Kediler Neden Ot Yer?

25.10.2023 Aysegül Tunçay


Kedilerin etobur canlılar olduğuna dair pek çok yazı okumuşsunuzdur. Buna rağmen hem evde hem de sokakta yaşayan kedilerin zaman zaman ot yediğine şahit olmak sizi şaşırtmış ve "Kediler neden ot yer?" sorusu aklınıza takılmış olabilir. Aslında kedilerin vahşi doğada yaşayan atalarına kadar uzanan bir davranış olan ot yeme hakkında merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

kedi çimine saldırmak için hazırlanan kedi

Kedilerin Ot Yeme Nedenleri ve İşlevleri

Günde en az 3 saatini evcil hayvanlarıyla geçiren 1.000'den fazla kedi sahibiyle yapılan ankette kedilerin %71'i yaşamları boyunca en az 6 kere ot yerken gözlemlenmiş, yalnızca %11'inin hiç ot yemediğine dair veriye ulaşılmış. Ot yeme davranışıyla ilgili genel olarak bulunulan söylemlerse, kedilerin kendini hasta hissettiğinde kusmalarına yardımcı olduğu için ot yediği yönünde. Ancak edinilen sonuçlar ise kedilerin dörtte biri ot yedikten sonra kustuğunu gösteriyor. Üstelik ankete katılanların %91'i kedilerinin ot yemeden önce hasta görünmediğini söylüyor. Bununla birlikte, haftada bir ya da daha sık kusan kedilerde veteriner hekimlere danışmayı gereken bir sağlık sorunu bulunma ihtimali de var. Edinilen veriler ve uzmanların bu konudaki görüşleriyse ot yemenin arkasında yatan diğer nedenleri araştırmayı gerektiriyor.

Tam ve dengeli formüllere sahip premium kedi mamalarıyla beslendikleri zaman ihtiyaç duydukları tüm besinleri alabilecek olsalar da kedilerin ot yemelerinin bir nedeni sağlıkları için faydalı içeriklere içgüdüsel olarak ulaşma çabası olabilir. Çim; hemoglobin üretimini ve oksijenin kan dolaşımında taşınmasını destekleyen, sindirime yardımcı olan folik asit adlı bir vitamin içerir. Folik asit, aynı zamanda anne sütünde de bulunur. Kedinizin mamasının ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri içerdiğinden emin değilseniz, zengin içeriklere sahip kedi mamalarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Bazı uzmanlarsa çim yemenin boğaz ağrısını hafifletmeye de katkısı bulunduğu yönünde görüşlere sahipken bazıları kedilerin sırf tadı ve dokusundan hoşlandıkları için çim yiyebileceğini söylüyor. Bu nedenle veteriner hekim kontrolü gerektiren bir durumu olup olmadığını anlamak için profesyonel yardım almak gerekiyor.

kedi çimi yiyen yavru kediler

Ot Yemenin Kedilerin Sindirim Sistemine Etkisi

Daha önce kısaca değindiğimiz gibi, kedilerin ot yemesinin sindirim sistemine de çeşitli faydaları bulunur. Çim, kediler için doğal bir müshil görevi görebilir. Buna bağlı olarak kediler bazen kabızlığın etkilerini azaltmak ve kendilerini temizlerken yuttukları tüyleri, benzeri diğer unsurları parçalayarak vücutlarından daha kolay atmak için ot yiyebilirler.

Kedilerin kusmak için bilinçli olarak ot yemesi de mümkündür. Hatta bu söylem, kedilerin ot yemesi söz konusu olduğunda sıklıkla dile getirilir. Kediler büyük miktarda otu sindirmek için gerekli enzimlere sahip değildir. Bu durum onların hastalanarak kusmasına neden olabilir. Kusma ise kedilerin midesindeki tüy, parazit ya da kemik gibi sindirim sistemini tahriş edebilecek, hatta daha büyük sorunlara yol açabilecek unsurlardan kurtulmasına yardımcı olduğu için başvurdukları bir yöntemdir.

bahçede ot yemeye çalışan kedi

Kedinize Ot Sunarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Çimlere böcek ilacı ya da gübre uygulanmadıysa kedinizin çim yemesinde genellikle bir sakınca bulunmaz. Çoğunlukta tükettiği miktarı kendisi ayarlayacaktır. Ancak bazı faktörlere de dikkat edilmesi bir gereklilik.

Kediniz bitki ve çim alışkanlığına sahipse evdeki bitkilerin kediler için zararlı ya da zehirli olması onları da yeme ihtimallerinden dolayı risklidir. İncir yaprağı, domates sapı, domates yaprağı, soğan, nergis, okaliptus, sardunya, sarmaşık ve zakkum gibi bitkiler kediler için zehirlidir. Bu bitkilerin evde bulundurulmaması ya da kedinin ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edilmeleri gerekir. Kedinizin güvenli bir şekilde ot yemesini istiyorsanız ona verebileceğiniz, çeşitli faydalarla buluşmasını sağlayacak kedi çimlerine buradan ulaşabilirsiniz. Kedi çimleri onlar için zararlı olmasa bile sevdiğiniz bitkileri kemirmemeleri konusunda da size yardımcı olabilir.

Elbette her besinde olduğu gibi, kedi çimlerinin tüketiminde de aşırıya kaçılmaması gerek. Kedinizin sık sık çim yemesi, çimin burun boşluklarına sıkışmasına ve kedinin aşırı hapşırmasına neden olabilir. Ayrıca aşırı tüketilmesi çimin sindirime sıkışmasına da yol açabilir. Bunlar gibi durumlarda veteriner hekimlerden yardım alınmalıdır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.