Kediler Neden Kokar?

Kediler Neden Kokar?

16.03.2021 Deniz Öz


Yavru kedim kokuyor ya da kedim garip kokuyor gibi söylemlere sık rastlanmaz. Kediler kendilerini temizleyen ve bu konuda oldukça iddialı olan canlılardır. Ancak bazı durumlarda kedilerde koku sorunları yaşanabilir. Kedilerde koku sorunu hissedilmeye başlandığında tedbirli olunması önemlidir; çoğunlukla basit önlemlerle giderilebilse de kedilerde kötü koku bazı sağlık sorunlarının işareti olabilir. Bu yazımızda kedilerde koku sorununun potansiyel nedenleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Kedim Neden Kokuyor?

Kedinizin neden koktuğunu anlamanın en iyi yolu kokunun kaynağını belirlemektir. Kedinizin yalnızca baş kısmı mı kokuyor, gövdesinin bir kısmı mı yoksa rektal bölgesi mi ayırt edebilirsiniz. Kokunun kaynağını bulduğunuzda genel bir gözlem yapabilir ve kedinizin kokmasına neden olabilecek bir kir bulursanız temizleyerek sorunu çözebilirsiniz. Bariz bir koku duyarsanız ve bu kokuya neden olabilecek herhangi bir neden bulamazsanız veteriner hekimlerinize danışmanız gerekir.

Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Kedilerin normal şartlarda ağızları kokmaz fakat birçok değişken ağız kokusunun oluşmasını tetikleyebilir. Diş hastalıkları kedilerde ağızda yoğunlaşan ve genel bir koku hissedilmesine yol açan en yaygın nedendir. Plakların ve tartarların birikmesi zaman içerisinde dişetlerinin iltihaplanmasına, diş kayıplarına ve koku oluşumuna neden olabilir. Yiyecekler dişlerin aralarında birikebilir, diş çürümelerine neden olabilir ve bakteriler çoğalarak kötü kokulu enfeksiyonları başlatabilir. Kedilerde ağız ve diş sağlığını korumak için kullanabileceğiniz ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ağızda yabancı cisimlerin yer etmesi, ağız dokularında travma meydana gelmesi ve ağız içi tümörleri de kötü kokuların kaynağına dönüşebilir. Tüm bunlara ek olarak sistemik hastalıkların da kedilerde ağız kokusu üretebileceği bilinmektedir. Özellikle böbrek hastalıkları ağızda amonyak kokusuna, diyabet ağızda tatlı bir kokuya ve bağırsak tıkanıkları ise ağızda dışkı kokusuna benzer bir kokuya yol açabilir.

Kedilerde Cilt Kokusu Neden Olur?

Kedilerde koku sorununa neden olabilen bir diğer kaynak cilttir. Cilt enfeksiyonları parazitler, alerjiler, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi altta yatan farklı bir sağlık sorunu neticesinde oluşabilir. Bakteriyel enfeksiyonlar çürük gibi bir koku yayarken maya enfeksiyonları küf kokusuna benzer bir etki yaratır. Enfeksiyonlara neden olan organizma türü ortaya çıkan kokuyu farklılaştırabilir. Kedilerde cilt enfeksiyonlarının mümkün olduğunca erken dönemde teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenle düzenli olarak taranmaları önemlidir. Özellikle yaşlı, hasta veya aşırı kilo sorunu olan kediler kendilerini çok iyi temizleyemedikleri için zaman içerisinde kokabilir.

kedinin kulağını temizleyen kadın

Kedilerde Kulak Kokusu Neden Olur?

Kedilerde kulak enfeksiyonları büyük bir çoğunlukla kulak kokusu ile birlikte ilerler. Alerjiler ve kulak içerisinde maya çoğalmasını tetikleyen durumlar küf kokulu enfeksiyonlara neden olabilir. Kedilerde kulak temizliğinin düzenli yapılması olası sorunların önüne geçer. Kedi kulak temizliği için özelleştirilmiş kulak bakım ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bakteriyel enfeksiyonların belirgin bir nedeni olmasa da poliplerin, tümörlerin, yabancı cisimlerin veya alerjilerin etkisiyle gelişmeleri ve yine koku sorununa yol açmaları mümkündür. Kedilerde kulak akarları çoğaldığında hem kulaklarında kahverengi bir salgı oluşur hem de bu salgıya yoğun bir koku eşlik edebilir. Kedilerin kafa bölgesinde yoğunlaşan bir koku olduğunda kulaklarına bakılması ihmal edilmemelidir.

Kedilerin Rektal Bölgesinde Koku Neden Olur?

"Kedim kaka kokuyor" şikayetlerinin çoğu rektal bölgede yaşanan sorunlarla ilişkilidir. Kedim kokuyor ne yapmalıyım? sorusu dışkı kokusu nedeniyle gündeme geldiğinde birçok farklı alternatif sebep söz konusu olabilir.

Kedilerde de köpeklerde ve insanlarda olduğu gibi ciddi gaz sorunlarının yaşanması mümkündür. Kediler sık sık gaz çıkardığında ya da gazlarında çok kötü bir koku olduğunda sindirim sistemi sorunlarının varlığının veteriner hekimler tarafından değerlendirilmesi önemlidir. Kedilerin anüs ve çevresinden gelen koku sorunu yaşamalarının bir diğer nedeni de ishaldir. İshal olduklarında popo kısımlarında tam olarak temizleyemedikleri dışkı kalıntıları bulunabilir. Kedilerde ishal iki günden uzun sürüyorsa nedenlerinin belirlenmesi ve tedavilerin başlatılması için veteriner hekimlere başvurulması gerekir. Kedilerde kabızlık da ishal gibi koku sorununa yol açabilir. Kurumuş ve sertleşmiş dışkının tamamı olmasa da akıntı şeklinde sıvı dışkının çıkışı gerçekleştiğinde rektum bölgesine bulaşıp kokuya neden olabilir. Kedilerde kabızlık da ihmal edilmemesi gereken sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Kedilerin kötü bir koku yaymasına neden olabilen bir diğer durum da anal kese sorunlarıdır. Anal keselerin içerisinde dışkılamayı kolaylaştıran balık kokusuna benzer bir kokuya sahip olan yağlı bir sıvı bulunur. Bu sıvı stres, heyecan ve korku gibi durumlarda da salınabilir. Anal bezlerin iltihaplanması ve enfekte olması da kokuya yol açabilir.

Kedim Kokuyor Ne Yapabilirim?

Kedilerde koku sorunu sıradan bir günün ardından beklenmedik nedenlerle de ortaya çıkabilir. Kumlarının fazla eşelenmesi de çöplere karşı aşırı merakları da koku sorununa neden olabilir. Bu nedenle kokunun kaynağını doğru tespit etmek önemlidir. Kedinizin kokmasına yol açan herhangi bir neden bulamadığınız takdirde veteriner hekimlere danışmanız en doğru tercih olacaktır. Detaylı muayeneler ve tetkiklerin ardından veteriner hekimler kedinizin neden koktuğunu belirleyebilir ve teşhis doğrultusunda tedavi uygulayabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.