Kediler Mama Yedikten Sonra Neden Patilerini Yalar?

22.11.2022 Aysegül Tunçay


Kedinizin mama yedikten hemen sonra başta ön patileri olmak üzere hemen yalanmaya başladığını görebilirsiniz. Patilerden sonra ise yüz ve baş bölgesi temizliği gelir. Neredeyse tüm kediler mama yedikten sonra bu yalanma rutinini gerçekleştirir. Bu, son derece normal bir davranıştır ve kedilerin mama yedikten sonra patilerini yalamak için çok haklı sebepleri vardır. Ancak bazı kedi sahipleri kedilerin tam olarak niye böyle bir davranışta bulunduğunu anlamlandıramayabilirler.

patilerini yalayan karamel renkli kedi

Güvenlik İçgüdüsü

Kedilerde mama yedikten sonra hemen yalanmaya başlamak güvende olma ve hayatta kalma içgüdüsünden kaynaklanır. Vahşi doğada her ne kadar kediler avcı olsalar da aynı zamanda başka canlıların da avı pozisyonundadır. Keyifle yenen lezzetli bir yemeğin arkasından kalan koku vahşi doğadaki avcıları cezbederek kediye çekebilir. Böyle bir problemin yaşanmaması için kediler yemek yedikten sonra kendilerini vakit kaybetmeden iyice temizler. Bu, onların hayatta kalabilmesi için son derece önemli bir alışkanlıktır. Yemek yedikten sonra yapılan detaylı temizlik herhangi bir artık yiyecek kokusunu giderir ve bu sayede kediler avcıların dikkatini çekmez. Her ne kadar evde yaşayan kedilerin böyle bir problemi olmasa da içgüdüleri onlara yemek yedikten sonra temizlenmelerini söyler.

kendini temizleyen sarı tüylü kedi

Temizlenme

Yemekten sonra yalanmanın bir diğer amacı da temizlenmektir. Kediler hayli temiz canlılardır ve yemek yedikten sonra da temiz kalmak isterler. Yemekten sonra bu problemi çözmenin yolu uzun süreler boyunca yalanmaktan geçer. Patilerin arasında biriken mama tozları, ağız ve yüzün yağlanması kedilerin uzun uzun temizlenmesi için yeterlidir. Özellikle yaş mamalar etrafa hem mama kokusu hem de yağ saçar. Ayrıca yemek yiyen kedilerin bıyıkları da yağlanır. Baş bölgesi kediler için son derece önemlidir ve bu nedenle oraya ait olmayan şeylerin temizlenmesi gerekir.

Kediler kendilerini üzerinde sert papilla adı verilen dikensi çıkıntıların olduğu dilleriyle temizlerler. Bu çıkıntılar kedilerin tüylerini bir tarak gibi tararken salya da tüylerin düzenlenmesini, nemlenmesini ve varsa tozların yumuşayarak daha kolay temizlenmesini sağlar.

Kediler son derece esnek canlılar olsalar da vücutlarının bazı bölümlerine dilleri yetişemeyebilir. Kulaklar, yüzün üst kısmı, başın arkası, ağız ve çenenin uzak köşeleri dilin yetişemediği başlıca yerlerdir. Buraların temizlenebilmesi için kediler patilerini kullanırlar. İlk olarak patilerini iyice yalayarak ıslatırlar ve daha sonra bu patileriyle dillerinin yetişemediği yerleri temizlerler. Bunu her bir bölge tamamen temizleninceye kadar üst üste tekrarlarlar. Dilin yetişmediği bölgeler tamamen temizlendikten sonra patilerini bir kez daha yalayarak bu sefer patilerinde biriken kirleri ve tozları temizlerler. Bir dahaki sefere kediniz mama yedikten sonra yalanma seansını yakından izleyin. Tam olarak bu eylemleri yapacağından emin olabilirsiniz.

kedi dilinin yakından görünümü

Mama Zamanı Aşırı Yalanma

Mamadan hemen önce ve sonra uzun süre yalanmak çeşitli rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Yalanma, temizlenme ve tüyleri tarama kedileri duygusal açıdan rahatlatan terapi gibi bir eylemdir. Ancak tıpkı insanların aşırı yedikten ya da kötü bir şey yedikten sonra rahatsız hissetmeleri gibi kediler de bu tarz bir rahatsızlık hissedebilir ve bu rahatsızlık hissini ortadan kaldırmak, kendilerini rahatlatmak için yalanabilirler. Ayrıca kediler kendilerini yalayarak temizlerken tüy yuttukları için arada sırada tüy kusmaları son derece normal olsa da mama yedikten sonra sık sık kusmaları çok masum bir durum olmayabilir. Bu gibi durumlarda kedinizi veteriner hekime götürebilirsiniz. Erken teşhis edilebilecek bir mide ya da sindirim sistemi rahatsızlığı genellikle kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Bunun dışında mama sonrası yalanma kediler için son derece normal ve sağlıklı bir aktivitedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.