Kedilerde Horlama Normal midir?

04.06.2022 Aysegül Tunçay


Kedilerin uyumayı sevdiğini hepimiz biliyoruz. Kedilerin günde ortalama 12 - 16 saat kadar uyuması normaldir. Bazen uykularında tıpkı insanlar gibi horladıklarını görebilirsiniz. Bu noktada "Kediler horlar mı?" sorusu merak edilenler arasındaki yerini almaktadır. Üstelik bazı kediler oldukça yüksek sesle horlayabilmektedir. Kedilerde horlama köpeklere göre daha nadir görülmektedir. Horlama büyük bir sağlık probleminin belirtisi olabileceği gibi kedinizin o anki yatış şeklinden de kaynaklanabilmektedir. Kediniz sürekli horluyorsa onu bir süre yakından gözlemleyerek hareketlerinde ve rutininde değişiklikler olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Başka değişiklikler gözlemlediğinizde veteriner hekim ile iletişime geçmek gerekebilir.

uykudan uyanan kedi

Horlama Nedir?

Horlama, uyku esnasında üst solunum yollarında yer alan gevşek dokunun titreşmesiyle ortaya çıkan bir sestir. Burun, ağzın arkası ya da boğaz gibi geçiş noktalarında nefes almayla beraber ortaya çıkan titreşim horlama sesinin oluşmasına yol açar. Uyku esnasında üst solunum yollarında bulunan dokuların rahatlaması ve gevşemesi buna sebebiyet verir. "Kedim horluyor"farkındalığını yaşayan herkes bunun altında yatan nedeni merak eder.

yerde uyuyan kedi

Kediler Neden Horlar?

Kediler uyurken birçok nedene bağlı olarak horlayabilmektedir. Bu nedenlerin bazıları daha yaygın görülmektedir. Kedilerin horlama nedeni arasında en yaygın görüleni brakisefalik yüz karakteristiğidir. İran, Burma, ve Himalaya kedileri daha düz yüzlü olduğu için horlamaya yatkındır. Brakisefali, kısa anlamına gelen "brachy" ve baş anlamına gelen "cephalic" kelimelerinin bir araya gelmesinden oluşur. Brakisefalik kedilerin kafatası daha dardır bu nedenle yüz ve burunda basık görünüm vardır. Bu türlerde yüz özelliklerinden dolayı burun pasajları da daha kısa olmaktadır ve bu da horlama dahil birçok nefes probleminin görülmesine yol açar.

Kediler arasında yaygın görülen bir diğer horlama nedeni de aşırı kilodur. Aşırı kilo sonucunda üst solunum yolu etrafında meydana gelen yağ depoları horlamaya yol açar. Obezitenin kedilere horlama dışında daha birçok zararı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise ciddi sağlık problemleridir. Bu nedenle kediniz aşırı kilo nedeniyle horluyorsa onun kilo vermesini sağlamanız gerekmektedir.

Uyku pozisyonu da horlamaya yol açan nedenlerden bir tanesidir. Kediler oldukça esnek bir vücuda sahiptir ve onları neredeyse inanamayacağınız şekillerde uyurken görebilirsiniz. Bazen bu garip uyuma şekilleri horlamaya yol açabilmektedir. Kediniz uyuma şeklini değiştirdiğinde tekrar horlamaya başlamıyorsa bu onun yatışından kaynaklanan bir durumdur.

Horlamaya yol açabilecek bir diğer durum solunum problemleridir bakteriyel ya da mantar enfeksiyonu veya astım gibi rahatsızlıklar kedilerde genellikle horlamaya yol açar. Bu gibi durumlarda kediniz hastalığın diğer belirtilerini de gösterir. Solunum yollarında meydana gelen iltihap horlama dışında gözlerde ve burunda akıntıya, hapşırmaya, öksürmeye, hareketlilikte düşüşe ve iştah kaybına yol açar. Kedinizde horlama ile beraber bu belirtileri fark etmeniz durumunda tedavi için hemen veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Kedilerde horlamanın yaygın nedenleri arasında yabancı maddeler de bulunmaktadır. Çimen, yaprak ya da kedi oyuncağının küçük bir parçası ağzın arka bölümünde ya da burunda kaldığında öksürmeye ve horlamaya neden olur.

