Yavru Kediler Salam Yiyebilir mi?

30.06.2023 Deniz Öz


Yavru kedi sahiplenen kişilerin en büyük öncelikleri arasında, yepyeni bir yaşama adım atan minik dostlarının sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmeleri, bu sırada ihtiyaç duydukları lezzet çeşitliliği ile buluşmaları yer alır. Yavru kedi sahiplenme süreci oldukça keyifli ve bir o kadar da eğlenceli olsa da yavru kediler oldukça fazla özen gerektirir.

Kedilerin beslenmesinde kırmızı çizgilerin belirlenmesi hâliyle uzun zaman alabilir ancak insanların severek tükettiği birçok gıdanın yavru kediler için zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Siz de yavru bir kedi sahiplendiyseniz ve tam da kahvaltı sofrasındayken "Yavru kedi salam yer mi?" düşüncesinin aklınızdan geçtiğini fark ettiyseniz bu yazımız tam size göre. "Yavru kedilere salam vermek doğru mudur?" sorusunun yanıtlarını ve bu yanıtların gerekçelerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.

üç yavru kedi yan yana yatıyor

Yavru Kedilerin Beslenme İhtiyaçları

Yavruluk dönemi tüm canlılarda olduğu gibi kedilerde de gelişimsel açıdan kritik bir dönemdir. Dünyaya geldiklerinde kedilerin ne gözleri açılmıştır ne tam olarak tüyleri gelişmiştir ne de yürüyebilirler. Bu yetersizliklerinin temel nedeni kedilerin gebelik süresinin yavruların ideal şekilde gelişebilmesi için yeterli olmamasıdır. Nitekim gelişimleri dünyaya geldikten sonraki erken süreçte muazzam bir hızla ilerler.

Yavru kediler iki aylık olana kadar anne sütü ile beslenmelidir. İlk 2 ayda bir nedenle annesinden ayrılan yavrulara anne sütü ile benzer besleyici değerlere sahip olan süt tozu verilmesi gerekir. Akabinde ise yaşamlarının geri kalanında beslenmelerinin odağını oluşturacak kuru mamaları tüketmeye başlarlar. Yavru kedilerin büyüme hızları çok yüksek olduğundan, kalori ihtiyaçları da artış gösterir. Yavru kedilerin gelişimlerine özel formüle edilen yavru kedi maması çeşitleri, onların fiziksel gelişimleri için gerekli tüm bileşenleri ideal oranda almalarını sağlar. Şimdi gelelim asıl konumuza: Yavru kediler salam yer mi?

Öncelikle işlenmiş etlerin ne yavru ne yetişkin ne de yaşlı kedilere verilmesi uygundur. Sucuk, sosis ve salam gibi işlenmiş etlerin içeriğinde yüksek oranda tuz bulunur. Tuza ek olarak koruyucu ve katkı maddeleri de içerdiği bilinen şarküteri ürünleri, yavru kedilerin sağlığına zarar verebilir. Özellikle nitrat, kediler için oldukça zararlı olduğu bilinen bir maddedir. Nitrat alımı sonrası kedilerde kalp atışında hızlanma, zayıflık, oryantasyon bozukluğu, anksiyete, idrar yapma sıklığında artış, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Yavru kedilere salam verildiğinde aslında bu et ürününün tam olarak pişmediğinin unutulmaması gerekir. Kedilerin salam dâhil pişmemiş et ve et ürünlerini tüketmeleri, salmonella gibi zararlı bakterilerin vücutlarına girmesine neden olabilir.

yan tarafa bakan tekir kedi

Salamın Yavru Kediler Üzerindeki Etkisi

Yavru kedilerin bağışıklık sistemleri henüz tam anlamıyla gelişmemiştir. Salamda bulunması muhtemel herhangi bir bakteri ya da toksin, yavru kedilerin hasta olmasına neden olabilir. Güvenli alanda kalmak isteyen kedi sahipleri hem kendi kedilerini hem de sokak kedilerini beslerken salamdan uzak durmalıdır. Eğer illaki kedilere salam verilecekse miktar çok ama çok sınırlı tutulmalıdır. Kedilere salam verilmeden önce veteriner hekimlere danışılması ve onlardan konuyla ilgili bilgi alınması ihmal edilmemelidir.

