Beyaz Tüylü Kedilerde Sağırlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

22.06.2021 Deniz Öz


Beyaz tüyleri, renkli gözleri ve masum bakışları ile her kedi gibi onlara da karşı koymak imkânsız. Beyaz tüylü kediler muhteşem bir güzelliğe sahip olsalar da bu güzelliklerinin altında yatan üzücü bir durum var. Beyaz tüylü ve özellikle mavi renkli gözlü kedilerde sağırlık oldukça yaygın görülen bir durumdur ve genetiktir. Beyaz tüylü kedilerde sağırlık toplumda bilinen gerçeklerden birisidir. Ülkemizde de Van ve Ankara Kedisi beyaz tüyleri ile karakterize olan kedi ırklarıdır ve bu ırka mensup kedilerin sağır olmasının ırksal bir özelliği olduğu düşünülür. Oysa sağırlık ırktan bağımsız olarak beyaz tüylü kedilerde yaygın olarak görülen bir durumdur.

geriye bakan beyaz tüylü kedi yavrusu

Tüm Beyaz Tüylü Kediler Sağır mıdır?

Beyaz tüylere sahip her kedi sağır olmak zorunda değildir. Tamamen beyaz tüyler kediler arasında ortalama olarak %5 gibi bir oranla görülmektedir. Bu insan nüfusunda sarışınlığın %2 - %3 oranında görülmesi olarak ifade edilebilir. Beyaz tüylü kediler albino değillerdir ancak tüylere renk veren pigment olan melanine de sahip değillerdir. Yapılan araştırmalara göre beyaz tüylü kedilerin %17 ila %22'si sağır olarak doğmaktadır. Kedilerde sağırlık araştırmaları yapılırken göz renginin de bu noktada çok belirleyici olduğu gözlemlenmiştir.

Mavi Gözlü Kediler Sağır mıdır?

Mavi göz rengi kedilerde sağırlıkla ilgili yapılan araştırmalarda dikkat çekmiştir. Beyaz tüylü kedilerde eğer göz rengi mavi ise sağırlık oranı da değişiklik göstermektedir. Sadece beyaz tüylere sahip olan ancak göz rengi mavi olmayan kedilerde sağırlık oranı az önce de bahsettiğimiz gibi %17 ila %22 arasında değişiklik göstermektedir. Eğer kedinin gözlerinden bir tanesi mavi ise sağırlık oranı %40'a kadar çıkmaktadır. Tek gözü mavi renk olan kedilerde sağırlık mavi gözün olduğu taraftadır Tek göz rengi kedilerde görülebilen bir durumdur. Bu durum heterektomi olarak adlandırılır. Kedilerin yanı sıra insanlarda, atlarda ve köpeklerde de iki farklı göz rengi görülmesi mümkündür. İki gözün mavi olması durumunda ise beyaz kedilerde sağırlık %65 ila %85 aralığında değişmektedir.

Beyaz Tüy Rengi ile Sağırlık İlişkisi Nasıl Kurulur?

Kedilerde beyaz tüy renginin nedeninin melanin eksikliği olduğunu belirtmiştik. Kedilerde iç kulakta işitmenin gerçekleştiği bölgeyi oluşturmak için gerekli olan kök hücreler ile melanin oluşturacak kök hücreler aynıdır. Bu durumda melanine dönüşecek hücrenin olmaması kedilerde sağırlığın nedenidir. Hücreler eksik olduğu için iç kulakta işitmeyi gerçekleştirecek hayati yapılar gerçekleşmez ve sağırlık meydana gelir.

aşağıya doğru bakan beyaz tüylü yetişkin kedi

Neredeyse Beyaz Denilebilecek Kedilerde Sağırlık Olur mu?

Beyaz tüyler her zaman melanin eksikliği anlamına gelmez. Beyaz tüylerin çokluğu diğer tüyleri gizleyebilir bu durumlarda sağrılık eğiliminin olmayacağını unutmamak gerekir. Kedi tamamen beyaz ancak ufak bir noktada farklılaşan bir tüy rengi varsa bu melanin eksikliğinin söz konusu olmadığını gösterir ve bu durumda sağırlık eğilimi elenmiş olur.

Beyaz Kedilerde Sağırlık Tedavi Edilebilir mi?

Beyaz kedilerde sağırlık doğuştan meydana gelen bir durumdur. Sağırlık işitmeyi gerçekleştirecek önemli yapıların ve hücrelerin olmaması sebebiyle meydana gelir. Bu nedenle de sağırlık tedavisi yoktur. Kedilerde sağırlığın tedavisi olmasa da sağır kediler ile iletişim kurmak ve hatta onları eğitmek için kullanılan teknikler vardır.

Sağır Kedilere Bakmak Zor mudur?

Bu sorunun yanıtı kalplerdeki hayvan sevgisini göz önünde bulundurunca kesinlikle hayır olarak verilebilir. Beyaz kedi sahiplenmek isteyenler sağırlık konusunda endişeli olabilirler ve bu çok normaldir. Kediler çoğu zaman anlaşılması ve iletişim kurulması zor canlılar olarak lanse edilseler de sağır bir kedi ile iletişim kurmak herhangi bir başka kedi ile iletişim kurmaktan daha yorucu veya zor değildir. Kedilerle iletişim kurabilmenin en temel yolu onları gözlemleyerek tanıyabilmektir. Bu sayede hem onu anlamak hem de güven dolu bir iletişim kurmak mümkün olur. Ayrıca beyaz tüylü, boncuk gözlü patili dostunuzun da diğer tüm kediler gibi yaramaz, şaşkın ve mükemmel olduğunu onu tanıdıkça fark edeceksiniz. Sağır bir kedi ile yaşamak hakkında merak ettikleriniz Sağır Kedi Sahiplenmek başlıklı blog yazımızda bulabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.