Kediler Salatalık Görünce Neden Korkuyor?

18.01.2022 Aysegül Tunçay


İnternette kedilerin arkalarına konan salatalığı görünce korkudan zıpladığı videoları mutlaka görmüşsünüzdür. Bu videolar izleyenler için oldukça komik olsa da ne yazık ki kedilerin de aynı duyguyu paylaştığını söylemek mümkün değil. Böyle bir videoyu ilk kez gördüğünde kurgu zannedebilirsiniz. Ancak bunun gibi binlerce video olduğunu gördüğünüzde "Kediler neden salatalıktan korkar?" sorusunu kendinize sormuşsunuzdur. Hatta birçok kedi sahibi kendi kedilerinin arkasına salatalık saklayarak bu olayı canlandırmıştır. Bazı kediler gerçekten videolardaki gibi salatalıkla karşılaşınca korkudan sıçrarken bazı kediler sanki orada hiç salatalık yokmuş gibi davranabilmektedir. Kedilerin o an içinde bulundukları durumdan, yetiştikleri ortama kadar her türlü unsur onların salatalığa, özünde ise yabancı bir cismeverdikleri tepkiyi değiştirebilmektedir. Ancak genel olarak videolarda kediler salatalıktan korkmaktadır. Bu yazımızda "kediler salatalıktan neden korkar?" sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

salatalığa korku dolu gözlerle bakan kedi

Kediler ve Salatalık

Tüm dünya kedilerin avcı doğasını anlatmaktadır. Bununla beraber kedilerin avcı oldukları kadar av olduklarını da unutmamak gerekir. Bu nedenle kediler içgüdüsel olarak kendilerine sinsice yaklaşanherhangi bir şeyden hoşlanmazlar. Kedilerin duyularının çok keskin olmasının sebeplerinden birisi de aynı amanda av olmalıdır. Hatta kedilerin koku alma ve duyma duyuları köpeklerinkine göre çok daha hassastır. Kediniz arkasına döndüğünde daha önce orada olmayan bir şeyi görürse, doğal olarak ürkecektir. Kediniz yemek yerken, su içerken ya da tuvaletini kullanırken arkasına salatalık yerleştiğiniz zaman vereceği tepki daha da şiddetli olacaktır. Çünkü bu aktivitelerin her birinde kedi aslında savunmasızdır. Bu nedenle kediler yemek yerken, su içerken ya da tuvaleti kullanırken etrafındakilere normalden daha az dikkat etmektedir. Kedi tuvaleti kullanırken normalde olduğu kadar hızlı ya da kolay bir şekilde kaçamaz. Bu aktivitelerin herhangi birini yaparken potansiyel bir avcı ile karşılaştığını düşünmek kediniz üzerinde büyük bir stres yaratır.

tetikte bekleyen kedi

Kedilerde Yılan Korkusu

Kedilerin salatalıktan korkmasının sebebinin aslında onların yılanlara olan korkusu olduğuna dair yaygın bir inanış bulunmaktadır. Salatalıklar da yılanlar gibi yeşil, uzun, ince ve silindir şeklindedir. Üstelik salatalıklar da yılanlara benzer bir şekilde kıvrıma sahiptir. Sırf bu şekle bakarak bile kedilerin salatalık yerine yılanlardan korktuğunu söylemek mümkündür. Kedinizin arkasını döndüğünde daha önce orada olmadığını bildiği ve inanılmaz derecede yılana benzeyen cismi gördüğünde sıçraması son derece doğaldır. Konuya bu açıdan bakıldığında kedilerin gerçekten güçlü bir yılan korkusu olduğunu düşünebilirsiniz. Zıpladıktan sonra kediler onlara yaklaşan şeyin bir avcı değil de cansız bir nesne olduğunu anlarlar ve genelde ilgilerini kaybederler. Hatta salatalığı kedinin arkasında koymak yerine önüne koyduğunuzda ondan hiç korkmadığını ve onun bir avcı olmadığını anladığı için normal hareket ettiğini görebilirsiniz. Yılan tezindeki bir diğer problem kedilerin yılanlara karşı meraklı oluşudur. Kısacası kediniz gerçekte bir yılan görse muhtemelen salatalık gördüğünde olduğu gibi sıçramaz. Burada asıl korku kaynağı salatalığın yılana benzemesi ya da kendisi değil onun kedinin yakınlarına gizlice yerleştirilmiş olmasıdır.

üzgün ve endişeli gözlerle bakan kedi

Kedinizi Korkutmak Strese Neden Olur

"Kediler salatalıktan korkar mı?" sorusunu sormak yerine "kedileri salatalıkla ya da herhangi bir cisimle korkutmalı mıyız?" sorusunu sormak daha doğrudur. Kedilerin korktuğu videoları izlemek bazı insanlar için oldukça eğlendirici olsa da bu durum kediler için pek hoş değildir. Üstelik bu tür olaylar sık sık tekrarlandığında kedilerde ciddi anksiyete bozukluğuna da neden olabilmektedir. Kediler aşırı stresli olduğu durumlarda yemek yemeği ya da tuvalet kullanmayı bırakabilirler. Kediler korktuklarında tıpkı insanlar gibi adrenalin salgılarlar. Adrenalin ise kedilerde aşırı strese ve paniğe neden olur. Ayrıca salatalığı görüp zıpladıklarında bir yere çarparak kendilerini yaralayabilirler. Bu nedenle salatalıkla ya da başka bir cisimle kedileri korkutmak tavsiye edilmez. Onları korkutmak yerine seveceği bir oyuncakla ya da kedi otuyla eğlenmesini sağlamak ve birlikte kaliteli zaman geçirmek en doğru yaklaşım olacaktır. Kediler için özel olarak tasarlanan kedi oyuncaklarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.