Kedilerde horlamanın nedenleri bunlarla sınırlı değildir. Gıda ya da toz alerjisi gibi alerjiler, polipler, kitleler, burunda oluşan travmalar ya da enflamasyonlar da horlamaya yol açabilmektedir.

halı üzerinde sırt üstü gerinen kedi

Kedilerde Horlama Ne Zaman Normal Değildir?

Kedim uyurken horluyor cümlesi her ne kadar kulağa biraz garip gibi gelse de aslında kedilerin horlaması son derece normaldir. Üstelik obezite, yatış şekli ya da enfeksiyon gibi horlamanın altında yatan nedenlerin bazıları insanların horlama nedenleri ile ortaktır. Her ne kadar kediler arasında horlama normal görülse de merak edilenlerden birisi de "Yavru kedi horlar mı?" sorusudur. Kedinin obez olması ya da ters yatması durumunda horlama yavrulukta da normaldir. Ancak horlamanın normal kabul edilmediği durumlar da bulunmaktadır. Horlamanın kronikleşmesi ve giderek daha yüksek sesli hale gelmesi bunlardan bir tanesidir. Horlama ile beraber hapşırma, öksürme, iştahın kapanması ya da davranışlarda değişiklik gibi diğer belirtilerin de görüldüğü durumlarda veteriner hekimle iletişime geçmek gerekmektedir. Horlamanın dışında hızlı nefes alıp verme, nefes almada zorlanma ya da nefes alırken hırıltı gelmesi gibi belirtiler varsa acil bir tedaviye ihtiyaç olabilmektedir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekir.

yatağına sarılmış uyuyan kedi

Kedilerde Horlamayı Önlemenin Yolları

Kedilerde bir hastalığa bağlı olarak gelişen horlamalar genellikle hastalık tedavi edildiğinde ortadan kalkmaktadır. Örneğin obez kedilerde kilo verme sonrasında horlama ortadan kalkmaktadır. Evde yapılacak bazı değişikliklerle de horlamayı önlemek mümkündür.

Egzersiz

Kedilerde avlanma egzersizi, kedinin gelişimi ve hayat kalitesi için hayati öneme sahip, interaktif bir oyundur. Olta ya da oyuncak fare gibi çeşitli ilgi çekici oyuncaklar ile onun egzersiz ihtiyacını karşılamanız gerekmektedir. Kediler de karakter olarak benzersiz canlılardır. Bazıları ucu tüylü oyuncaklarla oynamayı tercih ederken bazıları zıplayan toplarla oynamayı sever. Bu nedenle kedinizin ilgisini çekeceği oyuncağı bulmak için farklı alternatifler deneyebilirsiniz. Kedilerin iç güdülerine uygun olarak tasarlanmış kedi oyuncaklarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Tırmanacak Alan Sağlama

Tırmanma denge için harika bir egzersizdir. Duvarlara sabitlenebilen tırmanma merdivenleri ile kedinizin sürekli olarak aktif kalmasını sağlayabilirsiniz. Kedilerin tırmanma merdivenini bu kadar sevmesinin nedenlerinden birisi de kendilerine ait bir alana ihtiyaç duymalarıdır. Kedi merdivenleri onların hem fiziksel olarak aktif kalmalarını sağlarken hem de uzaklaşmak istediklerinde gidebilecekleri bir alan imkânı verir.

Yavaş Yeme Kabı

Kedilerde obeziteyi ve obeziteye bağlı horlamayı engellemek için yavaş yeme kabı kullanımı tercih edilebilir. Normal kaplarda kediler mamalarına problemsizce ulaşabilirler ama yavaş yeme kaplarında durum bundan farklıdır. Kedilerin mamalarını alabilmeleri için uğraşmaları gerekir. Bu da kedinizin aynı miktarda mamayı daha uzun sürede yiyerek kilo almasının önüne geçmesini sağlar. Ayrıca yavaş yeme kapları kedilerin yemek için avlanma iç güdüsünü de tatmin etmektedir. Kedilerde kilo kontrolü için kullanabileceğiniz yavaş yeme kaplarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.