Kedilerde Ağız Kokusu Nedenleri

Kedilerde Ağız Kokusu Nedenleri

18.08.2021 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Kedinizi öptüğünüzde veya onunla birlikte güzel bir uykuya dalmak üzereyken dostunuzun ağzının her zamankinden farklı şekilde kötü koktuğunu hissedebilirsiniz. Kedilerde ağız kokusu birçok farklı nedenle oluşabilen, kimi zaman beslenme kaynaklı kimi zaman ise hastalıkların sonucu olarak karşımıza çıkabilen bir durumdur. Kedilerde ağız kokusu kötüyse ve bu durum süreklilik kazanmaya başlamışsa atılması gereken ilk adım veteriner hekimlerin ziyaretlerine başvurulması olacaktır. Böylelikle "kedilerde ağız kokusu neden olur?" sorusuna kedi özelinde bir yanıt verilebilir; gerektiği takdirde tedavilere başvurulabilir ya da beslenme programlarında değişikliğe gidilebilir. Kedilerde ağız kokusu nedenleri çeşitlilik arz ettiği ve her zaman ciddi olmasa da belirli sağlık sorunlarının habercisi olabileceği için bu yazımızda "kedilerde ağız kokusu neden olur?" ve "kedilerde ağız kokusu nasıl geçer?" gibi soruların yanıtlarını sizlerle paylaşacağız.

ağzını açıp esneyen tekir cinsi kedi

Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Kedilerde ağız kokusu nedenleri oldukça çeşitlidir. Diş ve diş eti hastalıklarından, ağız bakımının ihmal edilmesine; solunum hastalıklarından cilt hastalıklarına, ağız içi travmalardan tüketilen besinlere kadar birçok farklı faktör kedilerde ağız kokusu oluşumuna neden olabilir. Kedilerde ağız kokusu nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Diş ve Diş Eti Hastalıkları

Kedilerde ağız kokusuna en sık yol açan faktörlerin başında diş ve diş eti hastalıkları gelmektedir. Kedilerin ağız bakımları ihmal edildiğinde dişlerde oluşan tartar diş etlerini tahriş ederek enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Diş eti sağlığı bozulduğunda ve gerekli tedbirler alınmadığında diş kayıpları, diş eti kanaması, ağrı ve ağız kokusu gibi sonuçlar ile karşılaşılabilir. Bu nedenle "kedilerde ağız kokusu nasıl önlenir?" sorusuna verilebilecek en geçerli yanıtlardan biri de kedilerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması ve ağız bakımlarının yapılmasıdır. "Kedilerde Diş Fırçalama ve Genel Diş Bakımı Nasıl Yapılır?" blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Kediler diğer bakım süreçlerinde olduğu gibi diş fırçalamaya ya da diş silmeye de kolay adapte olamayabilirler. Bu durumda öncelikle sabırla alışmaları sağlanmalı, hiçbir şekilde ağız bakımı yapılmasına izin vermiyorlarsa veteriner hekimlerin uzmanlığına başvurulmalıdır.

Böbrek Hastalıkları

Kedilerde ağız kokusu bazı durumlarda böbrek hastalıklarının bir yansıması olarak gözlemlenebilir. Kedilerin nefesinden amonyak benzeri bir koku alınıyorsa ve kedilerin yaşı 8 veya üzerindeyse böbrek hastalıkları ihtimalinin değerlendirilmesinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Kötü ağız kokusuna daha çok su tüketimi, her zamankinden sık idrara çıkma, her zamankinden daha çok idrar yapma, huzursuzluk ve kilo kaybı eşlik ediyorsa zaman kaybedilmeden veteriner hekimlere ulaşılması öneriliyor. Kedilerde böbrek yetmezliği hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Şeker Hastalığı

Kedilerde ağız kokusu, diyabet belirtileri arasında da yer alabilir. Kediler her zamankinden fazla su tüketiyorsa, nefeslerinden şekerli bir koku alınıyorsa, iştahı açılmasına rağmen kilo kaybı ile karşılaşılıyorsa ağız kokusunun nedeni diyabet olabilir. Kediler Şeker Hastası Olur mu? Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri adlı blog yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Lenfositik Plazmasitik Stomatit

Kedilerde kötü ağız kokusu nedenlerinden bir tanesi de kedi lösemi virüsü, kedi immün yetmezlik virüsü veya Bartonella gibi enfeksiyonlarla ilişkin olan Lenfositik Plazmasitik Stomatit olabilir. Bu durum kötü kokuya ve ağrıya neden olabilen bir ağız iltihabıdır. Kedilerin diş etleri kırmızı ve şiş olur, kanar ve kediler ağızlarını açarken dahi ağrı ve acı yaşarlar. Tedavi sürecinde dişlerin tamamının temizlenmesi ve antibiyotik kullanılması gerekebilir. Kronik diş eti iltihabı ve stomatite ek olarak kedilerde meydana gelen üst solunum yolu iltihapları da ağız kokusunu tetikleyebilmektedir.