Salam tüketiminin yavru kediler için gündeme getirdiği bir diğer risk, obezitedir. Vücutta aşırı yağ birikimi olarak kısaca açıklanabilen obezite, yavru kedilerin gelişim sürecini baltalayabilir ve aynı zamanda aşırı kilo ile bağlantılı sağlık sorunlarının oluşma riskini yükseltebilir. Az önce de belirtildiği gibi, salamda yoğun miktarda sodyum içeriği bulunur; idealden fazla sodyum tüketimi yavru kedilere önerilmez. Aşırı miktarda sodyum alımı sonucunda kedilerde kusma, ishal, huzursuzluk, nöbet, nefes darlığı ve oryantasyon bozukluğu gibi veteriner hekim kontrolünü gerektiren belirtiler ortaya çıkabilir.

Yavru kedilere salam verilmeden önce göz önünde bulundurulması gereken bir diğer konu, salam ve türevlerinin yüksek oranda doymuş yağ ve baharat içerebileceğidir. Çok az miktarda sunulduğunda ve sık sık verilmediğinde salamın kediler için çok ciddi sağlık sorunlarına neden olmayacağı bilinse de sindirim sürecinde kediler için zorluk çıkarması mümkündür. Üstelik her kedinin metabolizma hassasiyetleri farklı olabileceğinden az miktarda salamın dahi onlar için olumsuz sonuçlara yol açabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Kedilere salam vermenin potansiyel zararlarından biri, salamın içeriğinde bulunma ihtimali olan diğer bileşenlerin kediler için zararlı olabileceğidir. Örneğin birçok şarküteri ürününde sarımsak bulunduğu bilinir. Sarımsak, kediler için toksik nitelik taşıyan besinlerden biridir. Kırmızı kan hücrelerine zarar veren sarımsak ve sarımsak ihtiva eden besinler, kedilerden muhakkak uzak tutulmalıdır.

Yavru kediler gibi hamile kediler de mümkün olduğunca salam tüketmemelidir. Nadir de olsa salamın içerisindeki bileşenler nedeniyle, diğer organlara yayılarak zatürreye ve menenjite neden olabilen durumlar gelişebilir.

Potansiyel risklerin farkında olarak kedilere salam verilecekse, az önce belirttiğimiz gibi, öncelikle veteriner hekimlere danışılmasında fayda olacaktır. Çok az miktarda salam yemeleri uygun görülürse kedilerin reaksiyonları gözlemlenmelidir. Salamın tolere edilebiliyor olması kedilerin bu besini sıklıkla yiyebilecekleri şeklinde yorumlanmamalıdır.

açık gri renkli kedi oturuyor

Yavru Kediler İçin Sağlıklı Alternatif Beslenme Seçenekleri

Yavru kedilerin sağlıklı gelişimi için en güvenli yöntem, onların yavru kedi maması çeşitleri ile beslenmelerinin sağlanmasıdır. Yavruluk döneminde olduklarından gelişimsel ihtiyaçları ağır bastığı için, tercih edilen yavru kedi mamasının tam ve dengeli bir beslenme sunduğundan emin olunması tavsiye edilir.

Premium kedi maması markaları arasında yer alan N&D, yavru kedilerin tüm ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak üzere formüle edilen içerikleri ile güvenle tercih edilebilir. Tavuklu ve narlı, morina balıklı ve bal kabaklı gibi kedilerin lezzet beklentilerini karşılayan içeriklerle sunulan N&D yavru kedi mamaları; ihtiva ettikleri mineral, vitamin, sağlıklı yağ ve kaliteli proteinlerle kedilerin ihtiyaç duydukları zengin beslenmeyle buluşturulmasını sağlar. Siz de yavru kedileri mutlu ve sağlıklı bir yetişkinlik dönemine hazırlamak isterseniz N&D yavru kedi maması çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.