Bazı Kediler Sevilince Neden Agresifleşir?

01.01.2023 Aysegül Tunçay


Kedilerde çeşitli nedenlere bağlı olarak saldırganca davranışlar görülebilir. Her saldırganca davranışın altında yatan farklı bir neden olabilir. Bu da her saldırgan davranış için tek bir çözüm yönteminden bahsetmenin doğru olmayacağını ifade eder. Kedilerin sergiledikleri saldırgan davranışlar arasında kedi sahiplerinin kafasını en çok karıştıran, sevilme saldırganlığı olarak adlandırılan ve beklenmeyen anlarda ortaya çıkan saldırganlıktır.

Kedi ilk başta ilgi görmek için uğraşır ve sevilmek ister ancak biraz sevildikten sonra ısırmaya başlar. Bu durum kedilerde sevilme agresyonu olarak tanımlanır. Bu hareket kedi için beni yalnız bırak anlamına gelir. Kediniz onu severken sizi ısırdığında o anda sevilmek, kucaklanmak ya da bulunduğu yerden uzaklaştırılmak istemiyordur. Sevilme agresyonu kediler arasında oldukça yaygın görülen bir durumdur. Kediniz ile birlikte denemeler yaparak bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.

kendisini seven sahibine saldırmak için dönen kedi

Davranışın Kaynağı

Köpeklerin aksine kedilerin sevilmeye karşı toleransı oldukça düşüktür ve kısa sürede aşırı miktarda uyarılabilirler. Sevilmenin keyifli durumdan rahatsız edici duruma geçmesi arasındaki süre kediden kediye değişiklik gösterir. Sevilme rahatsız edici seviyeye geldiğinde kedi neredeyse canı yanmış ve acı çekiyormuş gibi tepki verir. Buna sevilme kaynaklı saldırganlık adı verilmektedir.

Sevilme saldırganlığı genellikle annesinden ve kardeşlerinden çok erken alınan ve evde uzun süreler boyunca yalnız kalan enerjik kedilerde görülmektedir. Sevilme kaynaklı saldırganlık gösteren çoğu kedi sevilmeyi bir meydan okuma olarak görür. Bu tarz bir saldırganlık özellikle küçük çocuklar için tehlikeli olabilir. Bu nedenle eğer evinizde bir çocuk varsa, sevilme saldırganlığına yol açabilecek durumları belirlemeyi ve bunlardan kaçınmayı öğrenmeniz gereklidir.

Bir kedinin agresif davranmasına yol açabilecek bazı tıbbi durumlar vardır. Bu nedenle kedinizin davranışlarını değiştirmeye çalışmadan önce bir sağlık problemi olmadığından emin olmanız gereklidir. Artrit, yaralanma ya da ağız problemleri kedilerin sevilirken daha fazla ağrı hissetmesine ve buna bağlı olarak agresif davranışlar sergilemesine yol açabilir. Böyle bir durum olmadığından emin olmak için kedinizin veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

sahibinin elini ısırmaya çalışan kedi

Davranışı Önleme

Isırma ve tırmalama işe yaradığı sürece kediniz sizle olan etkileşimini kontrol etmek için bunları kullanmaya devam edecektir. Onları harekete geçiren durumlardan kaçınarak kedinin ısırmasına ya da tırmalamasına izin vermeden davranışlarını şekillendirebilirsiniz. Ancak bu noktada davranışlarınızda tutarlı olmanız son derece önemlidir. Sevilme ve saldırganlık için temel kuralları belirlemeden önce pes ederseniz, koşullandırmaya en başından başlamak zorunda kalabilirsiniz.

Bu noktada unutulmaması gereken şeylerden birisi de kötü alışkanlıkların giderilmeden hemen önceki dönemde daha da kötüleşmesidir. Kediniz daha önce başarılı olan saldırgan tavırları tekrar sergilemek için çok çabaladığı bir döneme girer. Bu duruma davranış psikolojisinde yok olma patlaması adı verilir. Yok olma patlaması gerçekleştiğinde doğru yolda olduğunuzu anlayabilirsiniz.

çenesi sevilen kedi

Kedinizi Nasıl Sevmelisiniz?

Kediler baş ve boyun bölgelerinin diğer kediler tarafından yalanmasına izin verir ancak insanların bu bölgelerini sevmelerini pek istemez. Isırmayı uyaran baş ve boyun bölgesinin insan tarafından sevildiği anda yaşanan huzursuzluk duygusudur. Sevmeyi kedinin başının üstü ve ensesi ile sınırlayabilirsiniz. Sonrasında ise sevme eşiğini belirlemeniz gerekir. Başka bir deyişle kedinizin saldırmadan önce sevilemeye ne kadar izin verdiğini yakından gözlemlemesiniz. Bu şekilde kedinizin ısırmadan ya da tırmalamadan önce sevmeyi nerede bırakacağınızı kestirebilirsiniz.

Sınırı belirledikten sonra etkileşimi kontrol etmek için kedi saldırmadan önce sevmeyi bırakmalısınız. Bu davranışı tersine çevirmenin anahtarı kedinin durumdan sorumlu olduğunuzu bilmesini sağlamaktır. Sevme eşiğine ulaştığınızda kediniz kucağınızda oturuyorsa onu itmeyin aksi takdirde ellerinizi tırmalamak isteyebilir. Süreci bitirmek için ayağa kalkın ve kediye dokunmadan uzaklaşın. Dikkatinizi çekmek için ağlayabilir ancak bu süreçte etkileşime girmeyin. Kediler bu durumda genellikle kaçabilir ya da birkaç saat asık suratlı takılabilir. Tutarlı bir şekilde bu davranışa devam ettiğinizde kediniz bir süre sonra sevilme agresyonunu atlatabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.