Kedi Sağlığında Proteinin Rolü

Kedi Sağlığında Proteinin Rolü

05.05.2023 Deniz Öz


Kedi sağlığını iyileştirmek ve desteklemek için temel besin grupları hakkındaki araştırmalar yoğunlaşıyor. Bugüne dek gerçekleştirilen birçok çalışma, kediler için proteinin kritik derecede önemli olduğunu ortaya koyuyor. Protein, kedilerin de dâhil olduğu etçillerin beslenmesindeki beş temel besin maddesinden biri. Bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi, kaslarının ve iskelet sistemlerinin gelişmesi, sindirim sistemlerinin desteklenmesi, cilt ve tüy sağlıklarının devamlılığı için kediler proteine ihtiyaç duyuyor. Yapılan çalışmalar takip ettikleri diyetin yaklaşık %30'unun proteinden oluşması ile kedilerin daha sağlıklı ve aktif kalabileceklerini gösteriyor. Elbette bu oran kedinin yaşı, genel sağlık durumu ve spesifik ihtiyaçları özelinde değişebiliyor. Bu yazımızda kedilerin sağlığında proteinin önemi hakkında bilgi bulabilir, dostunuzun tam ve dengeli bir beslenme ile buluşmasının önemini keşfedebilirsiniz.

kafasını masaya dayayan gözleri açık tekir kedi

Protein Nedir? Kedilerde Protein İhtiyacı

Vücuttaki organların, dokuların, kemiklerin ve kıkırdakların yapı taşı proteinlerdir. Proteinler aynı zamanda enzimler, hormonlar ve antikorlar gibi davranabilir. Kediler zorunlu etobur canlılar olduklarından protein gereksinimlerinin ideal oranda karşılanması gerekir. Bu noktada küçük bir hatırlatma yapmakta fayda var: Kedilerin daha fazla protein yemesi daha sağlıklı olacakları anlamına gelmez. Proteinin ideal miktarda tüketilmesi ve tüketilen proteinin kaliteli olması kedilerin protein tüketiminden sağladığı faydalar üzerinde belirleyici nitelik taşımaktadır.

Az önce de belirtildiği gibi kediler zorunlu etçil hayvanlardır. Omnivorlardan farklı olarak kedilerin vücutları yalnızca hayvansal proteinleri sindirmek üzere evrimleşmiştir. Sağlıklı olmaları için hayvansal protein kaynaklarından alabilecekleri spesifik amino asitlerin vücutlarına sokulması gerekir.

Genel olarak tüm canlılar 9 temel amino aside ihtiyaç duyar. Temel amino asidin tanımlaması, o amino asidin vücut tarafından üretilemediği ve vücuda yalnızca gıda ya da takviyelerle alınabileceğidir. Kedilerin 9 temel amino aside ek olarak taurin ve arjinin amino asitlerini de alması gerekir. Her iki ek amino asit de hayvansal protein kaynaklarında bulunur.

siyah arka plan, gri kedi

Kediler İçin Olmazsa Olmaz Amino Asitler: Taurin ve Arjinin

Taurinin kediler için önemi hakkında giderek yaygınlaşan bir farkındalık söz konusu. Göz ve kalp sağlığı için gerekli olan taurin, üreme ve yavru gelişimi için de son derece gerekli. Kediler vücutları için gerekli olan taurini üretemediklerinden bu amino aside tükettikleri besinler aracılığı ile ulaşmak zorundalar. İdeal oranda taurin metabolizmalarına girmediğinde retina dejenerasyonu, kalp yetmezliği, üreme sorunları ve merkezi sinir sistemlerinde gelişim anomalileri ile karşılaşılabiliyor.

Taurin gibi kediler için temel amino asitler arasında yer alan arjinin yetersiz olduğunda kedilerin kanındaki amonyak seviyelerinde ciddi bir yükselme meydana geliyor. Bu durum ne yazık ki kedilerin nöbet geçirmesine ve hayatlarını kaybetmelerine neden olabilen nörolojik semptomlar yaşamalarına yol açıyor.

Kedi Mamalarında Kullanılan Protein Kaynakları

Kedi mamalarında kullanılan iki ayrı protein grubu bulunuyor: hayvansal protein ve bitkisel protein. Bitkisel proteinlerin de kediler için birçok yararı var ancak sadece bitkisel proteinle beslenmek kedilerin sağlığı için yeterli olmuyor. Örneğin az önce de değindiğimiz üzere taurin, bitkilerde bulunmuyor. Kedilerin gelişim dönemlerinde ihtiyaç duydukları metiyonin ve sistein amino asitlerini de bitkisel protein kaynaklarından ideal oranda karşılamak mümkün değil.

Kedi mamalarında kullanılan yaygın hayvansal proteinler arasında sığır eti, kuzu eti, tavuk eti, hindi eti ve balık bulunuyor. Kedilerin lezzet çeşitliliğini karşılamak amacıyla bıldırcın etli, geyik etli, ördek etli kedi mamalarına rastlamak da mümkün oluyor. Kedi mamalarında ana protein kaynaklarına ek olarak protein içerikli yan ürünlere sıklıkla rastlanıyor. Konsantre protein sunan bu besinler de kediler için sağlıklı bir beslenmenin temelini oluşturuyor.

Kedi mamalarında ideal oranda proteine yer verilmesi ve kullanılan proteinlerin kaliteli olması, elbette kedi mamalarının besin değeri korunarak paketlenmesi önem taşıyor. Fakat protein kedi beslenmesinde önemli olsa da mamaların diğer temel besin grupları bakımından da sorgulanması önem taşıyor. Kedilerin beslenme ihtiyaçlarının bir bütün olarak ele alınması en kaliteli kedi maması seçimi sırasında yol gösterici olacaktır.

gri kediler farklı yönlere bakıyor

Kaliteli ve Leziz Kedi Mamaları Arasından Seçiminizi Yapın

Lezzet eşikleri yüksek kedilere özel birbirinden sağlıklı içeriklerle formüle edilen N&D kedi mamaları, farklı gelişim evrelerindeki kedilerin ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak geliştirilmiştir. En kaliteli protein kaynaklarının kedilerin sağlığı için gerekli diğer malzemelerle birlikte sunulduğu, ideal oranda temel amino asitleri barındıran N&D kedi mamaları ile siz de dostunuzun tüm yaşam evrelerinde daha mutlu ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Tavuklu ve narlı; morina balıklı ve portakallı; bıldırcın etli, bal kabaklı ve narlı; kuzu etli ve yaban mersinli gibi dikkat çekici içeriklerle sunulan tahıllı, az tahıllı ve tahılsız N&D kedi mamaları arasından seçim yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.