Karaciğer Hastalığı

Kedilerde kötü ağız kokusu nedenleri arasında karaciğer hastalıkları da yer alabilir. Karaciğerde yaşanan sorunlar kötü ağız kokusuna ek olarak kedilerin gözlerinde, kulaklarında veya diş etlerinde sararmaya yol açabilir. Aynı zamanda iştahsızlık, ishal, su tüketimindeki artış ve kusma gibi semptomlarla da karşılaşılması mümkündür.

Az önce de ifade edildiği gibi kedilerde ağız kokusu hem sağlık sorunları kaynaklı meydana gelebilir hem de beslenme ile ilgili olabilir. Kedilerin tükettikleri besinler ağız kokusunu süreklilik hale getirebilir. Beslenme nedeniyle ağız kokusu ile karşılaşıldığı takdirde veteriner hekimlerin de önerileri ile mama değişimi gerekli hale gelebilir.

esneyen yavru kedi

Yavru Kedilerde Ağız Kokusu

Yavru kedilerin diş değişimi sürecinde, yavru kedilerde ağız kokusu ile karşılaşılabilir. Bu durum normal kabul edilir, ancak diş değişimi sonrasında geçmesi beklenir. Yavru kedilerde ağız kokusu devam ediyorsa iç parazitler, diş ve diş eti hastalıkları, beslenme hataları ve organ yetmezliği gibi potansiyel nedenlerin değerlendirilmesinde fayda olacaktır.

Kedi Ağız Kokusu Nasıl Geçer?

"Kedilerin ağız kokusu nasıl giderilir?" ve "kedilerde ağız kokusu nasıl önlenir?" gibi sorulara verilebilecek genel geçer yanıtlar bulunur. Ancak unutulmaması gereken her kedinin ağzının aynı nedenle kokmayacağı, ağız kokusunun giderilmesi için alınacak önlemlerin veteriner hekimler tarafından sunulması gerektiğidir. Kedilerde ağız kokusu nedeni sistematik hastalıklar olduğunda sadece diş fırçalanması yeterli olmaz, ağız kokusuna neden olan faktör doğrultusunda bir planlama yapılması önemlidir. Ancak sağlık sorunlarından bağımsız olarak kedilerde ağız kokusu önleme için alınabilecek bazı tedbirlerden de bahsedilebilir.

dişi dışarıda Scottish Fold cinsi kedi

Kedilerin Ağız ve Diş Bakımı İhmal Edilmemeli

Kedi ağız kokusu ile diş ve ağız sağlığı arasında sıkı bir bağ bulunur. Kedilerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması ve ağız bakımlarının yapılması hem zararlı bakterilerin yol açabileceği sağlık sorunlarının önlenmesini hem de ağız kokusunun engellenmesini sağlar. Aynı zamanda tartar veya çürük oluşumu ile ilgili erken dönemde farkındalık elde edilebileceği için veteriner hekim ziyaretlerine zaman kaybetmeden başvurulabilir.

Veteriner Hekim Ziyaretleri Aksatılmamalı

Kedilerin ağız bakımının evde düzenli olarak yapılması her zaman yeterli gelmeyebilir. Veteriner hekim ziyaretleri sırasında ek bir temizleme gereksinimi olup olmadığı belirlenecektir. İhtiyacı olan kedilerin diş temizliği veteriner hekimlerce yapılabilir, olası diş ve diş eti problemleri engellenebilir.

Kediler İçin Özel Ağız Bakım Ürünleri Kullanılabilir

Kedilerde ağız ve diş sağlığının korunması, ağız kokusunun önlenmesi veya giderilmesi için özel bakım ürünlerinin kullanılması da gereklilik haline gelebilir. Kedilerde Ağız ve Diş Sağlığı ürün çeşitlerine buraya tıklayarak ulaşabilir, dostunuzun daha sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Önemli

Kedilerde ağız kokusunun önlenmesi, diş sağlığının korunması, sindirim sisteminin desteklenmesi, sistematik hastalık risklerinin minimize edilmesinde kaliteli beslenmenin yadsınamaz bir önemi vardır. Kediler yaşlarına ve genel sağlık durumlarına göre özel formüle edilen kuru mamalar ile beslenmelidir. Diyetleri haftada 2-3 kere yaş mamalarla desteklenmeli ve ihtiyaç duydukları lezzet çeşitliliğine erişmeleri sağlanmalıdır. Sağlıklı beslenen, sağlığı yakından gözlemlenen kediler daha mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürebilirler.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.