Kedilerde Yüksekten Düşme Sendromu

28.01.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Kedilerde yüksekten düşme sendromu kedilerin özellikle yüksek katlı binaların balkonlarından, pencerelerinden ya da yangın merdivenlerinden düşmesi sonucu ortaya çıkan sağlık sorunları bütünü olarak ifade edilebilir. Kedilerin aşırı yüksekten düşmeleri sonucunda iç organları ciddi şekilde zarar görebilir. Yüksekten düşme sonucunda kedilerin iç organları yaralanabilir, şişebilir ya da bazı durumlarda yırtılabilir. Genellikle uzuvlarda, ağızda ya da çenede kemik kırıkları meydana gelir. Yüksekten düşen kedilerde iç kanama ile beraber şok durumu da gözlemlenebilmektedir. Kedinin düşüşten sonra hayatta kalabilmesi için acil olarak veteriner hekim muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Bu yazımızda kedilerde yüksekten düşme sendromu ve düşen kedilere nasıl davranılması gerektiğine dair bilgiler bulabilirsiniz.

aşağıya doğru bakan beyaz sarı renkli kedi

Yüksekten Düşme Sendromu Nedir?

Kediler inanılmaz bir dengeye sahiptir. Üstelik düşerken bu dengelerini kendi avantajlarına kullanabilirler. Kediler neredeyse 20 katlı bir binadan düştüğünde hayatta kalabilir. Son derece esnek omurlarını genişletebilmeleri ve havada pozisyonlarını düzeltebilmeleri sayesinde uçan sincaplar gibi süzülebilirler. Kediler her ne kadar aşırı yüksekten düştüklerinde hayatta kalsalar da düşmeye bağlı meydana gelen tüm yaralanmalar gözle görülür olmayabilir. Özellikle kediler düşerken kendilerinidüzeltecek ve dengeye getirecek kadar yüksekliğe sahip olmadıkları için 2 ile 7 katlar arasında meydana gelen düşüşlerde ciddi yaralanmalar olabilmektedir. Kedilerde yüksekten düşme sendromu da hem çok yüksekten düşmeye bağlı meydana gelen sorunlar hem de yetersiz yükseklikten düşmeye bağlı sorunlar olarak ifade edilebilir.

pencereye çıkmış 2 kedi

Kedilerde Yüksekten Düşme Nedenleri?

Kedilerin yüksekten düşmesinin çeşitli nedenleri bulunabilmektedir. Ancak en sık rastlanan nedenlerin büyük bir çoğunluğu evdeki kişiler tarafından önlenebilir. Kısacası yüksek bir evde oturuyorsanız ortamı kediniz için güvenli bir hale getirmeniz gerekmektedir. Kediler genellikle açık bir pencereden ya da balkondan düşmektedir. Kedilerin balkondan ya da pencereden düşmesine engel olmak için güvenlik fileleri ile alanı güvenilir hale getirebilirsiniz. Kedi güvenliği için özel tasarlanan kedi güvenlik ürünlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Yangın merdiveni kapısı açık olan apartmanlarda kedilerin buradan düşme riski de oldukça yüksektir. Bu nedenle kedilerin yangın merdivenlerine erişimlerinin engellenmesi gerekir. Yavru kediler ise deneyimsiz oldukları ve etrafı merak ettikleri için düşebilmektedir.

Kedilerin yüksekten düşme nedenleri arasında elektrik süpürgesi ya da farklı bir mekanik sesten korkmaları sonucunda kaçmaları kısacası ani hareket etmeleri, kendilerini etrafta bulunan bir kuşu ya da böceği avlamaya fazla kaptırmaları, pencere kenarında uykudayken istem dışı meydana gelen REM hareketleri yer alır. Kediler özellikle avlanmaya odaklandıklarında çevresinde olan bitenleri önemsemeyebilirler. Bu nedenle kediler balkondayken ya da bulundukları odada cam açıkken dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yüksekten Düşme Sendromu Belirtileri

Yüksekten düşen kedi her ne kadar ilk başta bir belirti göstermese de kısa süre içinde farklı davranışlar sergileyebilir. Bu belirtiler kedide meydana gelen yaralanmalara bağlı olarak değişiklik gösterir. Belirtilerin gecikmesi ise son derece yaygındır. Bu nedenle her ne kadar kedi ilk başta bir belirti göstermese de vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.

Kedilerin yüksekten düşmesi sonucunda karında ağrılı kitle, karın bölgesinde gerginlik, kusma, gözle görülebilen yaralar, kan kaybı, sarılık, ağızda kanama ya da şişme ve uzuvlarda çarpıklık gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

açık pencerenin önünde duran beyaz kedi

Yüksekten Düşen Kedilere Nasıl Tanı Konur?

Yüksekten düşen kedilerin büyük bir çoğunluğu eve geri dönemezler ve sahipleri düşüşü görmedilerse bile onların yokluğu ile bir şeylerin ters gittiğinin farkına varırlar. Kedinizin düştüğüne şahit olursanız hiç vakit kaybetmeden bir hayvan hastanesine ya da veteriner kliniğine götürmeniz gerekmektedir. Kedinizi tıbbi yardım alması için taşırken daha fazla zarar görmemesi için çok dikkatli olmalısınız. Düştükten sonra her ne kadar bir problemi yokmuş gibi gözükse de iç organlarında çeşitli yaralanmalar meydana gelmiş olabilir. Kazadan sonra ne kadar erken veteriner hekime götürürseniz kedinizin yaşama şansı o kadar yüksektir.

Klinikte genellikle fiziksel muayeneden sonra röntgen cihazı ya da ultrason gibi gelişmiş görüntüleme tekniklerinden yararlanarak iç organ hasarı kontrol edilir. Bu şekilde kedilerde meydana gelen iç yaralanmalar ya da pankreatit fark edilebilmektedir. Ayrıca karın bölgesinde anormal sıvı artışı olup olmadığı da bazı durumlarda kontrol edilmektedir. Kandaki kreatinin ve potasyum seviyelerini kontrol etmek için biyokimsal profil ve beyaz kan hücrelerinin seviyesini ölçmek için de tam kan kan sayımı yapılabilmektedir.

Yüksekten Düşen Kedilerin İyileşme Süreci

Yüksekten düşen kedilerde sadece fiziksel yaralanmalar meydana gelmez. Yüksekten düşen kedi psikolojisi de değişmektedir. Bu nedenle fiziksel yaraların iyileşmesi kadar psikolojik yaraları da iyileştirmek önemlidir. Düşme sonucu meydana gelen yaralanmaya göre ameliyat ya da ilaç tedavisi gerekebilmektedir. Bazı durumlarda kedinin veteriner uzman gözetiminde kalması daha iyi olmaktadır. Bu travmanın psikolojik olarak üstesinden gelmek de bazen zor olabilmektedir. Veteriner hekimler uygun gördükleri takdir de bitki özlü sakinleştirici ek gıdaların kullanımını tavsiye edebilmektedir. Bu sayede kedilerin bu süreci atlatması daha kolay olmaktadır. "Yüksekten düşen kedi ölür mü?" sorusunun cevabı aslında ne kadar yüksekten düştüğüne göre değişiklik göstermektedir. Ancak kediler sürekli dört ayak üstüne düştükleri için hayatta kalma şansları yüksektir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.