ve minderlerin düzenli olarak temizlenmesi ve yıkanması, mümkünse evin zemininin ve toz tutma kapasitesi olan eşyaların her gün HEPA filtreli elektrikli süpürge ile süpürülmesi, kedilerin yatak odasına girişinin engellenmesi gibi adımlarla semptomların hafifletilebileceği ifade edilebilir. Ancak tüm bu önlemlerin etki mekanizması ne yazık ki sınırlı olmaktadır. Kedilerin kendilerini yalayarak temizlemesi ve insanlarda şikâyetlere neden olan proteinlerin kedilerin tükürüklerinde de bulunması alerjenlerin vücutlarına yayılmasına, evdeki eşyalara bulaşmasına ve hâliyle temizlik süreçlerinin kısır döngüye girip hedeflenen sonucu sunamamasına neden olabilir. Kedilerin yaşlarına ve genel sağlık durumlarına uygun beslenmelerini sağlayan alerjen azaltıcı mamalar, tüm bu temizlik süreçlerinin de katkısıyla yaşam kalitesini belirgin ölçüde yükseltebilir. Bu noktada alerjen azaltan her kedi mamasında aynı besleyiciliğin bulunmadığının bilinmesi, seçim sırasında dikkatli olunması önem taşımaktadır.

mama tabağının yanında duran kedi

Alerjen Azaltan Kedi Maması Tavsiyesi: Pro Plan LiveClear Serisi

Önde gelen kedi maması üreticilerinden olan Purina, Pro Plan LiveClear serisi ile de tüm dikkatleri üzerine çekiyor. 10 yılı aşkın bir süre devam eden çalışmaların ardından geliştirilen Pro Plan LiveClear serisi ile beslenmenin üçüncü haftasından itibaren kedi tüyündeki alerjenlerin ortalama yüzde 47 oranında azaldığı gösterilmiştir. Mamanın formülünde öne çıkan, yumurtadan elde edilen protein içeriği kedilerin beslenmesine çoklu fayda sunar. Mamanın, etkisinin maksimum oranda ortaya çıkması için düzenli kullanılması ve kedilerin beslenmesine ek yapılmaması önemlidir.

Pro Plan LiveClear günlük beslenme ihtiyaçlarının eksiksiz olarak karşılanması için yavru, kısırlaştırılmış yetişkin ve kısırlaştırılmış yaşlı kedilere özel formüller ile sunulmaktadır. Hindili ve somonlu içerikleriyle kedilerin damak zevkine hitap eden, iştahsızlığa bağlı beslenme eksikliği oluşma ihtimalini azaltan Pro Plan LiveClear; formülündeki vitaminler, sağlıklı yağlar ve mineraller sayesinde kediler için eksiksiz bir beslenme sunar.

Siz de kedinizin tüy, idrar ve ölü derilerindeki alerjenleri azaltırken kedinizin eksiz bir beslenme ile buluşması için Pro Plan LiveClear serisi mamalarını buradan inceleyebilir, dostunuzun yaşam evresi ve özel ihtiyaçları doğrultusunda seçiminizi yapabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.